URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2013, 11:47

Plăteşti cât face! Din 19 iulie, proprietarii de spaţii trebuie să prezinte certificate energetice la tranzacţii

Plăteşti cât face! Din 19 iulie, proprietarii de spaţii trebuie să prezinte certificate energetice la tranzacţii CONSUM GARANTAT. Fiecare locuinţă şi spaţiu comercial sunt obligate să aibă propriul certificat din care să rezulte consumul de energie. "Legea a fost gândită în avantajul cumpărătorului, pentru ca acesta să ştie înainte de a cumpăra o locuinţă la ce confort termic să se aştepte", spune auditorul energetic Andrei Bredean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea e clară. Începând din 19 iulie, proprietarii de apartamente şi spaţii comerciale vor trebui să prezinte la vânzarea şi chiar la închirierea acestora certificate de încadrare în clasa energetică, la fel ca în cazul frigiderelor sau maşinilor de spălat.

"Proprietarul unui apartament va trebui să facă publice informaţii din certificatul energetic încă din anunţul de vânzare, pentru că nivelul consumului energetic al locuinţei se reflectă în preţul cerut", spune auditorul energetic Andrei Bredean.

Garanţia consumului

În contextul în care costurile cu încălzirea unui imobil cresc vertiginos, certificatul energetic al unui apartament, document devenit obligatoriu, este cât se poate de important. Certificatul confirmă consumul de energie al imobilului, astfel încât potenţialii cumpărători îşi pot face o idee cu privire la facturile de peste iarnă. Mai mult, documentul furnizează informaţii cu privire la lucrările care trebuie făcute în imobil pentru a reduce consumul de energie termică.

09 Andrei Bredean.jpg"Dacă este bine făcut, certificatul energetic este un document util pentru că deţinătorul imobilului află ce are de făcut ca să plătească mai puţin pentru încălzire", spune inginerul Andrei Bredean (foto), unul dintre primii auditori acreditaţi din Bihor.

100 de lei pe cameră

Adoptat încă din 2005, certificatul energetic a devenit obligatoriu din 19 iulie prin Legea 159/2013. Introducerea obligativităţii a fost amânată iniţial, pe fondul exploziei imobiliare, de teamă că ar majora preţul locuinţelor cu până la 10%, apoi din cauza prăbuşirii pieţei, iar în ultimii ani din pricina numărulului redus de specialişti acreditaţi să elibereze aceste documente. Potrivit evidenţelor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în Bihor sunt atestaţi în prezent 40 de auditori energetici.

Andrei Bredean spune că tariful pentru eliberarea unui certificat este dictat de piaţă. "Eu merg cu tarife mici, ca să am de lucru. Preţul porneşte de undeva de la 150 lei pentru un apartament cu o cameră şi ajunge la 400 lei pentru un apartament cu patru camere. Certificatul energetic pentru o casă poate costa şi 600 lei, pentru că sunt mult mai multe calcule de făcut".

În funcţie de complexitatea lucrării şi de documentaţia existentă cu privire la istoricul clădirii, certificatul energetic se poate elibera în aceeaşi zi, dacă proprietarul imobilului are toate documentele, sau poate dura până la trei zile pentru completarea dosarului şi efectuarea calculelor.

Nu avem!

Potrivit legii, certificatul energetic se obţine de proprietarul imobilului şi se înmânează cumpărătorului în original. O copie a documentului se depune la Primărie cu ocazia luării în evidenţa fiscală. La o săptămână de la intrarea în vigoare a legii, vinerea trecută, în evidenţele municipalităţii nu era înregistrat, însă, niciun document.

09 Sorin Iacob.jpg"Deocamdată nu s-a prezentat niciun contribuabil cu certificatul energetic la Primărie. Probabil orădenii nu ştiu încă de această obligaţie legală sau, efectiv, în ultima săptămână nu s-a vândut niciun apartament", spune Sorin Iacob (foto), director adjunct în cadrul Direcţiei Economice.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, potrivit legii, contractele de vânzare-cumpărare ale  unui imobil sunt supuse, în lipsa certificatului energetic, nulităţii relative şi pot fi atacate în justiţie de către părţile contractante sau chiar de către terţi. Iar să pierzi banii de-o casă pentru că aceasta nu are certificat despre consumul de energie e cam mult...


VALABIL UN DECENIU
Case "pe note"

Potrivit Legii 372, certificatul de performanţă energetică cuprinde date privind consumul de energie al unei clădiri sau al unei unităţi de clădire. Performanţa energetică a clădirii se exprimă printr-o notă de la 1 la 100. Cu cât nota este mai mare, cu atât clădirea are o eficienţă energetică mai ridicată.

Totodată, performanţa energetică se exprimă prin încadrarea într-una din cele 7 clase, de la clasa A caracterizată prin consumul cel mai scăzut de energie, respectiv de până la 125 kWh/mp/an, până la clasa G corespunzătoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an.

Certificatul este valabil 10 ani de la data eliberării, cu excepţia situaţiei în care, pentru clădirea sau unitatea de clădire la care există certificat în valabilitate, se efectuează lucrări de renovare majoră, care schimbă consumurile energetice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Certificat energetic ordea
Site-ul www.ecertificate.ro a fost creat pentru a facilita obtinerea unui certificat energetic in Oradea de catre persoanele fizice sau juridice care apeleaza la serviciile companiei noastre.
Postat 28 Februarie 2014, 09:42 de Certificat Energetic
2013 fenomenul SADISMULUI SOCIAL :)))
daca iei un anunt in ziar de vanzare trece pretul 50.000 dar in acte trece 17.000 notarul va da din umeri dar el stie in fata lui D-zeu ca cei doi MINT , despre ce PROFESIE MORALA DISCUTAM , infiintarea unei firme se face cu pret de piata legal la XXXXX dar altii fac GRATUIT , despre ce CRESTINITATE discutam cand nici lege nu o RESPECTAM< CODUL PENAL nu l aplicam ca se umplu inchisorile, atunci de ce folosim CAPCANE daca nu PEDEPSIM sau pedepsim pe cine ne plate , TORTURAM :))) ? REGRET ca nu traiesc in 2100 sau 2300 sa nu mai traiesc acest MACEL SOCIAL CRIMINAL ! ESTE singurul lucru pe care il regret ca nu traiesc in TIMPURILE celor ILUMINTATI , traimi in MIZERIE sociala lipsita de Q , plina de talharii si crime si majoritaea suntem extrem de fericiti , SADISM SOCIAL ! Nu ne am nascut sclavi BANULUI, ne am nascut sa imbunatatim calitatea vietii:))).
Postat 30 Iulie 2013, 14:43 de SADISM
vai de noi cu autorizatii pe BANI MURDARI !!!
ASTEA sunt CONSECINTELE autorizarilor facute cu bani binenteles MURDARI, nu simtim INTELECTUL in aceste BRESLE care sa participe la o DEMOCRATIE care sa permita real un nivel de trai DECENT, RUSINE !!! ASTEPTAM GENERATII de tinerii licentiati pe munca lor intelectuala sa CURETE aceste abuzuri ale STATULUI prin mecanisme de INSTIGARE si FORTARE a ROMANILOR la FAPTE PENALE .
Postat 30 Iulie 2013, 14:34 de acum suportam consec
vai de noi cu autorizatii pe BANI MURDARI !!!
este adevarat ca legea impune in cazul legalizarii unui act juridic ca un avocat sa fie platit din comisionul dat Notarului , actul incheiat este atat autentificat cat si atestat ca continut juridic asa cum legea prevede in tariful platit notarului (clientul se poate indrepta cu daune impotriva avocatului ) ? :)))))). Atunci de ce nu poate un inginer sa fie platit din pretul de vanzare ,la care se calculeaza tariful notarului si respectiv din actul de inchiriere legalizat si atestat si cu certificat energetic tot in tariful notarului ? Este un MLM al BIRURILOR ce face GUVERNUL cu ROMANI, de ce ? NU PLOUA cu ajutoare sociale, somaj conform U.E. :)) Oricum s au creat N legi speciale care nu stim ce HRANESC si de ce cu cotizatii fabuloase , dar nu primim NIMIC in schimb, clientul suporta toate birurile, notarul doar colecteaza exact ca agentul economic, deci aveti toata motivatia reala sa propuneti ca certificatul energetic sa fie suportat in cazul contractului de vanzare cumparare din tariful notarial stabilit conform legii speciale, pentru a controla pretul si a nu urmari imbogarirea injusta care pot falimenta N COLEGII create in ROMANIA.(se practica tarife false si mici in comparatie cu cat incaseaza ca sa nu se plateasca la COTIZATII, romanii se plang ca nu primesc chitanta pe suma platita ). E multa SMECHERIE in Romania pentru FRAIERI .La mintea PROSTULUI : avocatul plateste COTIZATIE la baroul de avocati, NOTARUL si INGINERUL la FEL, cine ma obliga pe mine in TARA mea sa suport atatea COTIZATII ? CE suntem noi SCLAVI CARITASULUL MLM ?! PROBLEMA e de COSTURI de unde atatia bani si normal ca intra in scena EVAZIUNEA (sustragerea ) ca nimeni nu schimba NIMIC ! Ce popor CRESTIN suntem noi daca unii platesc si altii se sustrag ca asa ii invata cine TREBUIE ? Nu pot sa cred ca am copiat N tari dar nu am adapatat in conditile tarii noastre, noi nu suntem AMERICA, GERMANIA sau SPANIA, noi suntem ROMANIA si avem majoritari cetateni care practica ca meserie EVAZIUNEA fiind obligati sa declare in FALS , atentie !! INCHISOAREA , pentru asta au luptat in 89 si au murit ROMANI ca sa se poata destrabala N profesii libere , EVAZIONISTI sunt vinovati ca noi ii fortam"STRANGULAM cu LANTURI si lanturi " sa declare in fals :)) ?
Postat 30 Iulie 2013, 14:27 de acum suportam consec
sa mai intre un ban la prietenii evaluatori
Noroc ca a rezolvat statul toate problemele si are vreme sa se ocupe de reglementarile dintre parti. Pana la urma se presupune ca e o piata libera. Daca chiriasul/cumparatorul nu incheie afacerea fara aceasta hartie atunci inevitabil proprietarul o va face. Daca nu, ce-i f... grija pe guvernanti? Aaa, daca s-ar oferi niste stimulente la incalzire sau la plata impozitelor pt un coeficient bun al cladirii....asta ar fi altceva. Ar dovedi ca este interesat de problemele de mediu si incurajeaza economisirea si reducerile de pierderi!
Postat 29 Iulie 2013, 21:47 de sever
DACA E BINE FACUT
SOFTUL programele de calcul ale firmelor sau auditorilor trebuie VALIDATE STIINTIFIC de către o comisie format[ din 15 specialisti, care functioneaza in cadrul INCERC Bucuresti, conf. Ordinului M.D.T.R. nr. 1217/2010. Cate firme sau auditori au programe de calcul validate stiintific?
Postat 29 Iulie 2013, 20:35 de auditor
Incă un jaf pe spinarea cetăţeanului
Costul incălzirii este determinat in primul rănd de preţul gigacaloriei de la CET-uri , care devine incă un jaf pe spinarea românilor de când s-au inchis minele noastre de cărbuni. Atăt varianta CET-ului pe gaz cât şi acet "certtificat energetic" sunt expresii ale incompetenţei şi jafului .la adresa cetăţeanului . Aici trebuie să dau dreptate celor cer cer pielea lui Bolojan şi camarilei . După ei potopul .
Postat 29 Iulie 2013, 15:39 de Orădean
taxe BUCURESTI sa vedem Oradea ce taxe v a vea :)
Important! Certificatul nu este necesar urmatoarelor cladiri: cladiri si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturala sau istorica deosebita, carora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior; cladiri utilizate ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios; cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la 2 ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie; cladiri rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de 4 luni pe an; cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 m2.
Postat 29 Iulie 2013, 14:33 de :)))))
taxe BUCURESTI sa vedem Oradea ce taxe v a vea :)
Certificatul energetic se elibereaza doar de catre auditori energetici pentru cladiri, atestati tehnico-profesional in conditiile legii. Pana la data de 8 iulie 2013, potrivit informatiilor publicate pe adresa de internet a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, erau inregistrati peste 1380 de auditori energetici pentru cladiri. Puteti consulta AICI lista completa a acestora. Pentru intocmirea unui certificat de performanta energetica este necesara colectarea de informatii despre apartament/bloc si inspectarea starii instalatiilor tehnice, a mentionat, pentru AvocatNet.ro, inginerul Ovidiu Stanciu. Conform auditorului, datele cu caracter general sunt culese de la proprietarul apartamentului, precum si de la administratorul blocului (Cartea Tehnica a constructiei). "Aceste date vor fi trecute in una din cele 2 Anexe ale certificatului de performanta energetica ce va fi predata solicitantului dupa efectuarea calculelor si determinarea clasei de performanta energetica", puncta inginerul la data respectiva.
Postat 29 Iulie 2013, 14:32 de :)))))
taxe BUCURESTI sa vedem Oradea ce taxe v a vea :)
Pe de alta parte, tot la solicitarea AvocatNet.ro, notarul public Ioana Surdescu, din cadrul Camerei notarilor publici Bucuresti si membra a Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, a precizat ca legislatia prevede obligativitatea prezentarii certificatului de performanta energetica doar pentru intocmirea contractelor de vanzare si inchiriere, deci nu si pentru contractul de donatie.
Postat 29 Iulie 2013, 14:31 de :)))))
taxe BUCURESTI sa vedem Oradea ce taxe v a vea :)
Pretul intocmirii unui Certificat de Performanta Energetica in Bucuresti pentru o cladire este accesibil: apartament 1 camera-250 lei; apartament 2 camere-300 lei; apartament 3 camere -350 lei apartament 4 camere-400 lei case/vile -500-1000 lei, negociabil (in functie de complexitate). Suntem neplatitori de TVA, iar pretul include (pentru Bucuresti si Ilfov) si deplasarea pana la domiciliul clientului. Piata noastra principala este zona Bucuresti si Ilfov.
Postat 29 Iulie 2013, 14:29 de :)))))
Hopa
Daca comanzi o evaluare la 2 auditori poti sa ai surpriza sa difere clasele in care este incadrata cladirea. Criteriile pe baza carora rezulta consumurile sunt mult prea subiective si multe aspecte sunt lasate la alegerea auditorului, asa ca intotdeauna se vor gasi smecheri care sa rezolve problema. Asa ca iar niste bani aruncati pe fereastra.
Postat 29 Iulie 2013, 13:53 de hallooo
Pt.paraziti
Inca o excrocherie pt. a baga bani buni in buzunarele unor ratati. Cumparatorul vede ce cumpara si nu are nevoie de paraerile unor paraziti.
Postat 29 Iulie 2013, 13:24 de Oradean
Cresc chiriile
E firesc ca la cumpararea unui spatiu comercial, a unei case sau unui apartament, cumparatorul sa stie care este incadrarea energetica pentru a-si face calculele cu consumurile. Dar la inchiriere este un nonsens, pentru ca un chirias va avea aceasta calitate pentru o perioada determinata, iar bunul revine aceluasi detinator, care stie prea bine ce inseamna asemenea consumuri. Singura explicatie cat de cat serioasa este ca in acest fel cresc veniturile la bugetul statului, prin taxele percepute veniturilor auditorilor energetici, iar prin cresterea chiriilor se percep si impozite agferente mai mari de catre fisc. Asadar, la vanzare nu se va modifica ceva din pretul pietei, in schimb vor creste chiriile percepute, mai ales la spatii comerciale.
Postat 29 Iulie 2013, 13:02 de Juji
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON