Datele statistice arată că orădenii aruncă zilnic, în medie, 3 tone de deşeuri din plastic, în cea mai mare parte PET-uri. Tot zilnic, o parte din ele dispar. Dacă e o parte mare sau mică este greu de spus pentru că, odată furate din containere, PET-urile nu mai apar în nicio statistică. Nici măcar în cea pe care Oradea trebuie să o prezinte anual Uniunii Europene, pentru a demonstra că oraşul respectă sistemul de colectare selectivă a deşeurilor.
Astfel, deşi aparent inofensiv, fenomenul furturilor deşeurilor este dăunător, PET-urile necolectate prin sistemul local de salubrizare nemaiputând fi cuantificate ca deşeuri reciclate. Pentru a pune capăt acestei situaţii, agenţii Poliţiei Locale Oradea fac pândă în tot oraşul. Nu de alta, dar pe lege furtul de reciclabile e tot o infracţiune...
Reciclare... neoficială
Autorităţile estimează că anul trecut au dispărut din containerele orădenilor 500 tone de deşeuri reciclabile, care au luat drumul "reciclării neoficiale", ajungând în depozitele de fier vechi ori la firme care le revând marilor reciclatori. Probabil că nu există orădean care să nu fi văzut cel puţin o dată persoane cu saci uriaşi, cărucioare, căruţe sau chiar dube ticsite de PET-uri. "Nu vorbim doar de oameni ai străzii care adună câteva PET-uri, ci de adevărate reţele specializate în furtul acestor deşeuri", explică Monica Ambro (foto), purtător de cuvânt al Poliţiei Locale.
Obligată să recicleze anual 15% din deşeurile pe care le produce, Oradea are de pierdut din pricina furtului de PET-uri. Asta pentru că singurele date care sunt cuprinse în raportarea către UE sunt cele ale depozitului de deşeuri autorizat, administrat de firma Eco Bihor. Astfel, contează doar deşeurile colectate de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, şi prelucrate apoi la staţia de sortare a deşeurilor.
Cele "deturnate" de diverşi "privaţi" nu apar în statisticile oficiale, aşa că pe măsură ce cresc cantităţile de deşeuri ajunse pe mâinile lor, scad şi şansele Oradiei de a-şi îndeplini ţinta. Iar dacă oraşul nu se conformează, Ministerul Mediului îi va aplica o amendă, aşa cum deja a dat mai multor primării din Bihor...
Prinşi şi amendaţi
Pentru a destructura reţelele hoţilor de reciclabile, Poliţia Locală Oradea şi firmele protagoniste în domeniu, RER Ecologic Service şi Eco Bihor, au decis înfiinţarea unor aşa-numite "patrule ale reciclării". De trei săptămâni, trei echipaje stau la pândă pe străzile oraşului, pentru a-i găsi pe hoţii de deşeuri ce pot fi revalorificate.
Potrivit articolului 111 al Regulamentului de salubritate al oraşului, bazat pe legislaţia în vigoare, "preluarea deşeurilor din recipienţii de orice tip (...) constituie infracţiune de furt şi se sancţionează potrivit legii". Astfel, dacă îi prind în timp ce sustrag PET-uri, hârtie ori fier, agenţii anunţă imediat Poliţia municipiului, cea abilitată să ancheteze furturile.
Dacă îi surprind cărând deşeurile pe străzi, poliţiştii locali îi sancţionează pe motiv că au încălcat articolul 24 din acelaşi regulament, care prevede că deşeurile din oraş pot fi transportate doar de operatorul de salubritate. Pe lângă confiscarea deşeurilor, această faptă atrage şi amenzi, cuprinse între 300 şi 500 lei.
Reclamaţi aici!
Zeci de hoţi au fost deja prinşi în Oradea şi sancţionaţi. "Fenomenul s-a diminuat simţitor", confirmă Monica Ambro. Totuşi, poliţiştii au semnale că o parte din hoţi şi-au mutat activitatea noaptea, aşa că au de gând ca de acum să-i pândească şi după lăsarea întunericului.
Totodată, agenţii îi îndeamnă pe orădeni să anunţe Poliţia Locală, la numărul de dispecerat 0259/969, ori de câte ori surprind o astfel de activitate ilicită. Nu de alta, dar interesul pentru eradicarea fenomenului furtului de gunoaie ar trebui să fie o preocupare nu doar pentru oamenii legii, ci şi pentru cetăţenii de rând. Dacă îşi doresc un oraş curat şi, mai ales, neamendat...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.