URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2022, 11:15

„Planul Alb” în spitalele din Oradea! Pregătiri speciale pentru primirea răniților din Ucraina: paturi rezervate, stocuri de produse critice și echipe de traducători

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Intensificarea războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a determinat autoritățile sanitare din România să ia măsuri de pregătiri speciale pentru primirea de răniți, civili și militari ucraineni. În Oradea, primele care au reacționat sunt Spitalul Județean și Spitalul Militar, unde au fost rezervate paturi în ATI și în secțiile chirurgicale, s-au verificat și se completează stocurile de produse critice și se formează echipe de traducători de ucraineană și rusă.

Potrivit informațiilor BIHOREANULUI, în Spitalul Județean din Oradea ar urma să fie primiți răniții civili din Ucraina, tot mai mulți pe fondul atacării de către trupele ruse a unor ținte civile, cum sunt cartierele de locuințe, spitale și unități de învățământ, în timp ce Spitalul Militar ar urma să primească răniți din rândul combatanților angrenați în lupte cu invadatorii ruși.

Ordin de la Minister

Managerul Spitalului Avram Iancu din Oradea (fostul Spital Militar, aflat acum în subordinea Ministerului Afacerilor Interne) a declarat BIHOREANULUI, marți dimineață, că pregătirile au fost începute de luni dimineață, în urma unei dispoziții emise de Ministerul Sănătății.

„Ni s-a solicitat să alocăm un anumit număr de paturi pentru răniții din Ucraina. În spitalul nostru, am rezervat 4 paturi de Chirurgie generală, 4 paturi de Chirurgie ortopedică, 2 paturi de Chirurgie oftalmologică și 2 paturi de Chirurgie ORL”, a spus managerul Robert Miroiu.

Pe de altă parte, acesta a afirmat că în ce privește stocurile așa numitelor produse critice (materiale chirurgicale, oxigen, sedative etc), acestea sunt complete. „Nu ne lipsește nimic din ceea ce ar fi nevoie”, a spus managerul Spitalului MAI.

42 de paturi în Spitalul Județean

În ceea ce privește Spitalul Județean, managerul interimar dr. Lucia Daina a declarat BIHOREANULUI că „în această fază” unitatea poate pune la dispoziție până la 55 paturi, dar că există posibilitatea de creștere a acestei capacități.

„Am alocat 10 paturi de ATI, cu posibilitatea extinderii la 15 paturi, precum și 32 paturi în secțiile de Chirurgie generală, Chirurgie pediatrică, Neurochirurgie, Chirurgie ortopedică și Chirurgie oftalmologică, numărul paturilor de pe aceste secții putând fi mărit în această fază la 40”, a spus dr. Daina.

Planul Alb

De asemenea, managerul Spitalului Județean a precizat că „am declanșat Planul Alb”, care reglementează proceduri în situații de urgență majore, primul obiectiv fiind mobilizarea personalului în caz de necesitate într-un timp cât mai scurt, precum și completarea stocurilor și asigurarea aprovizionării cu produse critice.

„Am dispus revizuirea Planului Alb, inclusiv cu pregătirea de echipe medicale multidisciplinare, și am luat măsuri pentru viitoare completări ale stocurilor de urgență. Deocamdată, avem o singură problemă în ce privește furnizarea pe termen lung de antibiotice. Firmele cu care avem contracte în prezent ne-au comunicat că nu ne pot furniza cantități suplimentare. Vom încerca să obținem de la firmele cu care a avut contracte Spitalul Municipal”, a spus dr. Daina.

Conform informațiilor BIHOREANULUI, se acordă cea mai mare atenție asigurării fluenței aprovizionării cu oxigen, feșe, pansamente, dezinfectante, material de sutură (ață) chirurgicală, morfină și alte produse și materiale necesare în specialitățile chirurgicale.

Traducători în spital

Totodată, în Spitalul Județean au fost organizate echipe de traducători de limba ucraineană și limba rusă din rândul personalului medical ori rudelor medicilor.

„Avem câțiva medici originari din Republica Moldova și din Ucraina, colegi orădeni vorbitori de limba rusă sau care au rude în Ucraina și în Republica Moldova. Aceștia sunt organizați pentru a putea asigura, la nevoie, servicii de interpreți pentru pacienții care vor ajunge din Ucraina”, a specificat managerul Spitalului Județean, dr. Lucia Daina.

Conform surselor BIHOREANULUI, pregătirile pentru primirea de răniți din Ucraina în spitalele din România s-au intensificat în ultimele zile din cauza creșterii constante a numărului de victime atât în rândul luptătorilor, cât și mai ales a populației civile, puternic afectată de bombardamente.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mandru ca esti roman
Cum se apleaca societatea civila sa ajute pe Ucraineni, te face mandru ca esti roman. Desi inca avem si noi anumite personaje de ghetou, niste prorusi lasi, ei sunt o minoritate. Romanii ajuta!
Postat 01 Martie 2022, 13:31 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON