URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2021, 10:58

Primul palat ridicat în stil Secession în Oradea intră în reabilitare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Palatul Füchsl, primul palat al Oradiei proiectat în stil Secession, intră într-un amplu proces de renovare şi restaurare. Construcţia aflată pe strada Independenţei nr. 11-13 va avea o nouă înfăţişare graţie unei investiţii de peste 3,6 milioane de lei.

"A început montarea schelelor pe faţada Palatului Füchsl din Oradea, situat pe strada Independenţei nr.11-13. Clădirea intră într-un amplu proces de restaurare până în 2022. Se vor executa lucrări de reparare a faţadelor, reparaţii locale la elementele şarpantei, schimbarea învelitorilor, reparaţii la streşini, înlocuiri jgheaburi şi burlane, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor exterioare, reparaţii ornamente florale, repararea tâmplăriilor exterioare de la locuinţe şi accesurile în clădire, precum şi înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale. Totodată, se vor executa lucrări de eliminare a igrasiei din zidăria pereţilor (cu precădere peretele din frontul stradal). Toate tencuielile exterioare sunt degradate şi desprinse, motiv pentru care se vor îndepărta şi se vor reface. Având în vedere că starea tencuielii exterioare este vizibil afectată de săruri, minerale şi umiditate, pe înălţimi variabile, este necesară folosirea unor tencuieli de asanare (tip Baumit, Hasit sau similar)", se arată într-o informare transmisă de reprezentanţii Primăriei.

Tot în cadrul lucrărilor se vor executa reparaţii la porţi şi la parapetele metalice din fier forjat ai balcoanelor. "Glafurile din tablă zincată se vor demonta şi se vor înlocui cu glafuri confecţionate din tablă de zinc. Se vor monta jgheaburi şi burlane noi din tablă de zinc, opritori de zăpadă, se vor repara lucarnele şi se vor reface cele 3 lucarne după modelul existent", mai transmite municipalitatea. Pe suprafaţa turnului, la dolii şi la elementele ornamentale se va folosi tablă de zinc, cu respectarea modelului existent. 

Durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni, acestea fiind realizate de către asocierea de firme SC Drum Asfalt & SC Constructorul Sălard SRL. Valoarea contractului de lucrări este de 3.460.145,01 lei  fără TVA.

Construcţia Palatului Füchsl a început în toamna anului 1902, sub îndrumarea inginerului Rendes Vilmos, palatul fiind terminat în aprilie 1903. În anul 1910 clădirea a fost cumpărată, împreună cu firma fraţilor Füchsl, de către Izidor Ulmann jr. Proiectul clădirii aparţine arhitecţilor Zoltán Bálint şi Lajos Jámbor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON