URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2017, 18:06

Proiectul “Dragnea” pentru bugetari: Liderul PSD a dezvăluit ce salarii vor avea un învăţător, un medic sau un soldat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul PSD Liviu Dragnea a făcut publice primele date oficiale din proiectul legii salarizării în care sunt prevăzute creşterile salariale în 2020 şi 2022, raportat la cât se câştigă în mediul bugetar.

Dragnea a declarat că proiectul de lege privind salarizarea unitară este gata, acesta urmând a fi semnat joi, la CExN al PSD, care se va desfăşura la Sinaia, de către liderii coaliţiei de guvernare şi parlametarii PSD, urmând a se constitui în iniţiativă parlamentară.

Unul dintre principii este ierarhizarea, salariul sefului fiind mai mare decat al subalternului, iar cei cu studii superioare vor castiga ami mult decat cei cu studii medii. Demnitatile publice vor fi rasplatite mai mai bine decat funcțiile de conducere. 

Demnitarii sunt ierarhizati în ordinea urmatoare: Presedintele Romaniei, premierul, presedintii Camerei, Presedintele Inaltei Curti si al CCR, ministru, vicepresedinte Camera/Senat, Avocatul Poporului, Sef Stat Major, senator, deputat, presedinte ANI, secretar de stat, prefect, subsecretar de stat.

Vechimea va intra in salariul de baza, sporturile fiind intre 0% pentru debutanti si 25% dupa 20 de ani de munca. Indemnizatia de hrana va fi in valoare de doua salarii minime brute pentru toti bugetarii.  

Potrivit sursei citate, un medic rezident ca avea anul viitor 5.700 de lei iar un medic primar gr.V, ATI va incasa 16.672 de lei. De asemenea, din 2018, o asistenta debutanta cu studii superioare ar urma sa ia 3.950 lei iar functia de asistent principal cu gradatie maxima va fi rasplatita cu 5.108 lei.  

In invatamant, un profesor debutant de liceu va ajunge la 1.962 lei anul acesta la 3.520 lei in 2020 iar un profesor universitar cu vechime si gradatie maxime va avansa de la 6.050 lei la 11.337 lei peste trei ani. 

Un soldat simplu va avea o solda de 2.150 lei in 2020 fata de 754 acum iar un general de armata va ajunge peste trei ani la o solda de baza de 8.358 lei.

„Se discută despre raportul salarial, adică între cel mai mic salariu şi cel mai mare salariu din România. Acum este 1 la 15. Partenerii sociali solicită de mult 1 la 13. Noi am hotărât să fie 1 la 12. Raportul va fi de la 1 la 12, unde 1 e salariu minim pe economie, iar 12 X salariul minim pe economie înseamnă preşedintele României. 1 înseamnă 1450 de lei. Salariul minim va creşte în fiecare an, cum am prevăzut în programul de guvernare”, a spus Dragnea la Antena 3.

Dragnea a precizat că proiectul de lege se va constitui în iniţiativă parlamentară şi nu iniţiativă a Guvernului, pentru a câştiga timp din punct de vedere al procedurilor parlamentare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?
mormsl ar fi sa ramana jumatate dintre bugetari
Postat 05 Aprilie 2017, 07:36 de gicacontra
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON