URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2023, 07:33

Parada bijuteriilor în Oradea: Prezentare de modă cu coliere handmade, la Casa Darvas - La Roche (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de bijuterii realizate manual de creatori din 20 de ţări pot fi admirate, începând de joi, în curtea Casei Darvas - La Roche din Oradea. Joi seară, muzeul Art-Nouveau a devenit un catwalk unde mai multe manechine au defilat punând în evidenţă frumuseţea podoabelor.

Prezentarea bijuteriilor a avut loc în cadrul festivalului Art Jewerly Oradea, aflat la a zecea ediţie, care este organizat de Ana şi Marisha Zaporojan, ele însele fiind creatoare de coliere. 

Înainte de gală, la ora 18, în interiorul muzeului a avut loc vernisajul expoziţiei de bijuterii handmade. Acestea sunt confecţionate din materiale diverse, inclusiv mărgele, pietre semipreţioase, pene, materiale reciclabile, dar și din metale prețioase precum argintul.

"Iniţial acest festival urma să aibă loc în 2020 la Casa Darvas - La Roche, recent inaugurată pe atunci, însă pandemia ne-a oprit, iar evenimentul s-a ţinut online. Mă bucur însă că acum muzeul găzduieşte o asemenea expoziţie cu peste 40 de creaţii realizate de designeri din întreaga lumea", a spus în deschidere Angela Lupșea, coordonatoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor (Oradea Heritage), care administrează şi Casa Darvas.

Participanţii au putut admira podoabele realizate de artizani din Gerogia, Polonia, Italia, Bulgaria, Armenia, Ucraina, Belgia, Israel, Estonia ori România.

Broderii, plastic şi mărgele

După ora 19, cei prezenţi au fost invitaţi în curtea muzeului, unde a avut loc o gală în care creatorii bijuteriilor s-au „luptat” să arate care e mai talentat. 

Pentru a intra în competiţia de cel mai bun designer al festivalului, fiecare creator a prezentat în fața unui juriu format din specialişti câte o colecţie de cinci piese.

Lanţurile hadmade au fost puse în valoare de mai multe manechine ale agenţiei MModels îmbrăcate în rochii negre, care au defilat pe un catwalk amenajat în mijlocul curţii, plină de curioşi.

Între participanţi s-a numărat şi Adrianna Latosik, din Polonia.

"Ea spune că nu se teme să combine stiluri şi tehnici în proiectarea unor bijuterii unice, create în exemplare limitate. Amestecă broderia, ţesăturile, metalele, mărgele şi pietrele neobişnuite cu elemente de fantasy şi punk", a descris-o pe creatoare, la microfon, actriţa Mihaela Gherdan, care a prezentat gala împreună cu actorul Alin Stanciu.

Mulţi concurenţi au fost din Ucraina.

Olena Deriabkina, spre exemplu, a început să creeze bijuterii din mărgele din 2007, iar de atunci combină broderia cu ţesătura mozaic şi mărgelele în crearea bijuteriilor.

Între concurenţii români s-a numărat şi actrița Adela Lazăr, care şi-a creat podoabele folosind materiale reciclate, adică inclusiv carton, materiale textile ori plastic. "Fiecare colier este un mic tablou pe care îl port cu mândrie la gât", şi-a descris ea pasiunea.

Mai rămâne de văzut cine a reuşit să impresioneze juraţii şi să câştige titlul de cel mai bun designer. Numele câștigătorului va fi anunţat zilele următoare, pe pagina de Facebook a festivalului.

Colecțiile de bijuterii vor putea fi admirate la Casa Darvas timp de o lună. 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON