URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iunie 2024, 15:49

Summit important în Elveția: Aproape 100 de țări și organizații caută soluții pentru pacea în Ucraina (VIDEO)

Summit important în Elveția: Aproape 100 de țări și organizații caută soluții pentru pacea în Ucraina (VIDEO) Sursa foto: Volodimir Zelenski / Facebook

Sâmbătă a început în Elveţia un summit pentru pacea dintre Ucraina şi Rusia, la care participă aproape 100 de ţări şi organizaţii internaţionale, dar fără prezenţa unei delegaţii ruse. Evenimentul se desfăşoară într-o staţiune montană şi are ca scop găsirea unei soluţii pentru încheierea conflictului dintre cele două ţări.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care va fi prezent la summit, urmăreşte să obţină sprijin pentru planul său de pace în 10 puncte, lansat la sfârşitul anului 2022. Acest plan include cerinţe precum încetarea ostilităţilor, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse şi restabilirea graniţelor de dinainte de război. De asemenea, Zelenski solicită crearea unui tribunal special pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia, scrie CNN.

Vicepreşedintele american Kamala Harris va participa şi este aşteptată să anunţe un pachet de ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru reconstrucţia infrastructurii Ucrainei şi pentru abordarea nevoilor umanitare generate de conflict. 

De asemenea, numeroşi lideri din Europa vor participa la conferinţa de pace, între care preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.

Conform Digi24.ro, România va fi reprezentată de ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu.

La conferinţă vor participa inclusiv prieteni ai Rusiei, precum India, Turcia şi Ungaria. China a decis să nu participe, argumentând că o astfel de întâlnire trebuie să includă ambele părţi aflate în conflict.

Putin a declarat vineri că Rusia va înceta focul şi va intra în discuţii de pace dacă Ucraina va renunţa la ambiţiile sale legate de NATO şi dacă îşi va retrage forţele din patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova.

Kievul a declarat în mod repetat că integritatea sa teritorială nu este negociabilă. Rusia, care a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina la 24 februarie 2022, a calificat drept "inutilă" ideea unui summit la care nu este invitată.

Reuniunea din Elveţia va avea loc între 15-16 iunie şi se va desfăşura în staţiunea montană de lux Buergenstock.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
"Dai într-unul și sar doi" rămâne liantul "neterminaților".
Se pregătește "surpriza bihoreană". O să dureze puțin ancheta jurnalistică privindu-l pe Bolojan și alții, având în vedere că ancheta pleacă de la anul 2005 încoace. E vorba de un nou tun (de fapt mai multe, cu sute milioane euro) ale Statului Paralel, care îi implică pe toți foștii și actuali primari și președinți de județe din Oradea, Arad și Cluj. Evident cu legăturile de cauzalitate cu București. Dar și cu altele precum Chișinău sau Strassburg. Realitatea TV va da semnalul, iar tribul birtinezilor va fi luat ca din oală. Atât de groasă e treaba încât o să se îngroașe Someșul și Crișurile cu "gunoaie". Așa că, vorba unui liberal serios ... "de ce ți-a fost frică nu scapi nici după ani și ani".
Postat 16 Iunie 2024, 08:42 de KP
Riviera ...
... de la tine din garsoniera dublă așa ai văzut situația? Mare-i Grădina ...
Postat 15 Iunie 2024, 20:59 de KP
Coreea de Nord, Iran, China, Rusia
Tarile in care libertatile si drepturile individuale, dreptul la proprietate, etc sunt sfinte doar in ceea ce priveste clanul conducator (regimurile de tip mafiot aflate la putere). Restul au dreptul si obligatia sa mearga la munca, pe bani de nimic, pt binele si bunastarea clanului dictator, clan care e in stare sa ucida pe oricine, pt a-si pastra puterea si privilegiile. Cei care deschid gura sa proteseteze, o fac pt ultima oara.
Postat 15 Iunie 2024, 20:32 de Riviera
In momentul de fata situatia e cara
Putin, vrea sa ramana cu teritoriile pe care le-a ocupat deja in Ucraina, si incearca sa ocupe in continuare mai mult teritoriu ucrainean, sa fure si mai mult, iar Ucraina nu vrea sa cedeze teritoriile ocupate de rusi. Iranul, si Coreea de Nord "cele mai stralucite democratie" din lume, impreuna cu China comunista, tot "democratica" si ea, il sustin pe moshulica nuclearu".
Postat 15 Iunie 2024, 20:04 de Riviera
Un summit cu un rezultat previzibil.
În lipsa reprezentanților Rusie, Chinei și Iranului, plus încă 50% dintre țările membre ONU, câteva state occidentale o să îmbrățișeze ideea participării, cu trupe și armament corespunzător, pe câmpul experimental de luptă ucrainean. Iar asta va prefigura sfârșitul marelui proiect gândit de SUA încă din vremea lui Reagan ... acela al formării SUE (actuala Uniune Europeană) care se va dizolva în timp cu toate efectele negative aferente. Unul dintre acestea ar putea fi și atragerea directă a României în acest război, ca să poată Johannis și coaliția PCR anunța amânarea alegerilor prezidențiale și parlamentare pe termen nedefinit. Dar, cum "D-zeu nu culcă-te" ... românii își vor face din timp provizii de făină, zahăr, ulei și alte produse "plafonate" la raft.
Postat 15 Iunie 2024, 18:16 de KP
Cred că au greșit numele
Ce summit de pace e dacă nu înviți ambele părți. Pe cât de antipatici îmi sunt comuniștii, de data asta au dreptate chinezii, summit-ul e inutil. Cred că oamenii s-au întâlnit doar sa decidă cum se vor împărții pe osul reconstrucției Ucrainiei.
Postat 15 Iunie 2024, 16:57 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON