URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2018, 14:15

Pesta porcină africană va lovi mai mult de jumătate din judeţele României, avertizează Comisia Europeană. Preşedintele Iohannis cere Guvernului măsuri urgente

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile de la Bruxelles avertizează că mai mult de jumătate din suprafaţa României va putea fi afectată de pesta porcină africană, care se extinde alarmant în ţară. Pe o hartă întocmită de Comisia Europeană în baza datelor furnizate de la Bucureşti de către Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor sunt marcate cu roşu nu mai puţin de 17 judeţe din cele 41 ale României, potrivit ziare.com.

În 11 dintre cele 17 judeţe, între care şi Bihor (celelalte fiind Satu Mare, Sălaj, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov), prezenţa virusului PPA a fost deja confirmată, iar în celelalte 6 (Vaslui, Vrancea, Buzău, Bacău, Prahova şi Giurgiu), conform datelor oficiale, care le contrazic pe cele publice, boala încă nu ar fi fost confirmată.

În ce priveşte motivaţia pentru care aceste din urmă 6 judeţe nu sunt marcate cu roşu pe harta PPA, la fel ca celelalte 11, un răspuns posibil este că numărul focarelor ar fi mai mare decât cel comunicat de DSVSA în mod oficial.

În aceste condiţii, instituţia a emis un comunicat de presă în care susţine că nu ascunde informaţii referitoare la epidemie, ci că „în zona roşie sunt incluse judeţele unde PPA evoluează în exploataţiile de porcine domestice şi/sau la populaţia de porcine sălbatice (n.r. – mistreţi), dar şi judeţele limitrofe acestora, în care nu evoluează focare de PPA, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare”. Altfel spus, chiar dacă momentan boala nu s-a extins în toate cele 17 judeţe, există toate probabilităţile ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare.

În plus, alte 13 judeţe sunt incluse parţial sau total pe lista zonelor pe care ANSVSA le numeşte zone-tampon, „aflate între zonele de risc şi cele libere de boală”. În aceste zone marcate pe hartă cu albastru există riscul de extindere a epizootiei din cauza proximităţii „faţă de populaţia de porci sălbatici infetată”, care poate să se deplaseze cu uşurinţă dintr-o zonă în alta. Cele 13 judeţe sunt: Arad şi Alba (parţial), Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Iaşi, Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Argeş şi Teleorman.

PPA se poate extinde, aşadar, în 30 din cele 41 de judeţe ale României, şi evident că şi riscul ca ea să apară şi în celelalte 11 judeţe considerate de ANSVSA până acum ferite de riscul infestării.

Potrivit hărţii prezentate de Comisia Europeană, România riscă să devină în curând ţara UE cu cele mai extinse teritorii afectate de pesta porcină africană.

În loc să recunoască gravitatea situaţiei, autorităţile caută mai degrabă să escamoteze realitatea şi să susţină cu aceasta este sub control.

Tot miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să adopte de urgenţă toate măsurile necesare pentru stoparea extinderii epidemiei, avertizând că aceasta pune în pericol zootehnia românească, dat fiind faptul că – potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale – este „cel mai grav flagel” cu care s-a confruntat aceasta până în prezent, iar producătorii români sunt împinşi în faliment.

„Guvernul trebuie să explice și măsura de eliminare, în primăvara acestui an, a inspecțiilor sanitare obligatorii în gospodării în condițiile în care Executivul era pe deplin conștient de pericolul pestei porcine africane încă de la începutul anului 2017. De săptămâni bune, autoritățile își demonstrează incompetența în a stopa acest dezastru și par să urmărească, de pe margine, cum acest virus se răspândește, fără să vedem și măsuri adecvate, ferme și eficiente de aducere sub control a situației. Președintele Klaus Iohannis consideră că, în acest moment, prioritatea trebuie să fie luarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului și despăgubirea cât mai rapidă a producătorilor afectați, în vederea atenuării impactului social. Totodată, cei care au gestionat într-un mod complet defectuos această criză vor trebui să-și asume responsabilitatea stării de fapt”, se arată în comunicatul Administrației prezidențiale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON