URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2021, 15:56

Precizări ale Parchetului Bihor în cazul poliţiştilor de frontieră acuzaţi de mită şi lăsaţi de Tribunal sub control judiciar: 15 zile de arest la domiciliu au fost suficiente!

Precizări ale Parchetului Bihor în cazul poliţiştilor de frontieră acuzaţi de mită şi lăsaţi de Tribunal sub control judiciar: 15 zile de arest la domiciliu au fost suficiente! foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a revenit, joi, cu precizări legate de cazul celor cinci poliţişti de frontieră din vama Borş lăsaţi sub control judiciar de Tribunalul Bihor pe 23 decembrie şi pentru care, după cum a relatat BIHOREANUL, anchetatorii nu au mai contestat verdictul.

În documentul transmis, procurorii susţin că au solicitat în termenul prevăzut de lege prelungirea arestului la domiciliu dispus de Curtea de Apel Oradea, instanţă care, pe 17 decembrie, a dispus măsura pe o perioadă de 15 zile, în locul arestului preventiv decis de Tribunalul Bihor cu o săptămână mai devreme, pe 10 decembrie. Iar asta pentru că noua dispoziţie a intrat în vigoare în data pronunţării, deci din 17 decembrie, când a înlocuit, practic, măsura anulată, şi urma să expire pe 31 decembrie şi nu pe 25 decembrie, aşa cum a relatat BIHOREANUL

Parchetul Bihor a explicat, prin două argumente, şi motivul „non-combatului” de care au dat dovadă, lăsându-i practic în libertate pe poliţiştii de frontieră, pentru care, doar cu câteva săptămâni mai devreme, solicitau arestarea preventivă.

Pe de o parte, procurorii invocă părerea Curții de Apel Oradea, care a considerat că măsura arestului la domiciliu pe o perioadă limitată de 15 zile "este suficientă pentru a asigura buna desfăşurare a procesului penal şi în vederea reducerii pericolului social pe care inculpaţii îl prezintă pentru societate".

Pe de altă parte, anchetatorii fac trimitere la "practica judiciară depusă cu ocazia judecării propunerii de prelungire a măsurii arestului la domiciliu de către unul dintre inculpaţi", şi anume un referat prin care DNA Oradea a solicitat instanţei înlocuirea măsurii arestului preventiv/la domiciliu, după caz, cu cea a controlului judiciar, pentru inculpaţii din dosarul vizând "vaccinările la chiuvetă" de la PTF Petea. 


Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor: 

Purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, prim procuror adjunct Sabău Gligor, este împuternicit să aducă la cunoştinţa mass-media  următoarele:

Ca urmare a articolului cu titlul „Poliţiştii de frontieră prinşi cu şpagă în Borş, lăsaţi sub control judiciar de Tribunalul Bihor. Procurorii au cerut cu întârziere arestul la domiciliu”, publicat pe website-ul: www.ebihoreanul.ro, respingem categoric informațiile prezentate în articol şi învederăm următoarele:

Prin încheierea penală cu nr. 63/DL/2021/10.12.2021, pronunţată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor, s-a admis cererea formulată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, şi s-a dispus arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, a inculpaţilor Clejan Ionel, Albinaru Gabriel Claudiu, Stoica Lucian, Fofiu Remus Emil şi Pirtea Gheorghe Silviu.

Prin încheierea penală cu nr.52/CJDL/2021/17.12.2021, pronunţată de către completul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curtii de Apel Oradea, s-a dispus admiterea contestaţiei formulată de către cei cinci inculpaţi, desfiinţarea în întregime a încheierii anterioare, respingerea ca neîntemeiată a propunerii de arestare preventivă formulată în cauză şi luarea măsurii arestului la domiciliu, pe o perioadă de 15 zile, a inculpaţilor Clejan Ionel, Albinaru Gabriel Claudiu, Stoica Lucian, Fofiu Remus Emil şi Pirtea Gheorghe Silviu.

În motivarea soluţiei, completul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curtii de Apel Oradea a concluzionat că luarea măsurii arestului la domiciliu pe o perioadă limitată de 15 zile este suficientă pentru a asigura buna desfăşurare a procesului penal şi în vederea reducerii pericolului social pe care inculpaţii îl prezintă pentru societate.

Prin referatul din data de 22.12.2021, întocmit de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, s-a solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor prelungirea măsurii arestului la domiciliu.

Prin încheierea penală cu nr. 70/DL/2021/23.12.2021, pronunţată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor, s-a respins ca nefondată cererea formulată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi s-a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu impusă celor cinci inculpati cu măsura controlului judiciar precum şi aplicarea obligaţiilor prevăzute de art 215 alin. 1 si 2 Cod proc.pen.

În motivarea încheierii, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor a constatat că Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a formulat în termen propunerea de prelungire a măsurii arestului la domiciliu, cu respectarea termenului legal reglementat de art. 222 alin.4 Cod proc.pen., respectiv cu cel puţin 5 zile înaintea datei de 31.12.2021, data împlinirii termenului de 15 zile calculat potrivit art 271 Cod proc.pen..

Totodată, referitor la neformularea contestatiei împotriva încheierii penale cu nr. 70/DL/2021/23.12.2021, pronunţată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor, s-au avut în vedere o serie de aspecte.

Astfel, în primul rând, a fost avută în vedere motivarea încheierii penale cu nr.52/CJDL/2021/17.12.2021, pronunțată de către completul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curtii de Apel Oradea, în care s-a concluzionat că luarea măsurii arestului la domiciliu pe o perioadă limitată de 15 zile este suficientă pentru a asigura buna desfăşurare a procesului penal şi în vederea reducerii pericolului social pe care inculpaţii îl prezintă pentru societate. Argumentaţia de mai sus a fost reţinută şi de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor, care s-a raportat la faptul că instanţa de control judiciar a apreciat că, din perspectiva proporţionalităţii măsurii preventive instituite deja asupra inculpaţilor, în modalitatea arestului la domiciliu, măsura este necesară doar pe o durată de 15 zile, termen care se va împlini la data de 31.12.2021.

În al doilea rând, a fost luata în considerare practica judiciară depusă cu ocazia judecării propunerii de prelungire a măsurii arestului la domiciliu de către unul dintre inculpaţi. Astfel, în dosarul penal cu nr. 70/P/2021, al Direcţiei Naţionale Anţicorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, prin referatul din data de 14.12.2021, procurorul de caz din cadrul unităţii de parchet a solicitat instanţei competente înlocuirea măsurii arestului preventiv/la domiciliu, după caz, cu măsura controlului judiciar. Este de notat că speţa instrumentată mai sus vizează, pe lângă săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, şi săvârşirea unor infracţiuni de fals.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ramane valabil ce ziceam deunazi
Cat au ,,adunat" niste parliti de pctf-isti daca pot sa cumpere justitia?! Eu, un pulean, pardon, justitiabil de rand, asta inteleg din articol. Trec peste judecatorii de drepturi si libertati, or fi niste madame miloase, dar procurorul dna?! Tot de mila a fost manat? ,,[...] în dosarul penal cu nr. 70/P/2021, al Direcţiei Naţionale Anţicorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, prin referatul din data de 14.12.2021, procurorul de caz din cadrul unităţii de parchet a solicitat instanţei competente înlocuirea măsurii arestului preventiv/la domiciliu, după caz, cu măsura controlului judiciar. [ATENTIE!]Este de notat că speţa instrumentată mai sus vizează, pe lângă săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, şi săvârşirea unor infracţiuni de fals."
Postat 31 Decembrie 2021, 05:19 de pinonel
Întreb și eu
… oare chiar a meritat ca un ofițer sub acoperire sa fie șofer de camion timp de câteva luni de zile (dincolo de salariul de la firma, primea și de la stat…adică de la noi contribuabili), ca după fe ii dovedește ca îs Compromiși și are dovezi, zmeii frontieriștii scapă asa “eftin” pe cum s-au vândut. Halal logica a Curții de Apel, nu e prima data când cine fura și e dovedit, sta frumos la domiciliu sau pe judiciar. Bleachhh…justiție, corectitudine, logica. Noaptea minții ..
Postat 30 Decembrie 2021, 16:59 de Vulturul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON