URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2011, 14:37

Poliţia locală nu poate amenda încă pentru parcări nelegale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 1 ianuarie 2011 a intrat în vigoare Legea nr. 155/2010, Legea poliţiei locale. Pentru aplicarea acestei legi a fost emisă o hotărâre de Guvern, iar în majoritatea oraşelor (cum este cazul şi oraşului Oradea) poliţia locală a preluat personalul fostei poliţii comunitare. Poliţia locală preia o serie de competenţe care până acum aparţineau unor instituţii centrale sau serviciilor judeţene ale acestora.

Mai concret, poliţia locală va avea atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice, precum şi al pazei bunurilor, în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, în domeniul disciplinei în construcţii şi al afişajului stradal, în domeniul protecţiei mediului, în domeniul activităţii comerciale şi în domeniul evidenţei persoanelor.

În ceea ce priveşte domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar, constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală.

Ca atare, sancţiunile pentru oprire, staţionare şi parcare neregulamentare vor putea fi aplicate de către poliţiştii locali. Totuşi aici trebuie făcută o precizare. Potrivit art. 43 alin. 4 din lege poliţiştii locali specializaţi în domeniul circulaţiei rutiere îşi exercită atribuţiile împreună cu structurile specializate ale Poliţiei Române, pe o perioadă de un an de la data înfiinţării poliţiei locale în unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială respectivă.

Astfel, până la 1 ianuarie 2012 procesele-verbale prin care se constată contravenţii referitoare la domeniile de competenţă ale poliţiei locale (deci inclusiv cele referitoare la parcare) vor putea fi întocmite numai de poliţişti rutieri.

Ca atare, eventualele procese-verbale încheiate de poliţia locală în materie de circulaţie în anul 2011 vor trebui anulate de către instanţa de judecată.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Aflaţi detalii pe această temă şi în articolul: "Vine poliţia locală"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
o parere
Fraiere!De cate ori scrii ceva de Politie,rutiera ,judiciara sau mai nou locala,de fiecare data iti iei cateva peste BOT!Te urmaresc de ceva vreme ce ai de spus si cand spuneai si tu ceva serios NIMENI nu te baga in seama!Ocupa-te de clientii de la tribunal si nu mai scrie tot felul de aberatii!
Postat 24 Februarie 2011, 21:06 de 1
legislatie
Veridic este ca au dreptul incepand cu 01.01.2011. sa constate contraventii in domeniul enumerat ca serviciu rutier , nu se mentioneaza in niciun articol din L155 / 2010 ori HGR 1332 / 2010 ca timp de un an nu ei aplica sanctiuni , dar intradevar pe o perioada de un an vor lucra impreuna , asta nu inseamna ca nu au drept de constatare. Singura conditionare pentru a putea aplica astfel de atributii face referire la cursurile obligatorii in cadrul scolilor M.A.I. unde obtin diploma de absolvire a cursurilor si domeniul de competenta.
Postat 15 Februarie 2011, 13:35 de corb
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON