URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2012, 11:52

Oradea ieri, Oradea azi: Prima şcoală de stat a apărut în 1868

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1868. Primele şcoli "de stat" din Oradea

Până în 1868, când s-a promulgat o lege a învăţământului, în oraşul de pe Crişul Repede existau doar şcoli confesionale, ce funcţionau pe lângă biserici şi sinagogi. Abia atunci s-au înfiinţat şcoli publice, organizarea şi întreţinerea lor revenind în totalitate administraţiei locale. Structura învăţământului era pe trei niveluri: preşcolar, primar cu patru sau şase clase, şi gimnazial cu patru clase.

Prima grădiniţă a fost înfiinţată în 1850, dar nu din banii oraşului, ci ai unor cetăţeni. În 1874, în Oradea au apărut şi trei creşe, datorită unei asociaţii. Potrivit istoricilor, toate funcţionau în localuri improvizate. Abia în 1900 s-au ridicat, din banii Primăriei, 10 grădiniţe. În privinţa învăţământului primar şi mediu, Oradea avea în 1868 cinci şcoli primare şi o şcoală gimnazială.

Numărul total al elevilor era de 575 de băieţi şi 347 de fete în şcolile primare, respectiv 27 de băieţi în şcoala secundară. În anul şcolar 1899-1900, lucrurile stăteau mult mai bine, în oraş fiind 62 unităţi de învăţământ şi 10.785 de elevi. Din aceştia, cei mai mulţi, peste 6.100, învăţau în şcolile populare, iar 1.500 elevi erau înscrişi în şcolile profesionale de meserii şi comerţ.

2012. Prima grădiniţă construită după ‘89

03 gradinita.jpgÎnvăţământul orădean nu mai seamănă aproape deloc cu cel de acum un secol. Pe 17 septembrie a început anul şcolar 2012-2013, în Oradea funcţionând 49 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, care mai au alte 31 de subunităţi arondate, îndeosebi grădiniţe. De asemenea, urbea numără 17 unităţi de învăţământ particulare şi confesionale.

Condiţiile în care acestea funcţionează sunt la standardele actuale, renovate şi dotate. În plus, câteva şcoli au fost reabilitate din temelii cu fonduri europene. Dintre toate unităţile de învăţământ orădene, trei sunt colegii naţionale, una colegiu economic, cinci colegii tehnice, opt licee vocaţionale, trei licee tehnologice, 12 şcoli gimnaziale şi 17 grădiniţe cu program prelungit.

La fel ca la înfiinţarea învăţământului de stat, şcolile şi grădiniţele se află tot în "ograda" autorităţilor locale, care au datoria de a le administra şi de a le achita cheltuielile de funcţionare. Inedit pentru acest an şcolar este că în Oradea s-a deschis pe strada Liszt Ferencz prima grădiniţă publică ridicată din decembrie 1989 încoace. Populaţia şcolară a oraşului e formată din 6.800 preşcolari şi 33.900 elevi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Intrebari??!!
Da Da , Ungaria Mare, ca Romania era in aceea perioada in "ilegalitate"....ce intrebare tampita!!! Dar ar trebui sa studiati nitel istoria orasului meu, (ca al vostru nu e ) si sa nu cautati in orice " antiromanism " . Iar in perioada amintita in articol, in Oradea, romanii nu erau de loc asupriti ....
Postat 23 Septembrie 2012, 16:59 de Bishop
?
Scoli de stat? Care stat? Ungaria Mare?
Postat 23 Septembrie 2012, 14:14 de mr
mrs
Foarte iscusit, nicaieri nici o mentiune despre personalitati care au contribuit... nici despre nationalitatea lor. Bravo ma, un articol de articol romanesc!
Postat 23 Septembrie 2012, 11:20 de erin
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON