URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2024, 20:01

Gata în 48 de ore: Cea mai mare imprimantă 3D din lume construiește case din lemn

Gata în 48 de ore: Cea mai mare imprimantă 3D din lume construiește case din lemn Sursa foto: University of Maine
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O imprimantă 3D gigant, cea mai mare din lume, construieşte case confortabile din lemn. În diverse locuri au fost deja amplasate zeci de case printate 3D, inclusiv în statul Virginia, SUA, şi într-o comunitate săracă din Mexic, notează CNN.

Cel mai mare cartier de case printate 3D din lume se construieşte acum lângă Austin, Texas, iar această tehnologie ar putea fi foarte utilă în statul american Maine, unde se estimează că vor fi necesare 80.000 de locuinţe noi până în 2030. 

Habib Dagher, directorul Centrului pentru Structuri Avansate şi Compozite (ASCC) de la Universitatea din Maine, care a făcut această inovație, a declarat că imprimanta 3D uriaşă ar trebui să ajute la rezolvarea crizei locuinţelor, dar şi să revoluţioneze construcţia de case.

Tehnologia folosită de ASCC este diferită de cea tradiţională, care utilizează beton. Imprimanta lor foloseşte reziduuri din lemn şi produce module prefabricate care sunt asamblate la faţa locului.

Acest aparat 3D poate crea obiecte mari, de până la 29 metri lungime, 9.7 metri lăţime şi 5.5 metri înălţime, şi poate printa până la 227 kg de material pe oră. Dagher speră să dubleze această capacitate, astfel încât o casă BioHome3D să poată fi realizată în 48 de ore, ceea ce ar face aceste case foarte competitive ca preţ.

Casele sunt şi sustenabile, putând fi reciclate complet la sfârşitul utilizării. 

În prezent, ASCC lucrează la integrarea conductelor electrice şi de apă direct în procesul de printare. 

Următorul proiect major al printerului este construcţia unui cartier cu nouă case pentru persoanele fără adăpost, în parteneriat cu un ONG local, cu lucrările de printare programate să înceapă în 2025.

Imprimantele 3D au devenit din ce în ce mai populare şi mai utile, fiind tot mai mult folosite în industria construcţiilor. Cu ajutorul lor s-au creat de la poduri până la moschei. 

În prezent oraşul Dubai deţine recordul mondial Guinness pentru cea mai mare structură imprimată 3D din lume şi îşi propune ca 25% din clădirile noi să fie construite cu această tehnologie de imprimare 3D până în 2030.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
Nici betonul nu e lichid dar se face , te-ai prins??
Postat 17 Iunie 2024, 00:16 de Sandu2100
Din ce? Din lemn? Ha, ha, ha ...
Din materiale compozite ... că lemnul nu este lichid, ca să "curgă" după formele date de imprimantă. Lemnul e doar de "aspect comercial" eventual, la poză. Tare ignoranți mai sunteți.
Postat 16 Iunie 2024, 22:54 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON