URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2017, 17:49

"Programul tomate": Legumicultorii care cultivă roşii în sere şi solarii pot primi ajutoare anuale de 3.000 euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Roşiile româneşti ar putea reveni în pieţe şi magazine. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a demarat "Programul tomate" destinat în special tinerilor care se stabilesc la sate şi vor să îşi dezvolte o afacere proprie.

"Este greu de identificat o altă activitate agricolă, care pe o suprafaţă de doar 1.000 metri pătraţi, pe lângă preţul obţinut în urma valorificării producţiei, valoare care acoperă cu siguranţă toate cheltuielile, să mai ofere şi un bonus de 3.000 euro, sumă care poate fi reinvestită în agricultură sau cheltuită de către fermier în oricare scop", a declarat şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor, Nicolae Hodişan, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Agricultorii înscrişi în program vor putea beneficia de un sprijin financiar de 13.481 lei pe an, echivalentul a circa 3.000 euro, de-a lungul a 8 ani, în limita sumei de 15.000 euro.

"Ţinta acestui program sunt atât deţinătorii unui atestat de procător agricol, precum şi formele juridice care desfăşoară activităţi în acest scop şi care în cadrul exploataţiei pe care o conduc au amenajat sau pot amenaja o suprafaţă de 1.000 metri pătraţi cu spaţii protejate, sere sau solarii", se menţionează în comunicat.

Consultanţă de la primării

Legumicultorii bihoreni care doresc să se înscrie în "Programul tomate" se pot adresa Primăriei pe raza administrativă a căreia intenţionează să înfiinţeze cultura de tomate.

"Fiecărei primării din judeţ i-a fost repartizat un specialist din cadrul compartimentului asistenţă tehnică zonală a Direcţiei pentru Agricultură, de la care se pot obţine toate informaţiile privind paşii ce urmează a fi făcuţi sau un funcţionar public din cadrul DAJ Bihor, funcţionari care cu toţii au fost instruiţi în a da consultanţă de specialitate în cadrul Programului tomate", se mai menţionează în comunicat.

Bugetul alocat la nivel naţional Programului tomate, se ridică 179,7 milioane lei, echivalentul a 40 milioane euro. Acesta va fi alocat în limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Scopul programului îl constituie obţinerea unor  produse de calitate, sprijinirea legumicultorilor, diminuarea importurilor şi sprijinire a populaţiei să poată consuma tomate gustoase şi sănătoase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON