URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2015, 10:22

Plantări... bine crescute! În toamna aceasta, în Oradea vor fi plantaţi sub 200 de copaci, dar fiecare va avea cel puţin 4 metri

Plantări... bine crescute! În toamna aceasta, în Oradea vor fi plantaţi sub 200 de copaci, dar fiecare va avea cel puţin 4 metri PUŢINI, DAR ÎNALŢI. Spre deosebire de anii trecuţi, când în oraş se plantau 500-700 de puieţi, în toamna aceasta vor fi sădiţi doar 188. Asta pentru că, mai înalţi fiind, puieţii costă mai mult
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria dă startul campaniei de plantări de toamnă în oraş. Spre deosebire de anii precedenţi, când în oraş se sădeau sute de copaci, anul acesta nu vor fi plantaţi nici 200. În schimb, fiecare puiet de arbore va fi "gata crescut", municipalitatea comandând doar arbori înalţi de cel puţin 4 metri şi cu trunchiul mai gros. Ca să le facă umbră orădenilor cât mai curând...

Mai mari, mai tari

Licitaţia pentru plantările de toamnă, în derulare, prevede că în oraş vor fi plantaţi 188 de arbori, din diferite specii, precum acer, platan, frasin, tei, salcâm, păr ornamental. Locurile unde vor fi sădiţi sunt diverse: câte 40 vor ajunge pe bulevardul Dacia şi pe strada Octavian Goga, câte 20 pe Calea Clujului şi în Centrul Civic, 15 în vecinătatea Parcului Salca, câte 10 în Parcul 1 Decembrie şi Parcul Brătianu, 8 în Parcul Ion Bogdan, câte 5 în Parcul Seleuş, Parcul Liniştii, pe strada Xenopol şi alţi 10 răspândiţi prin oraş.

Dacă până acum în oraş se plantau puieţi de 2 metri înălţime şi cu o circumferinţă a trunchiului de 12 centimetri, anul acesta pomii vor trebui să aibă la plantare minim 4 metri înălţime şi o circumferinţă a trunchiului de 26 centimetri măcar. Altfel spus, e vorba de arbori mari, care vor face umbră oraşului ceva mai devreme. În plus, fiecare copac va fi plantat cu o garanţie de doi ani.

Cu repetiţie

Pe lângă lista noilor plantări ce se vor face în oraş, municipalitatea a întocmit şi lista pomilor sădiţi în campania din toamna trecută şi care nu au prins rădăcini, aşadar trebuie înlocuiţi. În total, firmele RER Ecologic Service şi Adenandra, care au plantat copaci anul trecut în oraş, vor trebui să înlocuiască un număr de 146 de arbori. De pildă, 20 de puieţi uscaţi vor fi înlocuiţi pe strada Podului, 16 în spaţiul verde de pe strada Tuşnadului, 9 pe strada Sfântul Apostol Andrei şi 10 pe strada Codrilor.

Cum în contractul de anul trecut Primăria impunea alte condiţii, aceşti arbori vor fi mai mici şi mai subţiri decât cei ce vor fi sădiţi în campania oficială. Dar, cu puţin noroc, recuperează ei în timp...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bataie de joc, ce plantari...sifoneaza banii!
Am mai scris despre strazile Bistritei, Almasului, Erkel Ferenc, Mircea Eliade, mai sunt, unde se planteaza pomi in fiecare an, ca la carte, inclusiv tutore! Doar ca nu ii uda nimeni! Rezultatul: se usuca! Nu toti, doar noua din zece! Si ciclul se reia! L-am intrebat pe un plantator de ce nu-i uda. A ras si mi-a raspuns ca daca se prind pomii, el ce mai munceste, seful pe ce mai ia bani?! Despre gramezile de moloz lasate de cei de la gaz nu mai vorbesc! Astept 2016, cand vor veni viitorii deputati, senatori, consilieri de tot felul, primari, sa cerseasca voturi... Poate atunci...
Postat 08 Octombrie 2015, 06:53 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON