URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2022, 09:00

Oradea, aproape corigentă: Doar nota 6 la capitolul transparenţă privind bugetul!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al doilea an la rând, ONG-ul bucureştean Funky Citizens a luat la puricat bugetele municipiilor din ţară şi, mai ales, procedura prin care au fost adoptate, pentru a vedea cât de transparente sunt primăriile când vine vorba să dea seama pentru modul în care cheltuie banii publici. Dintre cele 109 municipii analizate, Oradea s-a clasat pe locul 42, cu o amărâtă de notă 6.

Oraşul de pe Crişul Repede a fost depunctat pentru că a publicat proiectul de buget pentru anul 2022 cu întârziere faţă de termenul prevăzut de lege (15 zile de la publicarea bugetului de stat), dar şi pentru că îl prezintă cetăţenilor într-o formă neprietenoasă, greu de citit şi de analizat, mai precis ca un fişier de tip pdf scanat, în care nu se pot face căutări.

Altfel spus, Primăria Oradea doar bifează nişte obligaţii, fără a încerca să atragă cetăţenii spre o dezbatere privind banii lor.

În clasament, în faţa Oradiei, sunt Sectorul 6 Bucureşti (cea mai transparentă primărie din ţară, conform analizei), Alexandria, Braşov, Deva, Hunedoara, Alba Iulia, Cluj Napoca, în timp ce municipii mai obtuze sunt, printre altele, Craiova ori Sibiu.

Celelalte municipii din Bihor stau, însă, şi mai prost: Salonta s-a ales cu nota 5, Marghita cu un amărât de 3, iar Beiuşul chiar cu un 2, în cazul acesta autorii studiului arătând că, faţă de anul trecut, administraţia locală e mult mai opacă în ce priveşte bugetul şi nici n-a organizat o dezbatere publică, deşi era obligatorie.

Păi, edililor le place să cheltuiască, nu şi să dea socoteală...

Citește aici raportul complet:


 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
erata la erata
E perfect regulate, nu puteati gasi ceva mai bun!
Postat 09 Iunie 2022, 16:10 de pinonel
Erata
Refulate
Postat 09 Iunie 2022, 12:34 de Feliciana
Piuterea
Pune un om într-o funcție pt a-l cunoaște de mai ai dubii similar cu-ia puterea unui om și vezi ca nu mai rămâne nimic din el. Valabil de 2000 de ani. Și mai exista frustrări din copilărie regulate când ești mare și ajungi într-o funcție.
Postat 09 Iunie 2022, 12:33 de Feliciana
Transparenta!!!!
Noi cunoaștem pt ca am primit educație acasă. am învățat când și unde a trebuit. am lucrat pana la epuizare din elan. Iar ce am uitat mergem la arhive. în carte istoriei-cele mai recente sunt cele mai elocvente-cum trece timpul vine o gașca care....Dar cu Ani ce flutura steagul incompatiniltatii - a luat vreo măsură? Zilnic ii vedem în media cum se lauda cu realizările lor. Adică sa spun eu ce fac sa vadă toți!!! Vai de mine! Eu ascund de asa e tara asta. Adică te lasă să faci ce vrei
Postat 09 Iunie 2022, 12:31 de Feliciana
Uite aici top 3...banii vorbeste
[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/studiu-oradea-pe-locul-3-intre-orasele-cu-cel-mai-avantajos-cost-al-vietii-din-romania-132525.html],[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/studiul-storiaro-la-final-oradea-cel-mai-avantajos-oras-din-romania-dupa-brasov-vezi-clasamentele-140036.html],[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/oradea-este-orasul-din-romania-cu-cele-mai-bune-facilitati-medicale-inaintea-brasovului-timisoarei-si-clujului-133079.html],[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/studiu-storia-oradenii-sunt-romanii-cu-cel-mai-bun-acces-la-serviciile-medicale-137915.html],[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/sondaj-oradea-al-doilea-cel-mai-curat-oras-din-tara-134364.html]
Postat 09 Iunie 2022, 12:13 de excalibur
@pinonel
Sincer, iti inteleg pct. de vedere DAR totusi consider ca PNL e raul mai mic. Sa fim seriosi, ce alternative reale mai sunt in acest moment in politica locala! ZERO. PSD nu va primii niciodata votul meu iar cu UDMR-ul m-am lamurit, ca e un PSD-etnic si atat. Plus ca, in Romania nu exista maturitatea de afara in ceea ce priveste deciziile. Ideea e asa: in Austria, daca e un proiect bun pt oras, consiliile locale iau de obicei deciziile corecte pt CETATENI, indiferent de partidele din care fac parte consilierii. In Romania nu e asa. E pe gasti! Uita-te la Emilian Pavel sau Ioan Mang si colegii lor. Aia NICIODATA nu au votat NIMIC PRO, doar ANTI, indiferent de proectul respectiv. Iar UDMR e o c*rva politica, aservita total Budapestei, la care voi le permiteti prea multe (pt ca la randul lor romanilor le place c*rvasaraia), si care cu prima ocazie asteapta sa va dea in cap. De aia am decis sa plec cat mai departe de Romania si Ungaria! Dar ti-am zis..daca revin acasa (ca acasa pt mine e Romania si nu Ungaria), si sunt alegeri de exemplui, prefer PNL ca e raul mai mic. E parerea mea, e democratie. O respect si pe a ta, atata timp cat ne comportam civilizat cu totii :)!
Postat 09 Iunie 2022, 12:11 de Szaby_Oradea
@szaby
O regret mult pe dna KIREI Melinda, singura despre care am putut/pot spune ca a fost un consilier municipal care a pus interesele oradeniilor inaintea celor ale politicienilor! Restul, fosti/actuali consilieri, sunt niste neica-nimeni, buni numai sa voteze ce le spun sefii de partid. Nu am votat niciodata ciuma rosie sau pe cea galbena, dar asta nu mi-a folosit la nimic. O mana de vinituri au decis ca 2/3 dintre consilierii locali sa fie de la usl, aripa liberala. Necesar si suficient ca birtinezul&gasca sa faca ce vor, cand vor si cum vor.
Postat 09 Iunie 2022, 11:50 de pinonel
Vizita de lucru sa invete!
La pagina 19 din material este topul cel interesant. De acolo aflam ca Sectorul 6 din Bucuresti si Brasovul - ambele cel putin cat Oradea, daca nu mai mari - sunt campioni la transparenta. Este foarte simplu ca city-managerul orasului Oradea (Mihai Jurca) si directorul Directiei Economice (Eduard Florea) + inca cativa bugetari din aceasta "Directie" sa faca o vizita de lucru acolo si sa invete ce trebuie sa faca ca sa transparentizeze situatia si in Oradea. Nu trebuie sa reinveteze apa calda! Asa cum alte primarii vin la Oradea pt exemple de bune practici aferente atragerii de Fonduri Europene, tot asa si oamenii din primaria Oradea pot merge la altii mai buni, sa invete. Dar la noi nu se doreste. Ca sa poata sa ascunda rahaturile care le fac din bani publici si probabil si propria lor incompetenta. Primaria ORADEA NU ARE BANI. PRIMARIA ORADEA GESTIONEAZA BANII ORADENILOR si atat. Deci la orice ora oradenii trebuie sa stie ce se intampla cu banii lor, iar primaria sa fie TRANSPARENTA!
Postat 09 Iunie 2022, 10:39 de Szaby_Oradea
Ar fi potrivit ...
... ca toți ce ce "păstoresc" localitățile cu note sub 7, spre exemplu, să fie anchetați și condamnați pentru înșelăciune, manipulare și posibil risc de corupție în formă agravantă. Că ce altceva decât înșelăciune este când te prezinți electoratului ca fiind curat și numai bun de edil, ca după scurt timp să scuipi practic pe contribuabilul pe care îl storci de bani, precum ultimul escroc.
Postat 09 Iunie 2022, 09:32 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON