URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 August 2014, 17:45

Primăria a semnat contractul pentru achiziţia centralei pe gaz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a semnat, marţi, contractul pentru achiziţia şi montarea noii centrale de termoficare pe gaz, ce va locul CET-ului pe cărbune, cu asocierea SC Elsaco Engineering şi STC SPA, care a câştigat licitaţia.

Achiziţia face parte din proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare urbană din Oradea, în perioada 2009-2028, cu scopul conformării la legislaţia de mediu, precum şi creşterii eficienţei economice. Proiectul este finanţat prin fondurile structurale al Programului Operaţional Sectorial Mediu şi are o valoare totală de 77.772.000 euro.

Din aceştia, noua centrală care va produce şi energie electrică va costa 54 de milioane de euro, din care 5% asiguraţi de la bugetul local, 45% de la bugetul de stat, respectiv 50% din fonduri europene. Potrivit unei informări a Primăriei, centrala este cea mai valoroasă achiziţie făcută vreodată de oraş.

"Punerea în funcţiune a noii centrale va reduce semnificativ pierderile tehnologice din sistem şi nivelul de poluare şi va creşte eficienţa energetică a întregului sistem. Oradea va avea cea mai modernă centrală electrică de termoficare din România, aceasta fiind cea mai importantă achiziţie atât din punct de vedere a valorii contractului, cât şi din punct de vedere a importanţei reabilitării sistemului de termoficare", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, la semnarea contractului. Lucrările trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2015.

SC Elsaco Engineering şi STC SPA a fost declarată câştigătoarea licitaţiei pentru achiziţia centralei pe gaz, însă Romelectro a contestat procedura la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Drept răspuns, CNSC a respins în parte contestaţia Romelectro, privind considerarea ofertei lor drept conformă, însă, totodată, a dispus Primăriei o nouă evaluare a ofertei câştigătoare, în sensul clarificării unor aspecte legate de oferta acestora.

"Am primit clarificările necesare şi comisia a redesemnat asocierea Elsaco şi STC SPA drept câştigătoarea licitaţiei. Am aşteptat termenul legal de 10 zile, în care putea fi depusă contestaţie, iar cum lucrul acesta nu s-a întâmplat, am semnat contractul", a declarat pentru BIHOREANUL Mircea Mălan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
corect
@ionel ai perfectă dreptate! În căteva rânduri ai surprins exact situația!
Postat 14 August 2014, 09:57 de TDS
Nu va bucurati...n-aveti de ce !
Locuinta mea nu este racordata la sistemul de termoficare, dar subiectul ma intereseaza deoarece prin tot felul de taxe si impozite locale sunt afectat de problema generata de ,,incalzirea centrala". Parerea multor oradeni, a marii majoritati, este ca trebuia schimbata centrala veche. Acum de ce nu s-a ales in urma cu ani cet II si s-a mizat pe o vechitura, e problema celor de la dna (vezi cazul ica). Sa revin: in locul vechii centrale as fi ales o centrala noua, dar pe carbuni. Minciunile lui bolovan si ale raspopitului 3 in 1 cum ca ue nu finanteaza constructia centralelor pe carbuni nu tin. Adevarul e ca UE solicita niste sisteme de filtrare performante care intr-adevar, cresc pretul final, dar ofera indpendenta de gazul rusesc. Ori stim cu totii situatia politica regionala.... Daca tot voiau ,,gaz", consider ca trebuia aleas varianta centralelor de cartier sau a centralelor de bloc. Cu banii economisiti astfel (nu aveam nevoie de ,,magistrale"), primaria putea sa implementeze centrale de cartier/bloc. Din nou ma gandesc ce bine o duc alesii nostri, bolovan, consilierii si cum profita ei de timiditatea dna-ului local, condus de dl man ciprian. Si ca sa nu zica dl man ca nu-i treaba domniei sale, sa afle ca dna Iasi s-a ,,implicat” in problema cet-ului de acolo. A luat la intrebari consileri locali, directori, etc, a blocat conturi, a pus sechestru pe averi…
Postat 14 August 2014, 06:29 de ionel
PRETUL ????
Si gaz de unde ? De la rusi? La ce pret? La ce pret gigacaloria la consumatorul final? Astea sunt intrebari dureroase!
Postat 14 August 2014, 00:04 de scortosul
sunt fericita
Sunt in culmea fericirii ca s-a gasit modalitatea de a reduce pierderile de pe retea ! URA ! URA !
Postat 13 August 2014, 19:45 de Weber Maria
Latrati maaaai
Bine Bolo! nu te lasa!
Postat 13 August 2014, 18:36 de Antrax Junior
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON