URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Februarie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea cea scumpă

Continua goană pentru dezvoltarea Oradiei are un preţ tot mai mare pentru locuitorii oraşului: ca să procure banii necesari investiţiilor, Primăria le majorează întruna birurile. O dovadă că fiscalitatea a luat-o razna, egalând ori chiar depăşind nivelul oraşelor mai mari, este majorarea-record din acest an a impozitelor cu 20% şi a amenzilor de parcare cu 50%, în timp ce constructorii au scumpit imobilele ca în Braşov, taximetriştii au tarife peste cele din Capitală, iar restaurantele au devenit la fel de piperate ca în Cluj.

CET-ul amendă

Strategia de dezvoltare imprecisă şi managementul deficitar au transformat Termoficare Oradea în magnet pentru amenzi. Societatea a fost amendată cu 30.000 lei pentru că a pus în funcţiune fără autorizaţie de mediu cazanul pe gaz montat în 1969 pentru vechiul CET, între timp falimentat, şi l-a "legat" de noua turbină instalată în 2016.

Escroc de marcă

Afaceristul orădean care s-a înstăpânit pe marca Arsenie Boca este inculpat pentru un "tun" de aproape 34 milioane de lei. Alexandru Andor e acuzat că şi-a trecut câteva firme pe numele unor persoane cu handicap şi pe ale unor străini, folosindu-le apoi pentru delapidări şi pentru a fenta plata impozitelor şi a taxelor către stat.

Autorizaţii fără donaţii

Condiţia pusă de Primăria Oradea ca solicitanţii autorizaţiilor de construire să cedeze fără plată teren pentru drumuri a fost desfiinţată de justiţie ca abuzivă. Verdictul a fost pronunţat într-un proces declanşat de fostul prefect Aurel Tărău, după ce Instituţia Arhitectului Şef Oradea a refuzat să-i permită ridicarea unei benzinării dacă nu "donează" o parte din frontul stradal.

Duşi cu zăhărelul

Închiderea fabricii de zahăr din Oradea, cu patroni germani şi director propus premier al Ungariei acum câţiva ani, a ajuns o temă politizată. Decizie pur economică, dictată de costuri, randament şi reguli de piaţă, oprirea fabricii a stârnit înfierarea proprietarilor, dar promisiunea că statul o va salva se arată fără perspective, la fel ca încercarea cultivatorilor de sfeclă de a o cumpăra.

Seri de suflet

Cea mai scurtă lună a anului aduce o mulţime de evenimente muzicale. În completarea sau - de ce nu? - în deschiderea cinelor romantice de Valentine’s Day şi Dragobete, orădenii îşi pot programa ieşiri la concerte de muzică latino, fado, indie folk, rock şi rock alternativ, aşadar pentru toate gusturile.

"Pictor" prin click

Fotograful orădean Ovi D. Pop a adunat 340 de premii din toată lumea, între care 64 de medalii de aur. Cel mai premiat fotograf român în 2017, orădeanul a revenit recent din China, unde s-a numărat printre invitaţii speciali ai aniversării Uniunii Internaţionale a Fotografilor şi a jurizat lucrările altor artişti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON