URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2023, 17:28

Premieră pentru Bihor în ortopedia pediatrică: corectarea unui picior strâmb ca o „copită” la o fetiță de 6 ani

Premieră pentru Bihor în ortopedia pediatrică: corectarea unui picior strâmb ca o „copită” la o fetiță de 6 ani sursa foto Spitalul Judetean din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Intervențiile chirurgicale realizate în secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a Spitalului Județean din Oradea ating nivelul de excelență, aici fiind efectuate frecvent operații cu grad de dificultate ridicat și rezultate bune, susține conducerea unității medicale.

Una dintre reușitele recente este corectarea unui picior deformat din naștere și neglijat timp de șase ani, iar altele au constat în extirparea unui chist ovarian gigantic la o nou-născută și respectiv refacerea tractului digestiv în cazul unui nou-născut fără un segment de 10 centimetri din intestin.

Premieră județeană

La începutul lunii trecute, în secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a Spitalului Județean a fost realizată o premieră la nivel județean, în cazul unei fetițe de 6 ani cu picior strâmb congenital (din naștere) de tip Varus-Equin (ca o copită), problema fiind neglijată de la naștere.

După o serie de imobilizări în gips, operația a fost efectuată la data de 6 iunie și a avut „un grad ridicat de complexitate: a presupus dezinserarea tendonului mușchiului tibial anterior, iar apoi translatarea și ancorarea acestuia pe alt os (osul cuneiform)”, se arată într-un comunicat al Spitalului, care precizează că pacienta „a avut o evoluție post-operatorie favorabilă”.

Potrivit acestuia, „lunar există cazuri complexe în care copiii sunt operați la picioare la doar câteva săptămâni de viață”, cea mai frecventă cauză fiind că aceștia au picioarele poziționate spre interior.

„Pentru tratament se utilizează metoda Ponsetti, aceasta fiind tratamentul cel mai eficient al piciorului strâmb congenital Varus-Equin. Prin gipsări repetate, poziția piciorului este corectată, iar tratamentul se finalizează cu o intervenție minim-invazivă la nivelul tendonului achilean. Această tehnică permite corectarea în totalitate a acestui defect înainte ca pacientul să atingă vârsta de 6 luni”, precizează comunicatul (foto jos cu titlu de exemplu).

Extirpare de chist gigantic și refacere de tract intestinal

Tot din categoria de intervenții cu grad de dificultate ridicat este notabil cazul recent al unei fetițe nou-născute, operată imediat după naștere. „Aceasta prezenta o tumoră abdominală de dimensiuni foarte mari, care s-a dovedit a fi un chist ovarian gigant. Imediat după venirea pe lume, fetița de 3 kilograme a fost transferată pe Secția Clinică Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, unde s-a intervenit chirurgical asupra chistului. Operația a fost un succes, iar fetița a fost externată în stare foarte bună”, arată unitatea sanitară.

Un alt caz deosebit a fost intervenția chirurgicală „de repunere a continuității tractului digestiv, în cazul unui pacient nou-născut. Acesta s-a născut cu lipsa unui segment de intestin de 10 cm (atrezie ileală tip III intestinală) și a fost operat cu succes imediat după naștere”.

Echipa operatorie de chirurgie pediatrică este formată din dr. Daniel Băloiu, medic primar și șef de secție, dr. Dan Ținca, dr. Paul Tchouala, dr. Mihai Andriuc și dr. Alexandra Pal, aceștia din urmă cu toții medici specialiști.

„Medicii secției au o pregătire medicală vastă, evidențiată prin rezidențiate efectuate în străinătate (în Franța, Belgia), schimburi de experiență cu spitalul din Trieste (Italia) și participarea la congrese și workshop-uri internaționale (Viena, Barcelona)”, precizează comunicatul Spitalului Județean.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON