URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2014, 17:03

Oradea ieri, Oradea azi: Parcul I.C. Brătianu era pe vremuri o insulă a Crişului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1800. Insula Crişului

Puţini orădeni ştiu, dar până în secolul XIX Oradea avea şi o insulă pe Criş. Până la regularizarea albiei apele curgeau sinuos, ducând la formarea de mici insuliţe. Potrivit site-ului www.oradeamea.com, la intrarea în oraş, Crişul Repede avea prostul obicei să inunde cu regularitate cartierele de pe malul drept. Albia lată a râului a oferit, cel mai probabil, protecţie cetăţii oraşului.

În mijlocul albiei, aproape de amplasamentul actualului parc I.C. Brătianu, se formase o insulă pe care localnicii o denumiseră Döry.

Insula apare reprezentată pentru prima oară într-un desen din 1792, când oraşul a fost sub asediul habsburgilor, iar apoi o hartă din 1897 a oraşului indică atât insula, cât şi zona din jurul ei, denumită Varosliget, adică liziera oraşului, cu sensul de parc al oraşului.

Insula Döry era înconjurată des de ambarcaţiuni cochete, dovadă în acest sens fiind mai multe imagini din secolul XIX.

2014. Fără insule, fără bărci

Insula Döry a dispărut la sfârşitul secolului al XIX-lea, când nevoia de înfrumuseţare a oraşelor şi cea de relaxare a locuitorilor au transformat această zonă virană. Pe locul vechiului Varosliget a apărut actualul Parc I.C. Brătianu, unde urmele braţelor Crişului Repede se mai văd azi doar ca nişte denivelări ce brăzdează centrul parcului.

03_insula_azi_bihoreanul.jpgCrişul Repede mai are acum în Oradea o singură insuliţă (foto) în zona Splaiul Crişanei, complet acoperită de vegetaţie, devenită adăpost pentru felurite specii de insecte şi păsări.

Totuşi, niciun fel de ambarcaţiune nu mai navighează pe râul oraşului, deşi mai mulţi edili, inclusiv cel în funcţie, şi-au exprimat de-a lungul anilor dorinţa de a face Crişul navigabil.

Singurele bărci care ajung pe râu sunt cele ale Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, folosite de angajaţii instituţiei pentru a curăţa gunoaiele, ori ale salvatorilor, când trebuie să scoată persoane din apă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nici un primar inainte de Bolojan nu a afirmat ca vrea Crisul Repede sa devina navigabil!
O asemenea prostie, cand i se zice pe merite C. Repede si de aceea sunt realizate praguri de incetinire pentru evitarea eventualelor viituri, nu s-a auzit nicicand pana acum in ultimii 50 de ani. Ca nu se poate decat agrement pe portiuni limitate. Dar, ca de obicei, atunci cand Bihoreanul scrie din perlele lui Bolojan, o suceste cuveste.
Postat 19 Martie 2014, 19:54 de YYY
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON