URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
09 Martie 2017, 12:42

Premieră medicală: Plămânii unui fumător au fost prelevaţi la Oradea şi exportaţi în Germania (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat de 57 de ani din comuna Căpâlna a devenit primul furnizor bihorean de plămâni destinaţi unui transplant.

În noaptea de miercuri spre joi, mai multe organe ale acestuia – între care, în premieră, şi plămâni – au fost prelevate la Spitalul Judeţean din Oradea, de o echipă complexă, formată din trei ortopezi bucureşteni şi unul orădean, un oftalmolog, un chirurg plastician şi un anestezist din Oradea, plus doi medici şi un asistent din Hamburg (Germania).

"Pacientul avea o malformaţie arteriovenoasă în trunchiul cerebral şi a suferit o hemoragie cerebrală, intrând în moarte cerebrală, astfel că după ce familia şi-a dat consimţământul i-au fost prelevate mai multe organe: corneea, ficatul, ţesut osos, piele şi, în premieră pentru Oradea, plămânii", a declarat joi BIHOREANULUI dr. Carmen Pantiş, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Transplanturi.

Potrivit acesteia, rinichii bărbatului decedat nu au putut fi folosiţi, iar în ce priveşte prelevarea plămânilor, în condiţiile în care în ţară nu se face transplant de plămâni, au fost exportaţi în Germania.

"Noi am anunţat la Bucureşti că avem plămâni şi, în baza cooperării din Eurotransplant (n.r. - programul european de transplant), au fost anunţaţi colegii din Germania, care au prelevat plămânii, aceştia fiind exportaţi pentru a fi folosiţi acolo", a explicat dr. Pantiş.

Paradoxal este că, deşi bihoreanul decedat era fumător, plămânii săi erau în stare foarte bună.

Operaţia de prelevare, a doua pe anul în curs, a durat aproximativ trei ore.

Printre participanții la prelevare s-au numărat, din Oradea, medicul anestezist Ștefan Pataki, asistentul anestezist Ghergheli Otto, medicul plastician Mirela Mladin, asistenta de anestezie Haucs Emese, rezidentul de ortopedie Bogdan Furdui, medicul oftalmolog Ryian Bageruti, dar și experții în transplant Radu Zamfir și Andrei Nica, ambii din Capitală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@magic..
Cit idiotenie poti avea! Aha ...toti suntem medici...avem pareri,opinii...hai sa aruncam cu noroi in munca si competenta lor!
Postat 10 Martie 2017, 09:00 de grigore
igiena?
sper ca nu sunt cutii de carton deasupra dulapului din inox, asa cum se observa din poze... in bloc operator sa depozitezi cutii de carton care cine stie pe unde au umblat si ele nu pot fii dezinfectate...
Postat 10 Martie 2017, 08:34 de magic
Bine ca are si Romania ce exporta in Germania.
...
Postat 09 Martie 2017, 12:48 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6576 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON