URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2016, 10:17

Premieră urâtă la un meci de fotbal pentru copii, în Bihor: Un jucător a lovit cu piciorul o tânără arbitră, fiind suspendat 16 etape!

Premieră urâtă la un meci de fotbal pentru copii, în Bihor: Un jucător a lovit cu piciorul o tânără arbitră, fiind suspendat 16 etape! foto generic, arhivă

Întrecerile fotbalistice nasc ambiţii nebănuite de multe ori, însă unele dintre acestea degenerează în incidente. Un asemenea caz a avut loc, în premieră, în urmă cu fix o săptămână, în cadrul etapei desfăşurate la juniori C. În urma acestuia, Comisia Judeţeană a Arbitrilor Bihor a tras un semnal de alarmă, trimiţând, luni, o scrisoare deschisă către Clubul Sportiv Municipal Oradea, care a organizat meciul care a consemnat un incident reprobabil.

Stârnit de tată şi de antrenor

Concret, la jocul din cadrul campionatului de juniori C (jucători de 13-14 ani), programat pe sâmbătă, 29 octombrie, la Stadionul Iuliu Bodola din Oradea, între echipa gazdă Luceafărul Oradea (care aparţine de clubul CSM Oradea) şi LPS Bihorul II şi încheiat 1-1, unul dintre arbitrii asistenţi (o tânără arbitră, Andreea Câmpan, de 17 ani) a fost lovită cu piciorul de unul dintre jucătorii echipei gazdă, Aris Morar. Acesta fusese eliminat pentru cumul de cartonaşe galbene în timpul jocului şi, după fluierul final, când arbirtrii se îndreptau spre vestiare, s-a apropiat de brigadă şi a lovit-o cu piciorul pe Andreea Câmpan.

Conform arbitrilor însă şi după cum reiese şi din scrisoarea semnată de CJA Bihor, atât tatăl copilului, care l-a "impulsionat" în gestul său, cât şi antrenorul gazdelor, Sorin Pop (foto), care a adus "injurii şi ameninţări cu bătaia şi astfel incitând şi păriţii copiilor prezenţi la meci", şi-au adus "aportul" în escaladarea incidentului.

Arbitrii care au condus acest joc sunt tineri, aflaţi la început de carieră, care pot fi uşor intimidaţi, în condiţii de o asemenea ostilitate, a declarat Laurenţiu Danşa, vicepreşedintele Comisiei Judeţene a Arbitrilor Bihor. La centru a fost Adina Popa, iar la cele două tuşe, Andreea Câmpan (cea agresată) şi Bogdan Bărar.

Nu vrem huligani!

În urma acestui incident, conducerea Comisiei Judeţene a Arbitrilor Bihor a trimis, luni, o scrisoare deschisă către conducerea clubului CSM Oradea, club de care aparţine echipa de juniori C care evoluează în acest an însă pentru Luceafărul. "Au avut loc incidente care s-au petrecut în premieră la un joc de copii şi cel mai grav este ca ele au loc pe stadionul care considerăm că oferă cele mai bune condiţii de siguranţă şi la un centru de fotbal la care sunt angajaţi instructori (antrenori) care ar trebui, în principal, să fie preocupaţi de procesul de instruire al copiilor, inclusiv din punct de vedere disciplinar şi al comportamentului", i-a transmis, preşedintelui CSM Oradea, vicepreşedintele CJA, Laurenţiu Danşa.

Acesta a ataşat şi raportul de arbitraj (care poate fi consultat și în galeria de documente), care consemnează atât condiţiile de joc, cât şi agresivitatea ieşită din comun a antrenorului, care i-a înjurat şi ameninţat pe toţi arbitrii, atât în timpul meciului, cât şi după, la vestiare.

"După citirea raportului, vă rog să vă puneţi în pielea unui părinte prezent la joc, care are copii jucători la echipa adversă sau arbitrii toţi minori, iar un antrenor aduce injurii şi ameninţări cu bătaia copilului dumneavoastră, care se şi întâmplă datorită incitării şi provocării celorlalţi părinţi de către acesta. Şi mai grav este faptul că, observând coportamentul profesorului lor şi încurajat de acesta, un copil ajunge să lovească un alt copil", a mai scris Laureţiu Danşa.

Preşedintele Clubului Sportiv Municipal Oradea a răspuns prompt Comisiei Judeţene a Arbitrilor, în aceeaşi zi, transmiţând că va demara o anchetă internă cu privire la cele întâmplate. "Vrem să menţionăm că noi nu încurajăm comportamentul huligan de acest gen şi dacă aceştia se dovedesc a fi vinovaţi, vom lua măsuri drastice", se arată în răspunsul lui Şerban Sere.

Sancţionaţi de AJF

Cazul s-a judecat, marţi, şi în Comisia de Disciplină a Asociaţiei Judeţene de Fotbal Bihor. În timp ce jucătorul agresiv, Aris Morar, a fost suspendat 16 etape şi a primit o penalizare de 500 de lei, antrenorul Sorin Pop a fost suspendat 4 etape şi amendat cu 300 de lei. Totodată, echipei de juniori C, Luceafărul Oradea, i s-a interzis dreptul de a organiza jocuri pe teren propriu (Stadion Iuliu Bodola) pentru 4 jocuri şi a fost amendată cu 400 lei. "Echipa Luceafărul va putea juca pe un teren omologat de AJF Bihor aflat la o distanţă de minim 15 km de Oradea, conf. T I  S II art. 42/1.2", se menţionează într-un buletin informativ al AJF.

În ciuda incidentelor de la meci, Comisia Judeţeană a Arbitrilor subliniază că nu îşi vor abandona misiunea. "Prin Asociaţia Cavalerii Fluierului, încercăm să atragem tinerii spre a face sport, iniţiem proiecte prin care să oferim instruire suplimentară, echipamente şi condiţii bune de pregătire arbitrilor, cu scopul de a ridica calitatea şi nivelul jocurilor de fotbal din judeţul nostru. De asemenea, pentru copii legitimaţi la clubul CSM, oferim înscriere gratuită la Cursul de formare arbitri de fotbal", a mai declarat Laurenţiu Danşa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
ăia 500 de lei e zero
şi plus tata şi antrenoru ar putea fi traşi la răspundere pentru instigare
Postat 07 Noiembrie 2016, 20:41 de crisan
nu doar suspendat..
dacă e minor,nu poate fi pedepsit şi cu altă pedeapsă,normal nu fizică,măcar de ar plăti părinţii lui nervii ăştia...?nu ştie de capu lui dacă e minor,sau ce?
Postat 07 Noiembrie 2016, 20:35 de crisan
@elev-ul
Lasa,ca peste 2 ani o sa fi student la Universitatea din Oradea ! Tu o meritzi, EA te merita ! HAi, sucess ,bai !
Postat 06 Noiembrie 2016, 17:51 de Iness
Sorinel Pop&Sere
CENZURAT
Postat 06 Noiembrie 2016, 17:04 de elev
rusine parintilor si antrenorilor
Se pare ca acest copil asa face peste tot:la scoala,la antrenament ,deci prin urmare acest comprtament are radacini din casa.Nu este accesibil sa acceptam de mici asemenea comportamente ..toti traim dupa reguli..asa ar trebui sa stie acest copil si parintii lui...nici ei cred ca nu realizeaza ce greseli fac cu el...banii nu pot cumparat totul!
Postat 06 Noiembrie 2016, 11:51 de onuta
Dobitoci.
Numai în asa zisul SPORT numit fotbal poti gasi...coji de semințe si mojicie. Cele mai agresive comportamente. Adică.. .ca de la ciobani la ciobani...
Postat 05 Noiembrie 2016, 22:56 de Nofan
Sorin !Nu ti-e rusine !
... Maine ia bate si pe tatas-o si pa masa ! Dupa ce trec 16 etape dam iara cu pumnii si piciorele in populatie ! Ca asa la invatat Sorin si tata-so !
Postat 05 Noiembrie 2016, 17:47 de PETREI
pe-asta l-as da afara definitiv !
Sa lovesti o femeie ? Inseamna ca esti un cretin, daca altfel n-ai gasit sa-i explici, cuiva mai slab ca tine, ce problemei ai ! Iar cand cea asupra careia ai ridicat mana (sau piciorul de bovina) e o femeie, atunci pedeapsa trebuie sa fie dub(l)a ! Nesimtitul, de mic are creierii spalati. Iar pe antrenor eu l-as da imediat afara !!! Se-aude, mai Serban Sere nemernic, care iei 100 de milioane de lei pe luna din banii oradenilor, si mai distrugi si raul Cris ca sa-ti faci tu terasa la restaurantul Crinul Imputit Ofilit !??
Postat 05 Noiembrie 2016, 16:11 de AgentulTermic
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON