URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2023, 14:31

Multe clădiri în care funcționează posturile de Poliție din Bihor sunt în stare proastă. IPJ nu are destui bani să le repare

Multe clădiri în care funcționează posturile de Poliție din Bihor sunt în stare proastă. IPJ nu are destui bani să le repare foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unele trei clădiri ce adăpostesc posturi comunale de Poliție din Bihor trebuie demolate, altele opt au acoperișurile ciuruite, iar Inspectoratul Județean de Poliție nu are suficiente fonduri ca să le repare, așa că Prefectura vrea să propună Ministerului de Interne ca imobilele să fie date primăriilor, care pot interveni mai eficient pentru a le reabilita.

Patru într-un an

IPJ Bihor a comandat anul trecut 17 expertize tehnice vizând starea unor imobile aflate în administrarea instituției, iar conform răspunsurilor furnizate BIHOREANULUI pe această temă, la solicitarea redacției, „au fost propuse spre demolare trei clădiri în care funcționează posturi de poliție, și anume cele din comunele Tarcea, Viișoara și Popești, iar o clădire a fost propusă spre consolidare și reabilitare, respectiv cea în care funcționează postul de poliție din comuna Sârbi”. Practic, clădirile din primele trei comune sus menționate sunt atât de degradate încât o eventuală reabilitare nu se justifică.

Pe de altă parte, în cazul altor patru posturi comunale de poliție – cele din Drăgești, Toboliu, Săcueni și Budureasa – vor fi executate în acest an lucrări de reparații, pentru care IPJ Bihor are alocate fonduri de 500.000 lei.

Alte opt imobile necesită reparații urgente la acoperișuri, proporția de degradare fiind de aproximativ 30%, precizează IPJ Bihor. Este vorba despre clădirile posturilor din Sântandrei, Borod, Bulz, Ineu de Criș, Săcădat, Batăr, Bratca și Vadu Crișului, însă în acest an vor fi reparate doar cele din primele trei comune menționate.

La fel ca în cazul unor școli, există și posturi de poliție care nu au grupuri sanitare, în cazul a două din ele urmând ca asemenea investiții să fie făcute anul acesta, la Bratca și Husasău de Tinca.

Anul trecut, Poliția Bihor a reușit să acopere cheltuieli pentru lucrări la doar patru posturi din județ, în Drăgănești, Ceica, Balc și Nojorid.

Primăriile, mai prompte

Dintr-un total de 91 clădiri în care funcționează posturi de poliție în Bihor, 46 sunt în folosința gratuită a Inspectoratului Județean, așadar nici dacă ar avea bani instituția nu ar putea să-i cheltuiască pentru repararea lor, un imobil este închiriat, cel din Suplacu de Barcău, ca atare nici aici nu poate aloca fonduri, iar 44 sunt în administrarea instituției.

„La nivelul conducerii instituției se fac demersuri pentru obținerea de spații corespunzătoare, necesare desfășurării activității polițiștilor bihoreni. Astfel, în comuna Popești, unde vechiul sediu de poliție a fost propus spre demolare, autoritățile locale au pus la dispoziția Inspectoratului un spațiu în folosință gratuită, pentru o perioadă de zece ani”, arată informarea IPJ către BIHOREANUL, adăugând, totodată, că „instituția face demersurile necesare în vederea obținerii unei Hotărâri de Guvern pentru demolarea celor trei clădiri mai sus menționate (n.r – din Tarcea, Viișoara și Popești) și pentru construirea unor noi imobile sau relocarea structurilor în alte spații, puse la dispoziție de autoritățile locale”.

Dată fiind această situație, Prefectura Bihor intenționează să propună Ministerului de Interne o modificare legislativă care să permită transferarea clădirilor administrate de inspectoratele de poliție către autoritățile locale, tocmai pentru ca imobilele să poată fi reparate înainte să ajungă inutilizabile. „În cazul în care o asemenea propunere ar fi aprobată, administrațiile locale ar putea prelua în proprietate clădirile, pentru că pot decide și pot aloca mai rapid fondurile pentru repararea clădirilor”, a declarat BIHOREANULUI prefectul Dumitru Țiplea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PNRR-ul ăla nu le dă bani...
Săracii de ei, la comfortul lor nimeni nu s-a gândit, dar la salariile lor că mulți stau degeaba, mulți s-au gândit. Vezi în orășelele de județ cum ar fi Salonta, sediul de Poliție e precum troaca de porci. În interior când intri zici că e garnizoană, nu sediu de Poliție, la Marghita idem, în Beiuș idem, ce să mai așteptăm de la cei din comune, niște cotețe pur și simplu. Oare Ministerul nu e în stare să atragă fonduri doar pentru salarii, iar pentru renovări, instrucție periodică, echipamente, utilitare IOK??? Băh, le sugerez să facă troc cu vardiștii că ei au bani de investit, deși niciodată nu au muncit.
Postat 16 Februarie 2023, 02:01 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON