URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2022, 12:40

Protecție mai mare pentru avertizorii de integritate: Angajații care denunță corupția și neregulile din instituțiile sau firmele în care lucrează au o lege în favoarea lor

Protecție mai mare pentru avertizorii de integritate: Angajații care denunță corupția și neregulile din instituțiile sau firmele în care lucrează au o lege în favoarea lor sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un proiect de lege care sporeşte şi consolidează protecţia persoanelor care raportează încălcări ale legii în instituţia sau firma în care lucrează a fost aprobat de Guvern.

Ministerul Justiţiei a anunţat că această lege transpune Directiva europeană 2019/1937, aşadar România îndeplineşte acum o obligaţie impusă de Parlamentul European încă din 2019. În plus, acum se instituie "un nou cadru legislativ, complex, destinat facilitării procesului de raportare a încălcării legilor şi consolidării măsurilor de sprijin şi protecţie pentru avertizori", a transmis Ministerul.

Legea asigură "cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă, în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat". Aşadar, ea se aplică nu doar în instituţiile şi autorităţile publice, ci şi în firmele private, cu condiţia să aibă minimum 50 de angajaţi.

Avertizorii în interes public sunt acele persoane fizice care raportează sau divulgă public informaţii referitoare la încălcări ale legii, obţinute în context profesional. Conform legii, identitatea lor trebuie protejată, cu excepţia situaţiilor în care ei declară că nu doresc acest lucru, iar raportările făcute de ei trebuie investigate intern sau de către Agenţia Naţională de Integritate.

Legea mai prevede că avertizorii au dreptul să facă chiar şi reclamaţii anonime, care trebuie luate în calcul, dacă au suficiente informaţii pentru a fi investigate, şi că au dreptul şi să divulge public informaţiile, după ce le-au raportat în instituţia sau firma în care lucrează, respectiv la ANI.

"Este interzisă orice formă de represalii împotriva avertizorilor în interes public, ameninţări cu represalii sau tentative de represalii", se arată în lege. Printre represaliile explicit interzise se numără modificarea, suspendarea sau desfacerea contractului de muncă, reducerea salariului sau modificarea programului de muncă, retrogradarea sau împiedicarea persoanei să avanseze, constrângerea, hărţuirea şi intimidarea etc.

Legea prevede şi amenzi pentru împiedicarea raportărilor de către avertizori, cu sume între 1.500 şi 15.000 de lei, ori pentru deconspirarea acestora cu sume între 3.000 şi 30.000 lei. Pe de altă parte, şi raportarea nereală poate fi sancţionată, cu sume între 2.000 şi 25.000 lei.

Citeşte mai jos legea aprobată de Guvern:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
mucegaiul din oras marca psd+pnl+udmr
1. jumatate din muncitorii care lucreaza in constructii nu au contracte de munca - nu vorbim de firmele de casa ale pnl-ului, ci de cele care tot construiesc case in paleu, felix, sanmartin, grigorescu, osorhei, tineretului, nojorid, santandrei, etc - daca ar merge itm pe teren, ar avea parte de recolta bogata. aici includem si sefii de santiere, proiectantii, arhitectii, etc. numai ca pe astia nu-i poate deranja nimeni, pt ca ar inseamna ca ii deranjeze pe psd+pnl+udmr, care au monopol 300% in oras si orice se ridica, se plateste cu mita pentru autorizatii, inclusiv la primarie. si nimeni nu doreste sa ramana maine fara paine pentru familie, nu? *** 2. firmele de transport pana in 50 de angajati, salarii minime pe economie, restul in plic, de la secretara, referenti transport, contabili la directori. amandoua domeniile sunt cheie pentru dezvoltarea orasului, nu? deci, cine sa se bage la denuntat coruptia? curatenia trebuie facuta din interior, din partidele care conduc la gramada si din institutiile statului. cand ne uitam la kitschul care se intinde ca mucegaiul in tot ce se construieste in Oradea, intelegem mai bine cine si ce face coruptia.
Postat 10 Martie 2022, 21:06 de roger
Dacă funcționarii publici ar încasa bani, premii, diplome, etc ...
... s-ar face curățenie în materie în câțiva ani. Pentru asta aș fi de acord să se constituie un fond special, care să fie alimentat din taxe și impozite. Desigur că măsura ar trebui însoțită și de pedepsirea informărilor false, mergând până la destituire pentru vinovați, cu daune plătite subiecților acelor sesizări.
Postat 10 Martie 2022, 16:40 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON