URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iunie 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Noi detalii din ancheta crimei care a şocat Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 17 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Cadavrul din valiză

Noi detalii din ancheta crimei care a şocat Oradea: Duca Erika, considerată „capul” grupării care a ucis o tânără şi i-a torturat sora, a fost scăpată în 2021 de acuzaţia de proxenetism chiar de către una dintre victimele sale de acum.

BIHOREANUL a aflat că cele două surori au fost bătute şi înfometate luni întregi pentru că nu produceau destui bani: când a ajuns la spital, Renata, cea care a supravieţuit, avea doar 30 de kilograme, urme de lovituri pe tot corpul, arsuri de ţigară, urechile crestate şi gura cusută!

„Galben” mai pal

După un scrutin cu nereguli, contestații și chiar cereri de repetare a votării, ierarhiile în Oradea și Bihor au rămas neschimbate: PNL își păstrează supremația, în ciuda unui recul ușor atât la primării, cât și la consilii. AUR nu a cucerit nici o primărie dar a intrat, în premieră, în Consiliul Local Oradea și în Consiliul Județean Bihor, USR ratează admiterea a doua oară, UDMR este singurul în câștig, PNL pierde mandate, iar PSD a câștigat cu 9 primării în plus, însă stagnează în municipiu, deși „amenința” cu un scor istoric.

Rezultatele alegerilor locale, cu cea mai mare miză, n-au produs schimbări spectaculoase, dar vor avea, totuși, efecte, atât înainte ca noii aleși locali să intre în pâine, la toamnă, cât și după. BIHOREANUL vi le prezintă pe cele mai importante...

Decebal, blocaj total!

Traficul în Oradea va fi bulversat peste vară de închiderea Bulevardului Decebal pentru construirea pasajului subteran din strada Tudor Vladimirescu.

Circulația mașinilor și a tramvaielor pe principala arteră de legătură între cele două maluri ale Crișului Repede va fi închisă din această săptămână până în septembrie, traficul urmând să fie deviat pe străzile de jur, oricum înguste, și ordonat prin înființarea de sensuri giratorii în zonele Piața Decebal, Prima Shops și Principatelor Unite.

Vară americană

O elevă din Oradea a fost admisă la un stagiu de vară al prestigioasei universități Harvard.

Dornică să se specializeze în America în sustenabilitatea industriei de modă, Iasmina Mohuț se numără printre liceenii selectați din toată lumea pentru un program intensiv de pregătire în cadrul celei mai vechi universități din SUA.

Festival fără granițe

O nouă ediție a Zilelor Sfântului Ladislau se va desfășura în Oradea în perioada 24-30 iunie, iar BIHOREANUL vă spune ce e de urmărit.

Și în acest an, organizatorii au plănuit o săptămână întreagă de evenimente, ce va culmina cu o serie de concerte în Cetate, în prim-plan fiind cele date de Deák Bill Gyula, membrii ABBA Tribute Show și Zorán.

OPINII

Mircea Chirilă: Va fi liniște în Oradea?

Nici bine nu s-au stins ecourile alegerilor locale, că deja zgomotul picamerelor redevine dominant. Cei care credeau că a venit vremea panseluțelor și a ștaifului să facă bine să citească planurile de viitor ale noului și totodată vechiului primar, Florin Birta. Mandatul care va începe e sub spectrul mulțimii de pasaje, sub și supraterane...

Adrian Criș: Sabotaj la democrație

Mai mare rușinea că vinerea trecută, la 5 zile după scrutinul din 9 iunie, alegătorii încă nu cunoșteau rezultatele, de la instituțiile statului. Avantajul logisticii asigurate de STS (sisteme pentru împiedicarea votului multiplu, de înregistrare video și audio a numărării voturilor și de comunicare a rezultatelor) a fost anulat de catastrofala prestație a personalului din secțiile de votare, ba chiar și de partizanate politice fățișe...

Mircea Ursuța: Păcănelele la sate și amenințarea penală

Va rămâne în istorie modul absolut penibil în care guvernanții noștri cred că pot face absolut tot ce doresc, ignorând orice reglementare legală și constituțională. În motivarea obiecției de neconstituționalitate, Instanța Supremă arată că, dincolo de modul în care legea a fost adoptată, aceasta este și neclară, și creează suprapuneri legislative nepermise.

PREMIILE LUI BIHOREL

Se caută prorectori: Una dintre „adjuncte” nu va mai face parte din echipa rectorului Bungău; Câinile prinse în Salonta...: Candidatul Patrioților are probleme cu limba română; Sancțiuni fără urmări: Articolele profesoarelor Bungău și Cavalu de la Universitatea din Oradea, luate la verificat degeaba; Unde dragoste nu e... AUR a pierdut Primăria Girișu de Criș din motive... hormonale!; Ca la Binș, la nimenea: Fostul șef al PSD Bihor, Ioan Mang, a luat o amendă... liberală; Bozo, pericol public: Ce lecție a primit în instanță un afacerist cam interlop din zona Vașcăului...

ACTUALITATE LOCALĂ

„Hey, Oradea!”. HiSky a pus în vânzare biletele pentru zborurile de București și Londra; Bolojan: PNL a pierdut „destul de mult” prin coaliția cu PSD; Procurorul Sebastian Vălean prim-adjunctul procurorului general al României, se pensionează; Vinurile Dextra, produse în Bihor, trei medalii de aur la cel mai important concurs internațional de vinuri din Europa de Est; FC Bihor vrea să renunțe la antrenorul Florin Farcaș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Se închide Decebal timp de 66 de zile, ne spun edilii habarniști.
O să vedeți că haosul va continua și în ultimul trimestru al anului, dacă experții municipalității în dezorganizare sunt iar pe cai mari. Problema majoră însă e proiectul în sine și cum a fost conceput, de niște urbaniști crescuți la seral sau la fără frecvență. În loc să se facă peste pasajul subteran un sens giratoriu, unic și definitoriu pentru virajul la stânga din orice direcție, habarniștii repetă tâmpenia de la "centrul civic", unde trebuie să o iei la dreapta, să mergi până la primul sens giratoriu și apoi să reiei traseul dorit către stânga. Așadar, în loc de un unic sens giratoriu peste pasaj, vor fi două giratorii la distanță către dreapta și către stânga, ca să poți vira la stânga și spre dreapta. În primul rând că soluția este contra firii, o prostie inventată de niște proiectanți absolut tembeli, habarniști prin definiție. În al doilea rând, costurile lucrărilor crește mult peste ce era optim și bine din punct de vedere al criteriilor de trafic, ceea ce înseamnă o prăduială care ridică cheltuielile cu peste 30-40%. Iar deranjul și blocajul de trafic va fi nu numai la nivelul zonei pasajului, ci pe o distanță de peste 1 km, de la podul Decebal până la calea Aradului. Penibili proiectanți. Penibili edili. Încă un proiect se face la Oradea, pentru ca "neamul de traistă" să se bucure că se face "mult și prost" pe bani publici.
Postat 17 Iunie 2024, 06:29 de KP
sustenabilitatea industriei de modă
:))))) măcar își petrece fata vacanța de vară în America. Sper sa nu se întoarcă activistă marxista pro hamas lgbtq. Mai nou doar atât înveți la o dată prestigioasa universitate Harvard
Postat 17 Iunie 2024, 02:21 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON