Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare sezonieră a temperaturilor şi a cantităţilor de precipitaţii pe teritoriul României, până în luna februarie a anului viitor.
Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distributia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
În prima lună de iarnă, meteorologii anunţă temperaturi uşor mai ridicate faţă de cele normale în partea de sud şi sud-est a ţării, unde maximele pot depăşi chiar şi 10 grade Celsius, mai ales în prima jumătatea a lui decembrie. Precipitaţiile vor fi mai abundente în Transilvania.
Ianuarie vine cu ger mai ales în depresiuni, dar şi cu zile mai calde în vestul şi sudul teritoriului, în timp ce ninsorile vor fi mai frecvente şi mai intense în regiunile din interiorul arcului carpatic.
Tendinţa vremii se va păstra şi în luna februarie, când va ninge în special în vest şi în centru, iar în Maramureş, Transilvania şi Bucovina va fi mai rece decât în mod obişnuit. Asta înseamnă că vor fi dimineţi în care mercurul din termometrele poate coborî chiar până la minus 20 de grade Celsius.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.