URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2021, 13:30

Cunoscutul violonist Gabriel Croitoru, în deschiderea stagiunii Filarmonicii Oradea

Cunoscutul violonist Gabriel Croitoru, în deschiderea stagiunii Filarmonicii Oradea (Sursa foto: European Music Open)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noua stagiune a Filarmonicii de Stat din Oradea începe săptămâna viitoare, miercuri, de la ora 19, cu un concert în care vor putea fi ascultate două lucrări simfonice din perioada Romantismului.

Evenimentul va începe cu concertul pentru vioară şi orchestră în mi minor, op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, iar apoi va continua cu Simfonia a V-a în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven, după cum au anunţat reprezentanţii biroului de presă al Filarmonicii de Stat Oradea, printr-un comunicat.

"Cel dintâi concert este printre ultimele lucrări ale compozitorului german, bazându-se atât pe talentul de geniu al acestuia, cât şi pe abilităţile sale componistice. Interpretată pentru prima dată în anul 1845, lucrarea îmbină armonios caracteristici ale Clasicismului, cu trăsături şi inovaţii romantice", se arată în comunicat. 

Concertul s-a bucurat de aprecierea publicului încă de la prima audiţie şi a intrat rapid în repertoriul violoniştilor, fiind considerat şi în prezent unul dintre cele mai reuşite concerte de vioară din toate timpurile.

În prima parte a serii, solist va fi violonistul Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români şi totodată profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Croitoru numără peste 1.000 de apariţii scenice în postură solistică sau alături de Cvartetul de Stat "Transilvan" al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca. Datorită profesionalismului său artistic, Gabriel Croitoru a primit în anul 2008 dreptul de a cânta pe vioara ce a aparţinut lui George Enescu, aceasta datând din anul 1730.

În continuarea serii, orchestra Filarmonicii va interpreta Simfonia a V-a în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven. "Simfonia a V-a sau Simfonia "Destinului" este una dintre cele mai cunoscute lucrări de acest gen, faimă atribuită datorită motivului muzical din incipitul lucrării, supranumit "Motivul destinului". O inovaţie şocantă a perioadei de tranziţie dintre Clasicism şi Romantism o reprezintă apariţia bruscă şi abruptă a motivului, fără a putea fi ascultată o parte introductivă. Chiar dacă această caracteristică a şocat lumea muzicală de la începutul secolului XIX, ulterior a devenit o marcă beethoveniană, utilizată frecvent în industria muzicală şi de film", mai notează reprezentanţii instituţiei de cultură. 

La pupitru va fi dirijorul Romeo Rîmbu, care acoperă o arie largă a manifestării artistice, colaborând ca oboist cu diferite formaţii şi orchestre în România, Germania, Italia, Grecia, Spania, Franţa, Elveţia, fiind multiplu laureat al concursurilor naţionale de specialitate.

Evenimentul va avea loc miercuri, 15 septembrie, de la ora 19, în sala "Enescu-Bartok" a Filarmonicii.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe Bilete.ro şi la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea, cea din urmă fiind deschisă luni şi miercuri între orele 11 şi 16, marţi, joi şi vineri între orele 10 şi 14 şi cu o oră înainte de concert.

Pentru cei fără abonamente, preţurile biletelor încep de la 10 lei (pentru elevi şi studenţi) şi ajung până la 45 de lei, în funcţie de locul ales în sală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON