URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2021, 13:01

Plagiatori la nivel înalt: Un fost şef al Poliţiei Române, dar şi preşedintele în exerciţiu al AEP, „dezbrăcaţi” de titlul de doctor

Plagiatori la nivel înalt: Un fost şef al Poliţiei Române, dar şi preşedintele în exerciţiu al AEP, „dezbrăcaţi” de titlul de doctor Chestorul Cătălin Ioniţă (foto) s-a pensionat la 44 de ani, după ce a pierdut autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (sursa foto: revista22.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţia Română „clocoteşte” de impostori. Chestorul principal de poliţie Cătălin Alexandru Ioniţă, fost şef al Poliţiei Române şi al Direcţiei Generale Anticorupţie, rămâne fără titlul de doctor, după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a confirmat că a plagiat. Aceeaşi măsură s-a luat şi faţă de preşedintele în exerciţiu al Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, acum şi el un plagiator dovedit.

Patru luni vs. doi ani

Potrivit jurnalistei Emilia Şercan de la pressone.ro, ambele hotărâri au fost luate de Consiliul general al CNATDCU în data de 23 februarie și au fost făcute publice luni.

În cazul lui Cătălin Ioniță, decizia vine la doi ani și o lună după ce Şercan a dezvăluit că teza de doctorat a acestuia este plagiată. „Pentru Constantin-Florin Mitulețu-Buică lucrurile s-au mișcat mult mai repede: la doar patru luni după ce am scris că teza sa încalcă normele academice de realizare a unei lucrări științifice, CNATDCU a confirmat oficial plagiatul”, a scris Şercan.

Ioniță și-a susținut teza de doctorat în 2012 la Academia de Poliție, iar Mitulețu-Buică (foto), în 2017, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Se retrage!

„Consiliul general al CNATDCU a validat […] rezoluția de retragere a titlului de doctor în domeniul Ordine publică și siguranță națională atribuit domnului Ioniță. I. Alexandru Cătălin prin Ordinul Ministrului nr. 6508/19.12.2012”, se arată în decizia CNATDCU, prin care se consemnează faptul că s-a votat, cu 18 voturi „pentru” dintr-un total de 21, retragerea titlului de doctor al fostului șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA).

Votul Consiliului general al CNATDCU a reprezentat ultima etapă din procesul pe care îl presupune retragerea unui titlu de doctor pentru plagiat, pentru lucrarea intitulată „Criminogeneza infracțiunilor cibernetice”. Anterior, o comisie de lucru formată din profesorii Valentin Naumescu, Sergiu Mișcoiu și Ghiță Bârsan a analizat sesizarea de plagiat în cazul chestorului Cătălin Ioniță.

„Toți cei trei membri ai comisiei au constatat că în teza de doctorat menționată sunt preluate, fără citare, numeroase fragmente, mai mici sau mai mari, din diverse lucrări publicate […] ceea ce înseamnă că aspectele semnalate în sesizarea de plagiat se confirmă”, se menționează în raportul comun al Comisiei de lucru.

„Spălat” de Comisia de Etică

La patru zile după dezvăluirea plagiatului în teza de doctorat, chestorul a intrat în concediu medical, din care a revenit după circa 70 de zile – și după ce ministrul de Interne Carmen Dan a criticat ”bolnavii închipuiți” din minister. Între timp, Comisia de Etică de la Academia de Poliție, condusă atunci de Marius Florin Mihăilă, cel care luna trecută a fost numit director de cabinet al ministrului de Interne Lucian Bode, s-a grăbit să emită un verdict favorabil lui Ioniță, stabilind că teza lui conţine doar 9,22% de rânduri din alte lucrări.

Drept pentru care comisia lui Mihăilă a hotărât că „propunerea unei sancțiuni de retragere a titlului de doctor apare ca nejustificată, ca nerespectând cerința proporționalității”, chiar dacă „cerinţa proporţionalităţii” nu este una prevăzută de legislaţia românească. Până la urmă, total nefiresc, Comisia de Etică i-a cerut lui Ioniţă să refacă un capitol din teza de doctorat susţinută în urmă cu şapte ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON