Pandemia de Covid-19 şi măsurile de distanţare fizică necesare pentru evitarea răspândirii noului coronavirus grăbesc procesul de digitalizare al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Online, cu programare...
Potrivit unui comunicat al ANAF, începând din 11 august persoanele fizice se pot înregistra în Spaţiul Privat Virtual, de la distanţă, printr-o sesiune video pentru identificarea vizuală online.
"Pentru identificarea vizuală online este necesar ca persoanele fizice să se programeze online prin intermediul aplicaţiei dedicate, disponibilă pe site-ul www.anaf.ro. Programarea online trebuie efectuată în termen de zece zile de la momentul înregistrării în SPV", se menţionează în comunicat.
În evenitualitatea în care solicitantul nu poate participa la sesiunea video la data şi ora stabilită, identificarea vizuală poate fi reprogramată în interiorul celor 10 zile.
Instrucţiuni de folosire
Persoanele fizice care solicită identificarea online vor primi din partea ANAF un email cu instrucţiuni privind modul de desfăşurare a identificării online şi regulile de conduită în timpul procedurii.
În timpul sesiunii de identificare vizuală online funcţionarul public poate cere informaţii care pot fi cunoscute doar de ANAF şi solicitant.
"În situaţia în care persoana fizică nu răspunde corect întrebărilor adresate, cererea de înregistrare în SPV se respinge", a transmis ANAF.
Pe bază de verificări
Înrolarea online în SPV a persoanelor fizice, pe bază de nume de utilizator şi parolă, se poate face cu ajutorul numerelor de înregistrare a unor documente cum ar fi: decizia de impunere emisă după anul 2013; notificarea privind destinaţia sumei de 2% sau 3,5% din impozitul annual pe veniturile din salarii şi din pensii pentru susţinerea unităţilor non-profit sau a unităţilor de cult emisă după 5 martie 2018 sau altele.
SPV este un serviciu online oferit de ANAF contribuabililor, persoane fizice şi juridice.
Avantajul serviciului este că aceştia nu mai sunt obligaţi să se deplaseze la ghişeele ANAF pentru a verifica modul în care angajatorul le-a declarat contribuţiile de asigurări sociale, vor putea obţine, în timp scurt şi fără documentaţii suplimentare, informaţii cum ar fi fişa de rol ori certificatul de atestare fiscală şi vor putea depune on-line declaraţiile fiscale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.