URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Ianuarie 2015, 16:26

Oradea ieri, Oradea azi: Cum arăta oraşul sub conducerea lui Aurel Lazăr

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1930. Bilanţul unui an bun

În numărul din 1 ianuarie 1930, ziarul orădean Gazeta de Vest a publicat darea de seamă a Comisiei interimare ce conducea oraşul, prezidată de primarul Aurel Lazăr (foto). Anul 1929 fusese primul din mandatul celebrului avocat şi, potrivit presei vremii, fusese un an cu multe realizări.

Descris de ziarişti ca un primar cu "voinţă de fier", care îşi propusese "purificarea" administraţiei orădene, Aurel Lazăr descoperise că oraşul nu are un inventar al averii.

Realizarea inventarului a dezvăluit "lucruri sinistre": bunuri ale oraşului, inclusiv un imobil, dispăruseră. Articolul mai arată şi că Lazăr reuşise o "exploatare mai raţională a puterii de muncă a funcţionarilor", adică îi aducea la muncă de la ora 8, nu 9, şi nu îi lăsa să plece acasă când doreau, aşa cum se obişnuiseră, ci doar după ce îşi terminau munca.

În mandatul lui Lazăr s-a făcut o economie substanţială la bugetul oraşului, de 11 milioane de lei. Articolul pomeneşte şi lucrări concrete: centrul oraşului a fost "pavat cu asfalt", în parcurile oraşului au fost plantaţi peste 1.000 de arbori, s-au deschis 4 şcoli şi o "grădină de copii", parcurile şi cimitirele au fost îngrădite, iar parcul Rhedey a fost mărit.

03-strand.jpg1939. Oradea, oraş românesc

Primarul Aurel Lazăr n-a reuşit să-şi îndeplinească multe din planuri. Pe 18 noiembrie 1930, la doar 58 de ani, avocatul a murit. La catafalcul său depus în Biserica cu Lună s-au perindat un număr impresionant de orădeni, scriu ziarele vremii. Munca începută de Lazăr a fost însă dusă mai departe de următorii edili.

Pe 20 aprilie 1939, Noua Gazetă de Vest publică un articol despre Oradea edilitară în cele două decenii trecute de la unirea cu România. Printre realizările importante sunt menţionate asfaltarea completă a numeroase străzi, crearea mai multor parcuri, construirea ştrandului municipal (foto), dar şi extinderea reţelelor de apă şi de electricitate.

O reuşită a fost considerată şi edificarea a numeroase biserici româneşti, într-un oraş aflat sub puternică influenţă maghiară. Totodată, se prelungiseră liniile de tramvai spre ştrand şi spre Episcopia. "Sunt lucruri pe care le avem necontenit sub ochi, dar niciodată n-am apreciat cum se cuvine aceste numeroase realizări ale stăpânirii româneşti. Suntem obişnuiţi să criticăm şi să negăm, fără să ne dăm seama că între timp s-au înfăptuit în jurul nostru atâtea lucruri demne cu care ne putem mândri", mai arată articolul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
La vremuri noi, oameni noi !!!
Pe atunci s-a descopeit ca a disparut un imobil ... in zilele noastre au disparut peste 29.000 mp de teren construibil si vreo 30 de imobile de mari dimensiuni ... instantele au constatat si modul in care au fost furate, ba de afaceristi si politicieni, ba de niste culte religioase ale minoritatilor ... iar Ilie Gavril Bolojan spune ca nu poate executa repunerea acestor in posesia orasului, pentru ca hotii sunt tocmai cei care l-au impins inspre fotoliul de primar !!!
Postat 11 Ianuarie 2015, 18:22 de WinDos
Da,da....
..Ce timpuri...Acum avem Bolovan..cel care vrea sa omoare fotbalul...!
Postat 11 Ianuarie 2015, 17:17 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON