URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Februarie 2015, 12:50

Orădenii sunt invitaţi să sărbătorească Ziua Roşiei Montane

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al treilea an consecutiv, orădenii sunt invitaţi să celebreze Ziua Roşiei Montană. În acest an se împlinesc 1884 de ani de atestare documentară a celei mai vechi localităţi miniere din România, iar voluntarii campaniei Salvaţi Roşia Montană organizează pe 6 februarie, la cafeneaua "Kosher" (str. Crinului nr.2), o seară dedicată patrimoniului cultural şi natural existent la cunoscuta localitate din Munţii Apuseni.

Programul debutează la ora 19, cu un concert susţinut de Mara Borodi (pian) şi Georgiana Mircescu (flaut). Apoi, cei prezenţi vor urmări trei scurtmetraje despre patrimoniul şi comunitatea roşiană: "Patrimoniul Roşiei Montane în imagini" (2013), "Cetatea de Aur a Roşiei Montane" (1957) şi "Ultimul fierar din Roşia Montană" (2014).

Antropologul Cosmina-Maria Berindei va modera apoi discuţiile pe tema Roşiei Montane, iar toţi cei prezenţi vor fi invitaţi să ia cina cu produse făcută în casă. "Invităm toţi participanţii să aducă un produs / produse făcute în casă şi pe care să le consumăm împreună", spun organizatorii. Seara se va încheia cu teatru de improvizaţie susţinut de trupa Impro Patzan. Intrarea la eveniment este liberă.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1884 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstreză vestigii execepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp excepţional - 2000 de ani - din perioadă pre-romană până în epoca contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va fi sărbătorită în peste 20 de oraşe din România şi din străinătate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON