URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2023, 18:15

Nicu Alifantis, concert și prezentare de album vineri la Muzeul Țării Crișurilor 

Nicu Alifantis, concert și prezentare de album vineri la Muzeul Țării Crișurilor  sursa foto: Facebook / Medieval Festival Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nicu Alifantis se va afla vineri la Oradea. În parcul Muzeului Țării Crișurilor, el va prezenta albumul „Memorabilia – A treisprezecea noapte”, care spune povestea unei vieți pe scenă, iar apoi va susține un concert alături de formația Zan. 

Evenimentul va începe la ora 18 cu prezentarea volumului menționat, apărut la editura Muzeului Liberaturii Române. „Acesta vine după o expoziție de afișe ale unor spectacole de teatru, vernisată în luna iunie (2022) și la care Nicu Alifantis a scos din sertarele și cuferele colecțiilor sale piese demne de o memorie de aur a teatrului românesc”, a transmis, printr-un comunicat, Muzeul Țării Crișurilor. 

În aceeași informare se arată că, „pentru iubitorii muzicii și ai poeziei, va fi prezentat și albumul «Nichita 90», un proiect omagiu al lui Nicu Alifantis dedicat poetului Nichita Stănescu. Între piesele din album se regăsesc înregistrări cu Nichita Stănescu, ce provin din fonoteca de aur a TVR, iar înregistrarea poeziei „Alifantis” (Gând IX), datează din noaptea de 12/13 aprilie 1983 (fonoteca personală Nicu Alifantis, prin amabilitatea domnului Florin Zamfirescu)”.  

Seara se va încheia cu concertul Alifantis & Zan, care va începe la ora 20. În fața orădenilor vor apărea Nicu Alifantis - vocal, chitara ac., acordeon, ukulele, resophonic, kazoo, washboard, percuții, Virgil Popescu - bass, vocal, Sorin Voinea - keyboards, vocal, Răzvan Mirică - chitare el. & ac., guitalele, sitar, mandolina, vocal și Relu Bitulescu - tobe, percuții.

„Nicu Alifantis este unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de teatru din lume, compunând coloana sonoră pentru peste 100 de piese și lucrând cu unii dintre cei mai mari regizori români: Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Silviu Purcărete, Cristian Hadji Culea, Gelu Colceag, Cătălina Buzoianu și mulți alții. Iar dragostea de scenă nu s-a limitat la a compune muzica de teatru, ci a și jucat mici roluri legate de muzică (acordeonistul din „Furtuna” lui Ostrovski, trubadurul din „Swanewit” de Strindberg etc.). A realizat și coloanele sonore a 17 filme, a cântat tema filmului „Ringul” (Regia: Sergiu Nicolaescu) și a jucat rolul Radu Cantacuzino în „Bietul Ioanide” în regia lui Dan Pița. Pentru activitatea sa a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler cat. B.”, menționează reprezentanții MȚC.

Evenimentele care-l au în prim-plan pe Nicu Alifantis sunt organizate în cadrului proiectului „Tipografia de idei”, finanțat din fonduri europene și derulat de MȚC, alături de Biblioteca Județeană și Centrul de Cultură al județului Bihor. 

Proiectul estival se desfășoară în perioada 27 iulie – 10 septembrie și cuprinde o sumedenie de activități. 

De pildă, sâmbătă, de la ora 18, tot în parcul Muzeului Țării Crișurilor, va avea loc o conferință susținută de Gabriela Szabó, multipla campioană olimpică și mondială la atletism, iar duminică, de la ora 20, concertul U.R. JAZZED. Dima Belinski - pian (România), Vaughn Roberts - trompetă (Noua Zeelandă), Pasha Fedotov - saxofon/flaut (Ucraina), Tibi Menyhart - bas (România), Frankie Ercsei - percuție (România). 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON