URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Mai 2021, 19:23

NOILE RELAXĂRI, din 1 iunie: Evenimente cu 1.000 de persoane, se deschid cluburile (pentru cei vaccinaţi) şi locurile de joacă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul României, Florin Cîţu, a prezentat, joi, măsurile de relaxare care au fost aprobate de Guvern pentru a intra în vigoare începând din data de 1 iunie.

Între acestea se numără posibilitatea organizării de evenimente în aer liber cu până la 1.000 de participanţi, cu condiţia ca aceştia să fie vaccinaţi sau negativi, precum şi redeschiderea cluburilor şi barurilor. De asemenea, locurile de joacă vor putea primi copii în limita a 50% din spaţiu.

Tot din 1 iunie vor putea fi organizate nunţi şi alte evenimente private, dar cu număr de persoane limitat.

În conferinţa comună ţinută alături de dr. Raed Arafat, şeful DSU, premierul Florin Cîţu a subliniat că vaccinarea are folos, iar aceste măsuri se datorează tocmai creşterii numărului de persoane vaccinate, care a dus la scăderea infectărilor.

70% în restaurante şi cafenele

Conform celei mai noi hotărâri, în privinţa restaurantelor şi cafenelelor: crește gradul de ocupare, la 70% din capacitatea maximă spațiilor închise pentru restaurante și cafenele, în intervalul orar 5,00-24,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori; Administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiția ca toate acestea să facă dovada vaccinării și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

De asemenea, pe litoralul Mării Negre, începând cu data de 01.06.2021, creste gradul de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 85% din capacitatea maximă a acestora, în statiunile de pe litoral; Administratorul poate permite ocuparea unității de cazare până la capacitatea maximă, dacă toate persoanele fac dovada vaccinării. 

Spectacole cu 1.000 de persoane

În ceea ce priveşte spctacolele în aer liber, acestea pot fi organizate cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și doar dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Atenție: Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2!

Pentru spectacole la care participa DOAR persoane vaccinate, este permisă participarea mai mare de o mie de persoane, subliniază G4Media.ro, citând documentul autorităţilor.

În privinţa nunţilor, botezurilor şi altor evenimente festive, ele se pot face în limita de 70 de persoane în exterior, 50 de persoane în interior, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. 

Şi în aceste cazuri, organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană.

Înapoi la club 

Potrivit noii hotărâri de Guvern, locurile de joacă în spații închise pot functiona cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și sub condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale.

De la 1 iunie se pot redeschide barurile şi cluburile şi pot funcţiona între orele 5 şi 24, "cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori". În baruri sau cluburi se pot distra DOAR persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Pe de altă parte, hotărârea prevede şi că în birourile cu puţine persoane, dacă toate sunt vaccinate, masca nu mai e obligatorie: "Exceptarea de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune". 

Citeşte mai jos toate prevederile care intră în vigoare de la 1 iunie: 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Chiar a tampit lumea
Ce se face atata facilitate pentru vaccin ???nu protejeaza doar pe producatori nu si pe beneficiari ,tot asa se pot infecta si transmite boala si nimeni nu garanteaza ca in urma infectiei nu va face forma grava! Dar nu se spune nimic de cei vinecati din boala care au dezvoltat anticorpi la ce-i ajuta vaccinul???
Postat 28 Mai 2021, 08:56 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON