URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2013, 16:31

Oradea ieri, Oradea azi: Primul grup şcolar sanitar din Oradea s-a înfiinţat în 1948

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1948. Primii medici şcoliţi la Oradea

În perioada postbelică, una dintre problemele mari ale Oradiei a fost cea a sistemului sanitar. Lipsa cadrelor medicale devenise cronică: medicii şi asistentele fie muriseră în război, fie se retrăseseră cu armata maghiară. În plus, mulţi dintre doctorii oraşului fuseseră evrei şi au pierit în lagărele de concentrare. Pentru a repune sistemul pe picioare, în 1948 se înfiinţează la Oradea primul Grup Şcolar Sanitar, care pregătea inclusiv doctori.

Prima promoţie de medici pregătită aici a promovat în 1952, iar alături de cei instruiţi la Cluj şi Timişoara, numărul doctorilor de diferite specializări din Oradea acelui an a ajuns la 127. În 1951 a fost înfiinţat Centrul sanitaro-antiepidemic al Regiunii Crişana, care în 1984 se transformă în Spital Judeţean şi se mută în clădirea actuală a unităţii. În 1958 a fost înfiinţată în Oradea şi Staţia de Salvare, care funcţiona cu 10 autosanitare, iar în 1969 s-a dat în funcţiune şi Spitalul Regional de Copii din Rogerius. După inaugurarea Spitalului Judeţean, în Oradea au apărut tot mai multe specialităţi medicale: urologia, gastroenterologia, chirurgia toracică, cardiologia, anestezia şi terapia intensivă, oncologia, ginecologia.

03 oncologie.jpg2013. Spitale "dedicate"

Dezvoltarea sistemului sanitar din a doua jumătate a secolului XX s-a oprit în anii '80, când investiţiile în acest domeniu au fost reduse drastic în întreaga Românie. După 1989, lucrurile au început să se schimbe, în parte şi datorită faptului că a început să se dezvolte sistemul privat, apărând numeroase cabinete medicale şi policlinici aflate în proprietatea medicilor. În prezent, Oradea are chiar şi un spital privat, Pelican, care funcţionează alături de spitalele de stat.

Cel mai mare spital public continuă să rămână Judeţeanul, care a "înghiţit" şi Maternitatea, transformată în secţie, urmat de Spitalul Municipal (fostul Spital de Copii). În Oradea mai funcţionează Spitalul Avram Iancu (Spitalul Militar), şi Spitalul CF, care recent a trecut din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii. De când Spitalul Judeţean e administrat de Consiliul Local, în Oradea se dezvoltă şi centre medicale axate pe o specializare. O astfel de structură e Centrul Oncologic, inaugurat la finele anului trecut, care are 70 de paturi pentru spitalizarea continuă şi alte 20 pentru spitalizarea de zi. Totodată, municipalitatea construieşte în incinta Spitalului Judeţean Centrul cardio-vascular Viva Anima, care va trata îndeosebi urgenţele bolilor de inimă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felceri,nu doctori!
Este incredibil ca , Grupul scolar sanitar Oradea sa fi pregatit vreodata doctori,desi ar trebui sa nu ma mai mire nimic in legatura cu pregatirea in profesia de medic si Oradea, dupa cate s-au intamplat in ultimii 20 de ani.Din cate cunosc, singurele facultati de medicina interbelice au functionat la Bucuresti, Cluj si Iasi, iar dupa 1948 s-au infiintat si la Timisoara si Tg Mures, iar putin mai tarziu, la Craiova.Grupul scolar sanitar a pregatit doar cadre medii sanitare, fiind o scoala sanitara buna.
Postat 31 Martie 2013, 22:53 de Iulius
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON