URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2013, 16:55

Oradea ieri, Oradea azi: Viiturile care au inundat oraşul din secolul XIX până azi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1851. Oradea, lovită de viituri

De-a lungul istoriei, Oradea a fost în general ferită de intemperii. Totuşi, în câteva rânduri a fost victima creşterii nivelului Crişului Repede. În 1851, inundaţiile au distrus complet 555 de case, adică jumătate din clădirile oraşului.

Cota apelor revărsate atunci este şi în prezent marcată printr-o plăcuţă de pe faţada Bisericii Sfânta Ana din strada Republicii. Conform acesteia, apele au avut atunci în oraş o înălţime de doi metri. În primăvara anului 1932, inundaţiile au afectat iarăşi Oradea. Conform istoricului Corneliu Crăciun, pârâul Peţa a inundat "colonia" Ioşia (pe atunci o suburbie), unde aproape 60 de case au fost sub ape.

Locuitorii au fost salvaţi cu ajutorul pompierilor şi al unui detaşament de soldaţi. Inundată a fost şi colonia Nilgesz, în zona Gării Centrale, iar în Velenţa erau sub ape câteva străzi.

"Inundaţiile din ultimele zile au asvârlit în groasnică lipsă un mare număr de familii, prăbuşind case, distrugând gospodării şi lăsând atâtea persoane să flămânzească pe drumuri", spunea în Gazeta de Vest primarul municipiului, Grigore Egri, cerându-le orădenilor să fie solidari cu sinistraţii. Şirul inundaţiilor a continuat în 1981, când Podul Decebal s-a surpat la mijloc, din cauza unei viituri, imediat după trecerea unui tramvai plin cu călători. Din fericire, nu au fost victime.

03 promenada 2.jpg2013. Inundaţii, doar pe promenadă

După ce în vara lui 2012 a avut parte de o secetă prelungită, în această primăvară Oradea a fost plouată cu vârf şi îndesat, cum n-a mai fost de peste un deceniu, precipitaţiile durând peste două săptămâni.

Râul Crişul Repede s-a aflat mai multe zile la rând sub avertizare de cod galben de inundaţii, semn că nivelul apei a prezentat riscul unor viituri care, deşi nu vor produce pagube semnificative, au necesitat o atenţie sporită.

Dacă până în urmă cu câţiva ani la orice ploaie serioasă erau inundate mai multe zone, precum Orăşelul Copiilor, intersecţia de la magazinul Crişul şi străzile Olimpiadei şi Podului, între timp reţelele de canalizare au fost reparate, iar apa nu mai bălteşte pe străzi.

Totuşi, creşterea nivelului Crişului Repede a dus în urmă cu două săptămâni la inundarea promenadei amenajate pe malul drept, în aval de Podul Ferdinand. Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, cea care a realizat promenada, spun însă că apa nu a pus în pericol taluzul. Totodată, promenada a fost prevăzută cu anumite scurgeri pentru a permite retragerea apei, lucru care se va întâmpla după oprirea ploilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON