Orădenii au participat în număr mare, duminică după amiază, la manifestările organizate de UDMR în Parcul Libertăţii, la statuia lui Szacsvay Imre. La fel ca în ultimii ani, şi de data aceasta UDMR a ales să sărbătorească separat de PPMT Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Dacă PPMT-iştii au manifestat în prima parte a zilei, UDMR-iştii şi-au început festivităţile mai târziu, în jurul orei 14, cu o depunere de coroane la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal şi la bustul revoluţionarului Nicolae Bălcescu din parcul cu acelaşi nume.
Punctul culminant al manifestărilor a reprezentat, de la ora 17, festivitatea de la statuia lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii, unde au participat între alţii zeci de politicieni români şi unguri.
Pe lângă consilieri locali şi parlamentari ai UDMR în frunte cu preşedintele formaţiunii bihorene, Alexandru Kiss, şi cu preşedintele executiv Szabo Odon, la eveniment au mai participat şi viceprimarul de Oradea Istvan Huszar, care a şi depus alături de omologul liberal Mircea Mălan o coroană la statuia lui Szacsvay, dar şi reprezentanţi ai altor partide, ca de pildă liderul PSD Bihor Ioan Mang sau noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Ionel Avrigeanu.
Au fost prezenţi, totodată, şi lideri ai PPMT Bihor, formaţiunea concurentă UDMR, Zatyko Gyula şi Csomortanyi Istvan, dar şi episcopul romano catolic László Böcskei, care au depus cu toţii coroane de flori.
"Dincolo de tensiunile sau pasiunile oarbe de care ne lovim uneori, mesajul meu pentru vecinii şi prietenii maghiari este unul de respect, de dialog şi solidaritate. Prin dialog, am reuşit întotdeauna să depăşim problemele, respectându-ne, am putut să construim şi, fiind solidari, am progresat şi am dus mai departe idealurile celor care s-au sacrificat în 1848", a spus prefectul Claudiu Pop, transmiţând astfel mesajul premierului Victor Ponta.
Dacă la început prezenţa orădenilor la eveniment se anunţa timidă, în parc fiind doar circa 300 de persoane, până la final, când mulţimea s-a încolonat pentru a porni în tradiţionalul marş al torţelor, numărul participanţilor s-a ridicat la circa 3.000. Cu mic cu mare, oamenii au pornit ţinând lumânări aprinse în mâini spre parcul Petofi, conduşi de o "delegaţie" de husari pe cai şi însoţiti de fanfară.
Manifestarea era programată să ajungă la final în jurul orei 19, cu o depunere de coroane la bustul poetului revoluţionar Petofi Sandor din parcul Petofi.
Evenimentele au fost supravegheate îndeaporape de echipaje ale Jandarmeriei şi Poliţie şi s-au derulat fără incidente.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.