Oradea cea scumpă
Continua goană pentru dezvoltarea Oradiei are un preţ tot mai mare pentru locuitorii oraşului: ca să procure banii necesari investiţiilor, Primăria le majorează întruna birurile. O dovadă că fiscalitatea a luat-o razna, egalând ori chiar depăşind nivelul oraşelor mai mari, este majorarea-record din acest an a impozitelor cu 20% şi a amenzilor de parcare cu 50%, în timp ce constructorii au scumpit imobilele ca în Braşov, taximetriştii au tarife peste cele din Capitală, iar restaurantele au devenit la fel de piperate ca în Cluj.
CET-ul amendă
Strategia de dezvoltare imprecisă şi managementul deficitar au transformat Termoficare Oradea în magnet pentru amenzi. Societatea a fost amendată cu 30.000 lei pentru că a pus în funcţiune fără autorizaţie de mediu cazanul pe gaz montat în 1969 pentru vechiul CET, între timp falimentat, şi l-a "legat" de noua turbină instalată în 2016.
Escroc de marcă
Afaceristul orădean care s-a înstăpânit pe marca Arsenie Boca este inculpat pentru un "tun" de aproape 34 milioane de lei. Alexandru Andor e acuzat că şi-a trecut câteva firme pe numele unor persoane cu handicap şi pe ale unor străini, folosindu-le apoi pentru delapidări şi pentru a fenta plata impozitelor şi a taxelor către stat.
Autorizaţii fără donaţii
Condiţia pusă de Primăria Oradea ca solicitanţii autorizaţiilor de construire să cedeze fără plată teren pentru drumuri a fost desfiinţată de justiţie ca abuzivă. Verdictul a fost pronunţat într-un proces declanşat de fostul prefect Aurel Tărău, după ce Instituţia Arhitectului Şef Oradea a refuzat să-i permită ridicarea unei benzinării dacă nu "donează" o parte din frontul stradal.
Duşi cu zăhărelul
Închiderea fabricii de zahăr din Oradea, cu patroni germani şi director propus premier al Ungariei acum câţiva ani, a ajuns o temă politizată. Decizie pur economică, dictată de costuri, randament şi reguli de piaţă, oprirea fabricii a stârnit înfierarea proprietarilor, dar promisiunea că statul o va salva se arată fără perspective, la fel ca încercarea cultivatorilor de sfeclă de a o cumpăra.
Seri de suflet
Cea mai scurtă lună a anului aduce o mulţime de evenimente muzicale. În completarea sau - de ce nu? - în deschiderea cinelor romantice de Valentine’s Day şi Dragobete, orădenii îşi pot programa ieşiri la concerte de muzică latino, fado, indie folk, rock şi rock alternativ, aşadar pentru toate gusturile.
"Pictor" prin click
Fotograful orădean Ovi D. Pop a adunat 340 de premii din toată lumea, între care 64 de medalii de aur. Cel mai premiat fotograf român în 2017, orădeanul a revenit recent din China, unde s-a numărat printre invitaţii speciali ai aniversării Uniunii Internaţionale a Fotografilor şi a jurizat lucrările altor artişti.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.