URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2016, 14:35

Punte între lumi. Mai mulţi elevi din New Delhi au sosit la Oradea într-un schimb cultural cu cei de la Şcoala Oltea Doamna (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Împreună putem!". Acesta este motto-ul proiectului "De la fereastra noastră" desfăşurat de Şcoala Oltea Doamna şi Kulachi Hansraj Model School din New Delhi, care-şi propune să formeze punţi între elevii români şi cei indieni.

Prin acest proiect, la Oradea au sosit, joi, 15 elevi din New Delhi care, timp de o săptămână, vor descoperi cultura şi oamenii locului. "Participăm de mai multă vreme la activităţi virtuale împreună cu colegii noştri din India. În vară, profesoara Rashmi Kathuria, premiată recent la Global Teacher Prize pentru activitatea ei, mi-a propus să iniţiem şi un schimb cultural, adică să ne vizităm reciproc", a explicat Mirela Tanc, profesoară de română şi diriginta clasei a V-a A de la Şcoala Oltea Doamna.

Cei 15 elevi, cu vârste între 11 şi 15 ani, alături de două profesoare, au fost cazaţi acasă la elevii şcolii orădene, în special la cei din clasa profesoarei Mirela Tanc. "Sunt copii deosebiţi, foarte calzi. Elevii mei sunt îndrăgostiţi de ei", spune profesoara.

Gazdele le-au pregătit un program plin cu activităţi desfăşurat pe o săptămână întreagă. După ce vineri au primit mici lecţii despre istoria, geografia şi religiile din România, indienii au descoperit câteva obiective din oraş, cum ar fi Turnul Primăriei şi Piaţa Unirii. Sâmbătă dimineaţa, alăturii de elevii de la Oltea Doamna, ei au participat la un seminar dedicat mâncării sănătoase, ţinut de Patricia Albu, ambasador al campaniei Food Revolution lansate de Jamie Oliver.

În clasa învăţătoarei Rodica Fechete, echipaţi cu şorţuri, ei au învăţat cum să-şi prepare singuri sandwich-uri vegetariene, folosind ingrediente proaspete, pe care apoi, îndrumaţi de Patricia, le-au împachetat în punguţe de hârtie desenate cu bufniţe.

De asemenea, copiii au învăţat cum să transforme banane în minioni şi cum să-şi facă sucuri naturale gustoase, încheind activitatea cu o mulţime de… selfie-uri. Cu pacheţelele pregătite, ei au plecat apoi într-o excursie de o zi la Salina Turda, nu înainte de a primi din partea gazdei, învăţătoarea Rodica Fechete, diplome de participare la această activitate, precum şi un copac înţelept, pe care să-şi lipsească, sub forma unor frunze, toate gândurile şi aspiraţiile.

Duminică, invitaţii din India vor avea program alături de familiile la care sunt găzduiţi, iar săptămâna următoare vor vizita Colegiul Naţional Emanuil Gojdu şi o grădiniţă, se vor bălăci la Aquapark-ul Nymphaea, vor merge în campusul Universităţii din Oradea, vor vizita Băile Felix şi o fabrică de ciocolată din Oşorhei, ieşind totodată şi la căţărări, biliard şi bowling.

În luna noiembrie a anului viitor, profesoara Mirela Tanc, alături de mai mulţi elevi de la Oltea Doamna, vor fi, la rândul lor, oaspeţi în New Delhi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo!
Felicitari pentru initiativa!
Postat 05 Noiembrie 2016, 14:46 de FVG
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON