URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2022, 14:41

Pianistul Bogdan Vaida va concerta în Oradea, în subsolul Palatului Baroc. Intrare gratuită

Pianistul Bogdan Vaida va concerta în Oradea, în subsolul Palatului Baroc. Intrare gratuită (Sursa foto: Facebook - Classic Unlimited)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Subsolul Palatului Baroc va deveni vineri seară o sală de concert, unde pianistul Bogdan Vaida va interpreta mai multe lucrări în cadrul evenimentului Classic Unlimited.

Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, concertul va avea loc în Centrul Fix Makerspace din Palatul Baroc, unde se țin, de regulă, ateliere de fotografie, croitorie, pictură, de imprimare 3D, de prelucrare a lemnului sau a metalului.

Concertul Classic Unlimited din Oradea va începe la ora 19, iar accesul doritorilor va fi gratuit şi se va face în baza unei rezervări a locului pe site-ul proiectului.

În acest an, repertoriul pianistului cuprinde lucrări ce stau "sub semnul feminităţii" turneul național fiind intitulat "Classic Unlimited - A woman’s touch". 

"Repertoriul concertelor din acest an este unul cu totul special. Cinci piese din program au fost scrise de compozitoare - Clara Schumann, Mel Bonis şi Anamaria Meza - şi sunt, fiecare într-un fel aparte, extrem de inspirate şi interesante. Schubert şi Rahmaninov sunt prezenţi, ca de fiecare dată în ultimii ani, cu un preludiu, respectiv un impromptu, scurte bijuterii muzicale. Concertele vor începe, în tradiţia Classic Unlimited, cu un intermezzo de Brahms, iar Ciprian Pop ne-a scris din nou o piesă superbă, special pentru turneul din acest an. Programul va fi completat de una dintre lucrările geniale ale lui Frédéric Chopin, "Andante Spianato şi Marea Poloneză", a spus artistul Bogdan Vaida.

Proiectul "Classic Unlimited" a debutat în 2015 la iniţiativa pianistului Bogdan Vaida, care a ţinut un concert într-un atelier de motociclete din Germania, ţară în care s-a şi stabilit. Aşa i-a venit ideea să organizeze în România concerte cu muzică clasică în spaţii neconvenţionale.

Evenimentul este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


Programul cuprinde următoarele lucrări: 

- Johannes Brahms – Intermezzo

- Franz Schubert – Impromptu op. 90, nr. 3

- Clara Schumann – Scherzo op. 14

- Clara Schumann – Nocturna op. 6, nr. 2

- Mel Bonis – Mélisande, seria Femmes de Legende

- Mel Bonis – Salomé, seria Femmes de Legende

- Serghei Rachmaninoff – Preludiu op. 23, nr. 6

- Ciprian Gabriel Pop – Gaia (2022)

- Anamaria Meza – Ansia (2022)

- Frédéric Chopin – Andante spianato şi Marea Poloneză, op.22

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON