URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2020, 17:30

Primăvară timpurie: În grădinile şi pieţele din Oradea au apărut ghioceii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremea neobişnuit de caldă pentru această perioadă a scos duminică orădenii din case la plimbare prin parcuri.

Ghiocei de Rogerius

Temperaturile de circa 13 grade Celsius şi cerul senin de la orele prânzului a făcut ca anul acesta primăvara să vină mai repede cu o lună decât în mod normal.

De altfel, în grădinile blocurilor şi caselor din zona Piaţa Bucureşti, Lacul Roşu şi Moldovei au apărut deja de câteva zile ghioceii. "Vestitorii primăverii" au venit anul acesta cu două săptămâni mai repede decât în mod normal.

Oradea se confruntă cu a doua primăvară timpurie consecutivă după ce anul trecut la începutul lunii februarie mercurul termometrelor a indicat 16 grade Celsius, pe fondul unui curent de aer saharian care a străbătut ţara.

Doi lei buchetul!

Vremea caldă a făcut ca flora spontană să explodeze peste noapte. Duminică, în pieţele orădene comercianţii vindeau ghiocei la un preţ simbolic de 2  lei bucheţelul.

Florile erau comercializate la liber, deşi recoltarea şi comercializarea acestora cade sub incidenţa Ordinului 410 din 2008 al Ministerului Mediului. "Deşi cele două specii de ghiocei din Bihor nu figurează pe lista celor protejate, florile provenite din flora spontană nu pot fi comercializate în pieţe. În urmă cu trei ani am comunicat acest lucru Administraţiei Domeniului Public, care gestionează pieţele orădene, iar acum doi ani am şi făcut controale", a declarat pentru BIHOREANUL comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor.

Vânzătorii de flori pot comercializa doar ghiocei provenind din propria grădină, iar în acest caz se supun aceloraşi condiţii ca şi micii producători agricoli şi trebuie să poată prezenta pentru ei acte de provenienţă.

Deocamdată nu sunt probleme...

Vremea neobişnuit de caldă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi între 5 şi 15 grade Celsius, care potrivit prognozelor se va menţine şi săptămâna viitoare, dă bătăi de cap fermierilor.

Specialiştii în agricultură din sudul ţării anunţă pentru anul acesta producţii mult reduse pe fondul secetei. "Pot fi diminuate producţiile ce se vor obţine la cereale păioase cu o tonă, o tonă şi jumătate la hectar", a declarat pentru Mediafax agrometeorologul CMR Oltenia, Ionel Vătămanu.

În schimb, primăvara timpurie nu pune deocamdată probleme agriculturilor bihoreni. "Momentan nu se semnalează fenomene de alertă. Într-adevăr ne confruntăm cu o iarnă atipică, cu temperaturi peste media normală, dar nu atât de mari încât să influenţeze negativ producţia agricolă. Precipitaţiile lipsesc, dar deficitul nu e unul să ne alarmeze", a explicat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan.

Potrivit specialiştilor, temperaturile de la începutul lunii februarie depăşesc cu până la 8 grade Celsius media multianuală a lunii. Pentru data de 4 februarie meteorologii anunţă temperaturi fără precedent, de 21 de grade Celsius la Calafat în judeţul Dolj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON