URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2013, 14:41

Obligaţii fiscale: dobânzi şi penalităţi pentru fiecare zi de întârziere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Bihor, Vasile Farc, atrage atenţia bihorenilor să-şi achite din timp obligaţiile fiscale pentru a evita plata dobânzilor şi a penalităţilor, care se aplică pentru fiecare zi de întârziere.

Astfel, persoanele fizice şi juridice au obligaţia de a calcula şi de a înregistra în evidenţele contabile şi fiscale impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat, de a declara bunurile şi veniturile impozabile sau, după caz, impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume pe care le datorează statului şi, totodată, de a le plăti la termenele legale.

"Principala lege care stabileşte cadrul pentru impozite, taxe şi contribuţiile sociale obligatorii, este Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Acest cod precizează contribuabilii care au obligaţia să plătească aceste impozite şi contribuţii sociale, modul de calcul şi de plată, precum şi procedura de modificare a acestora. Drepturile şi obligaţiile părţilor din raporturile juridice fiscale privind administrarea impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, sunt reglementate de OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală", se arată într-un comunicat.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor recomandă contribuabililor persoane fizice şi juridice să-şi analizeze obligaţiile de plată către buget înainte de termenul de plată, de obicei 25 a lunii, şi solicită plata sumelor datorate cu încadrarea în termenul de plată pentru evitarea unor măsuri pe care organele fiscale au obligaţia de a le lua pentru neachitarea la termen a creanţelor bugetare.

"Pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată, se datorează după acest termen dobânzi şi penalităţi de întârziere", se arată în informare.

Potrivit lui Farc, dobânzile reprezintă echivalentul prejudiciului creat ca urmare a neachitării obligaţiilor la scadenţă şi se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

"Nivelul dobânzii este de 0,04% pentru fiecare zi de întârziere şi poate fi modificat prin legile bugetare anuale", spune purtătorul de cuvânt al AFP Bihor.

În acelaşi timp, "întârziaţii" vor trebui să plătească şi penalităţile de întârziere care reprezintă sancţiunea pentru neîndeplinirea obligaţiilor de plată la scadenţă şi se calculează, la fel ca şi dobânzile, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Nivelul penalităţii de întârziere este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. Atât dobânzile cât şi penalităţile reprezintă cheltuieli nedeductibile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
????
Foarte interesant..... Si ce se intampla cu cei care datoreaza statului cu milioane de Euro ? Intra in insolventa, faliment si uite asa au scapat...iar prostii platesc.
Postat 08 Octombrie 2013, 10:49 de edit
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON