URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2022, 18:41

PNL-iștii între ei: Construirea unui hotel în aquaparkul Oradea, criticată chiar de unii liberali

PNL-iștii între ei: Construirea unui hotel în aquaparkul Oradea, criticată chiar de unii liberali Directorul ADP, Liviu Andrica, vrea să construiască un hotel cu o sută de camere deasupra accesului în aquapark-ul Nymphaea dinspre ștrandul Dinamo.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liberalii orădeni nu au o viziune unitară cu privire la dezvoltarea oraşului. Ideea directorului ADP, Liviu Andrica, de a construi un hotel în aquapark pentru clienţii veniţi la scaldă a declanşat o adevărată furtună pe reţelele de socializare.

Nici nu a fost nevoie de implicarea opoziţiei PSD-UDMR. Cei mai aprigi contestatari ai proiectului au fost alţi liberali. Fost membru AGA la aquapark, fostul consilier judeţean Sebastian Lascu, între timp demisionar din partid, a pledat pe Facebook împotriva proiectului.

Lascu a spus că Primăria şi societăţile subordonate ar trebui să se limiteze la asigurarea serviciilor publice şi încurajarea afacerilor, şi nu să se implice direct în piaţă.

Dacă aquapark-ul a adus clienţi industriei ospitalităţii din oraş, construirea hotelului va reduce cu cel puţin 100 cererea de camere de la celelalte hoteluri.

De aceeaşi părere este şi consilierul local PNL Romeo Ionescu, managerul hotelului Ramada, care a declarat că dacă proiectul va fi implementat înseamnă că "s-au dereglat nişte mecanisme logice în Primărie".

Pe principiul acesta, Primăria ar putea intra în afaceri şi să se apuce şi, de exemplu, să construiască blocuri pentru piaţa imobiliară, service auto pentru autobuzele OTL şi abatoare pentru restaurantele din aquapark.

Cam ca pe vremea lui Ceauşescu, dar cu o conducere având carnet PNL...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Primăria e în toate.
Parcări, iluminat stradal, urmează hoteluri, companie aeriană. Frumos se jonglează cu bani publici pe domenii incerte. Păcat că în cazul de față și nu doar, orădeanul nu beneficiază direct de aceste investiții. Cineva face analogie cu situația Vienei, acolo o treime, circa 600000, locuiesc în apartamentele primăriei. Programul respectiv, deși e întreținut exemplar, a fost construit în perioada “vienei roșii”. Marele avantaj e că acolo beneficiază DIRECT cetățeanul, conceptul ăsta nu prea îi iese administrației orădene.
Postat 21 Februarie 2022, 11:23 de User anonimizat
CrisDumi aka KP
Te contrazici cu minciuna, adica omul ala isi permite sa se cazeze la Elite, dar nu are 8 lei pe ora pt parcare :::::))))) ii place sa se plimbe cu tramvaiul , eu sper ca asteapta in statie pana vine un TATRA ::::)))) . Minti ca de obicei
Postat 20 Februarie 2022, 13:23 de Sandu2100
Catre Adrian_Preda
Totul e roz, cand esti optimist si “va functiona profitabil”. Realitatea e mai dura, unii mai castiga altii mai pierd. Cand un investitor/patron pierde, isi pierde banii lui, dar cand o firma publica pierde, o duce ca si cancerul inca 5 ani pe pierderi, pierzand banii nostri, impozite publice, iar politicianul doar ca nu mai ia un mandat, in schimb pierderea banilor nu o mai acopera.. La fel cum in cazul optimist aduce profit de 200 de mii de euroi pentru inca nistre strazi sau parcari, in cazul pesimist pierde 3 milioane de euroi din bugetul care trebuia folosit pentru un pod care nu se va mai face, ca sa subventionezi hotelul. Firmele de stat de multe ori fac o concurenta NELOIALA pe piata ptr ca sunt subventionate, pot practica preturi de dumping, mergand pe pierderi, acumuland datorii care apoi se tot amana sau sterg, au parte de aprobari preferentiale, samd
Postat 20 Februarie 2022, 13:03 de unu
Excelsior (sus, tot mai sus)
Dupa ce au eficientizat CET-ul oradean , cel mai cel din tara, colectarea gunoiului, furnizarea apei si canalizarea, primaria se orienteaza spre un domeniu nou, deschis de recenta acreditare a Orazii ca statiune turistica/balneara de interes national. Era firesc ca turistii veniti la scalda intr-un city break, sa aiba unde dormi o noapte, doua . Cu banii obtinuti, se vor putea da subventii oradenilor defavorizati, cu venituri reduse. Reduse de taxele in crestere perpetua,pentru dezvoltare. Deci, sa facem din oradea-mare Oradea-Resort, pe linia trasata de noile proiecte imobiliare, si sa dam sens viitoarelor exproprieri. Intr-un cuvint, Regenerare Urbana
Postat 20 Februarie 2022, 12:51 de excalibur
Sanda ...
... fix de aceea. Vine la origine, că are nostalgii din vremea când făcuse aici școala de cooperație. Și îi place să ia tramvaiul cu care se plimbă prin tot orașul câteva ore, amintindu-și ce frumos era cu tramvaiul 3, prin centrul vechi, de la școală pân' acasă. Adică atunci când puteai sta pe un scaun și să te uiți a atmosfera urbană pe lângă teatru, nu ca acum 11,90 lei ora de parcare în zona "zero" (cu cardul online), dacă găsești vreun loc în prima parte a zilei, că să te plimbi apoi pe străzile aproape pustii.
Postat 20 Februarie 2022, 10:49 de KP
Pro
Nu pot sa vad decât un manager de hotel limitat ca și gândire precum acest Romeo. Dacă Ramada este prost gestionat și cam scarție asta nu înseamnă că celelalte hoteluri nu merg. Doar ca domnului manager nu o sa I convină sa umble la preturi și sa ofere preturi de bun simt pt ca în momentul de fata hotelurile din Oradea practica preturi de Paris, Milano, Londra, tari în care venitul/cap de locuitor este mult mai mare . Sa nu uitam ca 80% din imobilele de închiriat din Viena aparțin primăriei și aproape tot ce se construiește se face pentru primărie și vorbim de Austria! Mi se pare perfect normal ca acest hotel sa se construiască, va aduce banii la buget și va oferii o concurenta în piață. Dacă acesta va funtiona la standarde va merge ca și afacere iar dacă va fi prost gestionat nu va funcționa la fel ca orice alt hotel. Ar foarte benefic acest hotel și nu trebuie gândit ca mentalitate comunista construirea lui deoarece acesta va fi integrat în piața concurentiala la fel ca și orice alt hotel fie de stat fie privat. Sunt pro investiție.
Postat 20 Februarie 2022, 04:09 de Adrian_Preda
CrisDumi aka KP
Vrei sa zici la prietenul tau ii place Oradea cum sa dezvoltat dupa 2008, acel prietenul imaginar Al tau poate se va casa la hotelul PMO si va genera bani la buget.
Postat 20 Februarie 2022, 01:19 de Sandu2100
Sa construiasca Hotel
Acel Hotel va genera bani la bugetul local, si cu siguranta nu se va accepta tichete de vacanta. Sa vina de oriunde vor din lume, dar sa vina cu ca$h, din banii generati de Hotel se genereaza locuri de munca si se mai poate face un pod un drum ceva, totusi in 5 ani strandul a adus un profit de 7.5 milioane €
Postat 20 Februarie 2022, 01:15 de Sandu2100
sa o puna la referendum, dar hotelul nu ii ajuta pe oradeni cu nimic, Nu se vor caza acolo, dar din impozitele lor se va subventiona camere ieftine pentru clujeni
ca oradean, banii din impozitele mele sa fie cheltuiti pentru o alta firma de stat, unde sa se faca angajari pe baza politica PCR, pile, cunostinte, relatii, unde sa se capuseze tot venitul, dar oradenii nu vor beneficia de pe seama hotelului (ca doar nu vor merge localnicii din oradea sa se cazeze la un hotel subventionat din impozitele lor, un pic mai ieftin decat concurenta din economia privata locala pe care o vor afecta sau chiar falimenta), e o idee foarte proasta pentru a cheltui banul public.
Postat 19 Februarie 2022, 21:19 de unu
@cosmin5z
La aquapark vin săracii din restul țării și ai tăi din oraș? Tu, copile, ai toate țiglele pe casă, oare? Am la Baia-Mare un prieten care vine lunar Oradea, la AquaPark. Îi place să se cazeze la Elite și se bălăcește două-trei zile la Nympheea. E om de afaceri la el "acasă", are peste 60 de TIR-uri care fac transport internațional în toată Europa și 8 pensiuni în Maramureș. Săracu' de el.
Postat 19 Februarie 2022, 21:18 de KP
la final de 1989 o țară întreagă a salutat schimbarea de regim ...
... și trecerea de la economia etatizată la cea de piață, având în vedere că prima emana doar lipsă de profitabilitate, ineficientă și generatoare de egalitarism lăudăros. Astfel că, cei cu inițiativă au devenit "patroni", în timp ce majoritatea a rămas să lucreze pentru primii și, o parte semnificativă, s-a orientat pentru calitatea de bugetar. Acum, în lipsa de la stat a unor afaceri specifice sistemului economic privat, vedem că există dorința unor astfel de bugetari, să desfășoare activități comerciale pe care să le combine cu cele de tip public și de interes general. Or, în situația regimului actual, de țară ce trăiește trecerea la separarea clară a capitalului privat de cel public, vedem la PMO inițiative din categoria ... "anus contra naturii". Astfel de intenții trebuie dezavuate, pentru că sunt cele mai potențatoare afaceri care generează corupție. Dar, dacă liberalii ce își zic de "dreapta" vor așa ... atunci nu se justifică existența niciunui partid politic și nici a mecanismelor democrației ca atare, fiind de dorit de către unii PNL-iști reînvierea PCR și UTC, precum și a corpurilor de pionieri ori șoimi ai patriei. Serviciile publice de utilități și administrarea domeniului public sunt singurele "afaceri" ce pot fi permise, prin lege, primăriilor și consiliilor locale sau județene. Legea 215 menționează clar cu ce se ocupă, direct sau prin organismele subordonate, administrațiile publice locale. Ca municipalitate poți să ai un hotel, dar nu înscris în regim comercial deschis, ci pentru organizarea de vizite, întâlniri și evenimente în format public, care să diminueze costurile generale ale unor activități specifice și de interes pentru comunitatea respectivă. Spre exemplu, nu îi cazezi pe reprezentanții BEI, care vin cu tolba la primar, la un hotel din oraș ca să faci profit unui privat, ci la tine la hotelul municipiului, ca să economisești resurse proprii.
Postat 19 Februarie 2022, 21:11 de KP
PRO HOTEL
Sigur ca cei care vor pierde clienti se opun primii , daca e sa ne luam dupa ce spun ei atunci trebuie sa inchidem si aquaparkul ca doar facem concurenta piscinelor si strandurilor private din Felix
Postat 19 Februarie 2022, 20:35 de Mare_blue17
Hotel
Sigur ca Ramada si alte hoteluricu stele multe nu sunt de acord ca pierd clienti. Dar hotelul propus va fi de 2 max 3 stele , care se adreseaza altor clienti, mai saraci sau care vin doar pt Aquapark...Deci e doar in beneficiul turistilor....
Postat 19 Februarie 2022, 18:57 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON