URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2021, 19:54

O artistă cu studio la New York expune la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. "Dor" este prima ei expoziţie în România (FOTO)

O artistă cu studio la New York expune la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. 'Dor' este prima ei expoziţie în România (FOTO) Pictorița Carmen Marin (stânga) alături de Cristina Valasutean (dreapta), proprietara primei galerii private în care a expus artista
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Dorul lui Carmen Marin merge până la profunzimea valorilor umane, la sinteză şi esenţă", a spus curatoarea Adina Renţea despre artista din Bucureşti, care a expus în premieră într-o instituţie muzeală din România, vineri, la Muzeul Ţării Crişurilor. 

Pachet de sentimente

Cele 50 de lucrări semnate de Carmen Marin au fost aranjate într-o sală de la demisolul instituţiei muzeale, unde a şi avut loc vernisajul, vineri. Au vost prezenţi circa 40 de curioşi, între care episcopul greco-catolic, Virgil Bercea, şi episcopul romano-catolic, Böcskei László.

În deschidere a vorbit viceprimarul oraşului Oradea, Arina Moş, dar şi directorul MŢC, Gabriel Moisa, care a spus că iniţiativa de colaborare dintre muzeu şi artistă a avut-o muzeograful Cornel Abrudan, şeful secţiei de Artă.

"Prima impresie pe care am avut-o privind expoziţia a fost că aceasta este asemenea unui pod. Fiecare lucrare este ca o piatră din pod, iar arcul care ţine podul este de fapt pachetul de sentimente şi trăiri pe care artista încearcă să-l imprime pe pânze şi încearcă să ni-l transmită nouă", a spus Cornel Abrudan (foto stânga) despre lucrările lui Carmen Marin (foto dreapta)


50 de poveşti

"Dorul lui Carmen Marin merge până la profunzimea valorilor umane, la sinteză şi esenţă. În expoziţie veţi întâlni 50 de poveşti, 50 de doruri ascunse. Veţi remarca masculinul şi femininul, care nu mai sunt fiinţe reale, sunt demersuri arhetipale care corespund sentimentelor universale: dragoste, frumuseţe, angoasă, melancolie", a spus, la rândul său, curatorul Adina Renţe, preşedinta Asociaţiei Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase din Bucureşti.

Aceasta a mai arătat şi că pictoriţa este cunoscută şi apreciată la nivel internaţional.

"Lucrările sale se află în galerii importante de pe cele 2 continente (Europa şi SUA n.r.). Trei dintre picturile ei - un desen reprezentându-l pe bunicul său şi două picturi, «Femeia în albastru» şi «Poarta» - se află în celebra colecţie Stoner din Statele Unite ale Americii, desenul fiind aşezat între lucrările lui Marcel Duchamp şi Pablo Picasso. Carmen Marin este singurul artist în viaţă ale cărei opere au fost expuse în această colecţie", a mai spus ea.

Adina Renţe a mai precizat că expoziţia va putea fi admirată până în 12 februarie anul viitor la MŢC, iar una dintre lucrări, "Înger în albastru", (foto) va fi dăruită instituţiei.

Ultima care a luat cuvântul a fost chiar pictoriţa Carmen Marin, care, după ce a mulţumit organizatorilor, i-a invitat pe participanţi să-i studieze arta.

"Am lucrat doi ani la această expoziţie, ceea ce nu prea fac. Pot spune că spaţiul din muzeu se potriveşte perfect cu lucrările. În rest, vă invit să studiaţi tablourile, pe care le las să vorbească pentru mine", a spus artista.

Cu studio în New York

Carmen Marin este absolventă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, departamentul Pictură. Ea s-a remarcat încă din anii studenţiei prin expoziţii personale şi de grup atât în ţară, cât şi în străinătate. S-a implicat în pregătirea expoziţiei "Memorialul durerii" de la Sighet şi a lucrat la restaurarea bisericii greceşti cu hramul "Buna vestire" din Bucureşti.

Prima recunoaştere internaţională a avut-o în 2004, când a obţinut Premiul pentru Artă la un salon organizat în Lausanne, Elveţia.

De-a lungul carierei, ea a colaborat cu mai multe galerii de artă din Europa (Grecia, Sania, Germania, Finlanda, Norvegia, Ucraina şi Italia) şi SUA.

"Dor" este prima expoziţie integrală a artistei prezentată într-un muzeu din România.

Pictoriţa locuieşte în Bucureşti, dar are un studio şi în New York.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi aka KP
Cu cat expun mai multi artisti la Oradea, cu atat va deveni mai cunoscuta Oradea, ceva de genul Oradea acum 20 de ani nu avea drum de centura, dar uite ca sa facut. Tu nu trebuie sa cumperi arta, pt tine e bine sa spargi seminte in fata televizorului
Postat 06 Noiembrie 2021, 21:37 de Sandu2100
Arta în zilele de acum, și nu numai, se cuantifică prin valoarea bănească ce i se acordă.
Dacă ești artist "de valoare" expui lucrările tale în galerii de artă care vor vinde ce exprimi în plan artistic. Evident că dacă ești apreciat ca artist, în țări cu tradiție în "bursa" valorilor de acest fel, vei avea ocazia să expui lucrările tale în galerii, de la NY până la Paris și de la Tokyo până la Londra. În România nu există deocamdată un interes prea mare, pentru că nu este o "piață artistică" consacrată. Nu există nici măcar cum era până în 1989 măcar. Colecționarii și cei cu o edicație pe măsură știu bine despre ce vorbesc. Domnișoara asta, care a găsit la Oradea locul de a se exprima public, nu există pe "piața" de specialitate din zona euro-atlantică. Acolo, cu arta ei ar avea toate șansele să nu aibă ce mânca, la fel ca mulți mari artiști neînțeleși la vremea lor. De aceea a ajuns "la origine", în România și Oradea ca loc de baștină. Pentru că speră să prostească vreun localnic, să-i cumpere ceva din colecția ei.
Postat 06 Noiembrie 2021, 13:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON