URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2023, 16:00

Propunere în premieră, prezentată de Bolojan și Carp: spitalele din Bihor administrate de primării să se asocieze într-un consorțiu. Află de ce!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și managerul Spitalului Județean din Oradea, Gheorghe Carp, au prezentat luni o propunere în premieră pentru România, ce vizează înființarea unui consorțiu spitalicesc între toate spitalele din județ administrate de primării și care vor dori acest lucru.

Reglementat prin lege, dar fără precedent în țară, consorțiul ar permite servicii mai bune, ca de pildă asigurarea de gărzi ori achiziții pentru toate spitalele, cu cheltuieli mai puține, au susținut cei doi.

O „alianță” discutată din iunie

Cu toate că în Bihor CJ nu mai are atribuții în administrarea Spitalului Județean de când l-a transferat, în urmă cu mai mult de un deceniu, Primăriei Oradea, Bolojan a spus că și-a asumat inițiativa de a organiza, împreună cu managerul acestei unități, dr. Gheorghe Carp, o întâlnire cu primarii și managerii spitalelor teritoriale din județ (Salonta, Marghita, Beiuș, Aleșd, Ștei) pentru a discuta posibila înființare a consorțiului spitalicesc.

„În luna iunie am avut o întâlnire cu primarii și managerii de spitale, cu reprezentanții DSP și CAS Bihor, în care am discutat posibilitatea unei alianțe în urma căreia să aibă toată lumea de câștigat, începând de la pacienți și până la spitale și autoritățile locale”, a spus Bolojan.

El a adăugat, dând exemplul a „trei domenii cu avantaje care nu pot fi contestate”, în cazul în care s-ar conveni ca spitalele teritoriale și consiliile locale să se asocieze în consorțiu.

Concret, în condițiile în care niciunul dintre spitalele teritoriale nu are linie de gardă pe Radiologie, consorțiul ar putea asigura această gardă pentru toate spitalele, inclusiv cu ajutorul sistemului de telemedicină care urmează să fie implementat în baza unui proiect cu fonduri europene, ceea ce nu ar mai presupune transportarea pacienților la Oradea pentru radiografii ori alte investigații imagistice.

La fel, a mai arătat Bolojan, consorțiul ar putea asigura, prin Spitalul Județean, serviciul de analize de laborator pentru toate spitalele din județ, în condițiile în care acestea nu au laboratoare care să facă mai mult de 10-15% dintre analizele necesare, de asemenea evitându-se transportarea pacienților la Oradea în acest scop.

Un alt treilea exemplu vizează realizarea în comun a unor achiziții de materiale sanitare și medicamente, ceea ce ar duce la prețuri de achiziții mai mici și la continuitate în aprovizionare.

„Nu vrem să distrugem spitale”

Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea, a amintit că în scurta perioadă cât a fost senator a reușit amendarea Legii 95/2006, așa încât să reglementeze înființarea consorțiilor spitalicești, care pot fi o soluție în folosul spitalelor mici, care nu îndeplinesc toate condițiile și nu au toate resursele umane și materiale.

„Nu vrem să distrugem spitale, nu vrem să se închidă spitale, că deja am auzit și zvonul că vrea Carp să pună mâna pe spitalele din județ, ci vrem să ajutăm spitalele mici de nivelul 4 și 3, care nu au linii de gardă în multe specialități, nu au echipamente etc”, a spus managerul Județeanului, arătând că există în țară spitale care riscă să-și piardă din acest motiv statutul și să fie „retrogradate” ca unități medico-sociale.

Dr. Carp a spus că a văzut cum funcționează consorții spitalicești atât în state UE, ca de pildă Franța și Suedia, cât și în state non-UE, cum sunt SUA și Canada, unde înființarea acestora a evitat desființarea unor spitale mici.

„Nu este nimeni obligat”

Managerul Județeanului a subliniat că asocierea spitalelor în consorțiu este la latitudinea managerilor și autorităților locale, nefiind obligatorie. „În consorțiu nu este nimeni obligat să intre”, a precizat Carp.

De asemenea, și președintele CJ Bihor a ținut să evidențieze acest lucru, afirmând că în cadrul întâlnirii avute în luna iunie doar a fost discutată această intenție. „Atunci a rămas că reflectează fiecare până la începutul lunii august dacă vrea să intre în consorțiu sau nu”, a spus Bolojan.

Acesta a continuat, însă, că în cursul lunii august s-ar putea lua decizii în acest sens, iar acei manageri și primari care vor să facă parte din consorțiu „vor comunica și vom face un grup de lucru”, al cărui rol va fi să gândească înființarea propriu-zisă a consorțiului.

Pe de altă parte, atât Carp, cât și Bolojan au precizat că, deși Legea Sănătății reglementează înființarea consorțiilor spitalicești, deocamdată nu au fost elaborate și normele metodologice, dar ministrul de resort, Alexandru Rafila, a promis accelerarea lucrului la aceste norme, tocmai pentru ca legea să poată fi pusă în aplicare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Feliciana
Vezi cu ca și ăștia mai fura dar mai și fac, Vezi amu la PZD, nu au făcut nici 5% din cât dace PNL, de unde rezulta ca PZD a furat mai mult decât a făcut.
Postat 08 August 2023, 15:01 de Sandu2100
Kp
Prostul de vrei sa îl deștepți îți dă în cap. Timp pierdut cu ei. Nimeni nu se sesizează de 2 ani - firma proprie a uni pensionar conduce. Altfel nu se putea sa fie manager. Acum e nesatul. Știe ca vine finalul carierei. Strânge tot.Si din județ. Cine nu se satura la final....PNL asta ia tot.Nu ce-o mai auzi de ei.
Postat 08 August 2023, 13:39 de Feliciana
are
o privire asa mesianica uni cumva ..:-)
Postat 08 August 2023, 10:06 de sodelica
Iar consorțiul odată format ...
... să încredințeze firmei lui Carp managementul, banii publici locali aferenți și deconturile CASS. Modelul de la Oradea să se extindă la Beiuș, Aleșd, Marghita, etc ... că sunt mulți clienți contribuabili de tapat. Se văd clar performanțele modelului chiar în spitalele orădene ... de unde tot la Cluj, Timișoara, Tg. Mureș, București, etc, fug pacienții. Marș, mă ... calicilor și neterminaților.
Postat 08 August 2023, 07:18 de KP
nu inteeeeeleeeg.....
Management-ul nu inseamna doar comasare si taiere de costuri. Mai inseamna si o gramada de alte lucruri. Ceea ce s-a facut pana acum poate fi facut de un absolvent de liceu economic cu salar minim pe economie, ne fiind necesara angajarea unei firme de management pe bani multi. Celelalte probleme de rezolvat, ii las pe altii sa spuna. Eu daca spun emit si factura.
Postat 07 August 2023, 20:50 de Christa
Nesatui
Sa conducă unul tot județul nu diar spitalul din Oradea. Pe ultima suta de metri. Sa acumulam.. În județean e șantier-lângă secții. E corect? De 20 de ani tot se renovează. De ce oare? De PNL nu vei mai auzi. Pana atunci. La alegeri..... Radem tot. Vezi centrul civic. Alo? - cât e datoria orașului. Ne spuneți și noua
Postat 07 August 2023, 17:19 de Feliciana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON