URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2024, 15:56

Un român a fost ucis și alți doi răniți, într-un atac cu mortiere în Congo

Un român a fost ucis și alți doi răniți, într-un atac cu mortiere în Congo Foto generic, sursa Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un român a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi în urma unui atac cu mortiere în Goma, Republica Democratică Congo (RD Congo), care s-a petrecut sâmbătă a informat TVR Info. Victimele erau mercenari care sprijineau guvernul congolez în lupta împotriva rebelilor.

Ministerul Român de Externe (MAE) a confirmat informaţia, menţionând că Ambasada României la Luanda, Republica Angola, a iniţiat demersuri pentru a obţine detalii oficiale despre incident. 

"În urma degradării situaţiei de securitate din Republica Democratică Congo (RD Congo), Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Luanda, Republica Angola, s-a autosesizat ca urmare a apariţiei informaţiilor cu privire la decesul unei persoane şi rănirea altor trei, la data de 15 iunie 2024, în apropierea oraşului Goma, situat la frontiera cu Rwanda. Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile din RD Congo pentru obţinerea unor informaţii oficiale cu privire la cetăţenia şi identitatea victimelor. 

Din informaţiile comunicate reprezentanţilor misiunii diplomatice, a rezultat că persoana decedată şi două persoane rănite au cetăţenia română, iar cea de-a patra persoană rănită are cetăţenia altui stat", a transmis MAE, conform Libertatea.

Goma, situat în estul RD Congo, pe malul nordic al lacului Kivu, este un punct de conflict din cauza rebeliunii grupării M23, susţinută de Rwanda, care controlează teritorii în provincia Nord-Kivu.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că RD Congo are un avertisment de călătorie de nivel 8/9, recomandând evitarea oricăror călătorii în zonă. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Luanda (+244222322234, +244916895720), apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS).

În luna februarie a acestui an, alţi doi români au fost ucişi şi patru răniţi grav în conflictele din RD Congo. Aceştia erau mercenari, plătiţi cu aproximativ 5.000 de euro pe lună, şi se aflau acolo pe bază de contracte private, intermediate de un fost luptător în Legiunea Străină.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Au gasit ce-au cautat
Au crezut ca a gaza, a sparge usi, a incatusa si a bate zece pe unul, ii face apti pt a fi ,,luptatori profesionisti". Cand au dat peste ei adevaratii mercenari i-au casapit ca pe oi. Cititi articolul si va lamuriti! https://www.cotidianul.ro/surse-politisti-din-bucuresti-s-au-dus-ca-mercenari-in-congo/
Postat 17 Iunie 2024, 04:02 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON