URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2012, 00:00

Nu rata noul Bihoreanul tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bani de la Bolojan

Rămas fără posibilitatea legală de a-şi recompensa colaboratorii, primarul Ilie Bolojan i-a băgat în echipele care lucrează la proiecte europene, ca să le majoreze salariile. În vreme ce funcţionarilor care scriu proiecte li s-a interzis să se salarizeze din ele, alţi 48 de angajaţi încasează sporuri pentru proiecte europene cu care nu au în comun decât semnătura de pe statele de plată, printre ei figurând nume grele ca Ionel Vila, Mircea Ghitea, Eduard Florea, Cristian Beltechi sau Eugenia Borbei.

Moartea unui campion

Primul român campion mondial la karate, Pavel Vancea, a abandonat lupta cu viaţa, spânzurându-se în fântâna casei. Înainte să se sinucidă, cunoscutul sportiv a scris trei bilete de adio, adresate "Către lume", "Pentru mama" şi "Pentru soţia mea", cerându-şi scuze pentru toate greşelile şi sugerând că avea datorii financiare pe care nu le mai putea plăti.

Biro la DNA

Rozalia Biro a pierdut prima bătălie cu ANI: judecătorii au refuzat să suspende sesizarea DNA-ului. Acuzată că a abuzat de funcţie în interes personal, aprobând închirierea pe nimic a fostei Biblioteci CFR către Fundaţia Partium, în care ea însăşi este membră, viceprimăriţa a încercat să scape de procurori motivând că a semnat contractul "din obligaţie", iar ulterior a aranjat reabilitarea clădirii din bani publici de frică să n-o dea chiriaşii în judecată!

Bătălia pentru aeroport

Primarul Ilie Bolojan acuză Consiliul Judeţean şi conducerea Aeroportului că proasta gestionare a aerogării îngreunează dezvoltarea oraşului. În vreme ce şeful CJ, Radu Ţîrle, se laudă că va aduce 20 milioane euro pentru modernizarea pistei, Bolojan susţine că problema reală nu e infrastructura, ci managementul Aeroportului, pe care se declară dispus să-l preia în subordinea Primăriei.

ORADEA NOASTRĂ:
Curăţenie chibzuită

Anul 2012 este unul paradoxal pentru Oradea. Deşi sunt prognozate venituri mai mari, bugetul este unul cumpătat, întrucât oraşul începe să plătească din ratele la tramvaiele Siemens.
Drept urmare, inclusiv capitolul salubritate din buget este unul de an greu. Primăria a decis, pentru a ţine sub control cheltuielile, să aloce acestor activităţi acelaşi buget ca anul trecut. Urmând ca, pe parcurs, dacă va fi nevoie, fondurile să se suplimenteze.

Iertare pentru slujbaşi

Legea amnistiei fiscale, care ar scuti bugetarii să returneze sporurile imputate în ultimii doi ani de Curtea de Conturi, a fost năşită de şeful UDMR Bihor, Alexandru Kiss. Promovată în Guvern de preşedintele UDMR Kelemen Hunor, ideea e susţinută, surprinzător, şi de un vechi inamic al lui Kiss, şeful CJ Bihor, Radu Ţîrle, care i-a scris premierului Emil Boc că tăierile au adus funcţionarii la disperare.

"Îngerii" alinării

În fiecare an, peste 200 de muribunzi şi copii cu boli incurabile primesc sprijin, gratis, de la singura fundaţie din Oradea specializată în îngrijirea lor. Pentru ca pacienţii cu cancer avansat să aibă un loc unde să beneficieze de îngrijiri medicale non-stop, şi unde să uite, chiar şi pentru o vreme, cât de crunt le e destinul, Fundaţia Hospice vrea să construiască un centru complex de paliaţie.

Răzbunarea "Fratelui"

Deşi a revenit în PDL, preşedintele CJ Radu Ţîrle îi dă în judecată pe oamenii puşi de propriul partid la şefia Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Revoltat că nici după un deceniu nu a decis cui să atribuie Filarmonica şi fosta Policlinică Mare, ambele aflate în proprietatea judeţului, dar revendicate de Episcopia Romano-Catolică, Ţîrle vrea sancţionarea conducerii ANRP, pentru neglijenţă.

TIME OUT:
Salontan de Oscar

Propus pentru un premiu Oscar cu filmul "Morgen", realizat în Salonta, regizorul Marian Crişan a început producţia unei noi pelicule, intitulate "Iguanele", pe străzile oraşului natal, dar şi ale Oradiei. Fiul brutarului din Salonta a pus micul oraş pe harta lumii. Cel puţin a celei cinematografice.
În copilărie, unul dintre filmele seriei Indiana Jones l-a purtat cu gândul pe platourile hollywoodiene, încercând să-şi imagineze cum sunt realizate incredibilele aventuri. A fost primul pas către o carieră fulminantă, căci la 35 de ani regizorul şi scenaristul Marian Crişan este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de film din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON