URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2013, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şpagă în Poliţie

Psiholoaga Poliţiei şi un subofiţer de la "Doi şi-un sfert" au fost arestaţi pentru trafic de influenţă.

Agentul şef George Botto de la SIPI Bihor şi subinspectorul Loredana Coste, fiica fostului şef al Poliţiei Rutiere Oradea, Mirel Coste, sunt acuzaţi că au cerut, în tranşe, şpăgi de zeci de mii de euro de la un afacerist evazionist, căruia i-au promis rezolvarea problemelor penale de care se ocupau colegii lor.

Anti-erou pe soclu

Autorităţile au ridicat statuie unui bolşevic stalinist pe motiv că e "părintele spiritual al Marghitei".

Comunist veteran şi tovarăş de puşcărie cu primul dictator comunist, Gheorghe Gheorghiu Dej, Alexandru Sencovici, alias Szenkovicz Sandor Ştrul Mauriciu, a pledat ca Ardealul să fie al Ungariei, a trucat alegeri şi a fost ministru două decenii, fiind uns cetăţean de onoare la iniţiativa... Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu!

Tăcere vinovată

Suspectul în cazul uciderii tinerei Baczoni Izolda din Săcueni a fost trimis în judecată.

După cinci depoziţii contradictorii date înainte să fie arestat, Sabin Godja şi-a pus lacăt pe gură, gest care a fost interpretat de procurorul anchetator, în rechizitoriu, drept o dovadă a vinovăţiei sale.

Eroi pentru evrei

În 1944, când evreii din Bihor au început să fie deportaţi în lagărele de exterminare, o mână de români şi maghiari şi-au riscat vieţile pentru a-i salva.

Într-un oraş condus de horthyşti, consulul României din Oradea a trecut zeci de evrei peste graniţă cu maşina diplomatică, iar alte familii au scăpat datorită unui plan ingenios, după ce un medic maghiar le-a declarat bolnave de tifos.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Marius Rotar, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor: "Controalele nu ţin seama de culoarea politică"

Fost vameş, dar înainte de asta inginer, iar apoi antreprenor, Marius Rotar a preluat conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă din ipostaza de membru al PSD, la finele anului trecut, când reputaţia instituţiei era şubrezită de percepţia că nu puţine controale fuseseră, în ultimii ani, comandate politic, împotriva unor afacerişti şi primari de altă culoare decât cea a Guvernului.

Mai este ITM folosită în scopuri politice? Care este politica actualei conduceri? Este instituţia o maşinărie de dat amenzi? Care sunt cele mai frecvente nelegalităţi depistate de inspectorii de muncă şi cum reacţionează la ele? Sunt câteva dintre întrebările adresate de BIHOREANUL inspectorului şef Marius Rotar.

Zone de conflict

Zonele unitare de încălzire rezervate de municipalitatea orădeană exclusiv pentru Electrocentrale au pus Prefectura şi Primăria pe poziţii adverse.

Prefectul Claudiu Pop a cerut Consiliului Local să scoată din regulamentul de termoficare prevederile referitoare la instituirea zonelor unitare de încălzire şi la interzicerea debranşărilor de la reţea.

Ochii din suflet

Deşi este nevăzătoare, orădeanca Daniela Chiorean a terminat o facultate şi un masterat, iar acum îngrijeşte alţi bolnavi, ca voluntar al Fundaţiei de Scleroză Multiplă.

Rămasă fără vedere din pricina unei boli subite, femeia nu s-a lăsat răpusă de întuneric şi a absolvit printre fruntaşi Facultatea de Psihologie, chiar dacă singura posibilitate să înveţe a fost să-şi înregistreze, iar apoi să-şi asculte repetat cursurile.

Drumuri fără îndrumare

În ciuda obligaţiilor prevăzute de Codul Rutier, indicatoarele rutiere sunt o raritate pe numeroase tronsoane de drum din Bihor.

În timp ce Poliţia dă vina pe administratorii drumurilor, iar CNADNR şi Consiliul Judeţean pe hoţi şi pe lipsa banilor, şoferii sunt nevoiţi să circule "în vârful picioarelor" fiindcă nu au indicatoare care să-i avertizeze asupra pericolelor.

TIME OUT
Vremea "miss-elor"

De ceva vreme, concursurile de frumuseţe au reînceput să-şi facă loc în viaţa mondenă. În această toamnă, pe parcursul unei singure luni au fost programate chiar două întreceri de Miss, cu organizatori diferiţi.

Dacă cea mai frumoasă fată din Crişana a fost aleasă sâmbăta trecută în club Avenue, frumoasele Oradiei şi ale Bihorului se vor întrece la sfârşitul lunii noiembrie, într-un show sponsorizat de Leonardo, cu premii în valoare totală - promit organizatorii - de circa 10.000 de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON