URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2013, 15:16

Modificarea Codului rutier: Cum se vor contesta amenzile şi suspendarea dreptului de a conduce

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum am arătat, la data de 2 aprilie 2013 Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege privind modificarea şi completarea Codului rutier, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002. Dacă acest act normativ va fi adoptat, vor exista schimbări importante în modul de contestare a sancţiunilor rutiere.

Astfel, dacă în ce priveşte sancţiunea suspendării dreptului de a conduce sau a punctelor de penalizare, la fel ca până acum, formularea plângerii va conduce la suspendarea executării acestor sancţiuni până la finalizarea procesului, în ceea ce priveşte amenda, aceasta va trebui achitată chiar dacă petentul va contesta procesul verbal.

Mai concret, dacă printr-un proces-verbal se aplică o amendă şi suspendarea dreptului de a conduce, conducătorul auto va trebui să achite amenda în termen de maxim 90 de zile de la data comunicării procesului-verbal, chiar dacă formulează plângere, în timp ce suspendarea dreptului de a conduce nu se va executa decât dacă plângerea va fi respinsă definitiv.
Totuşi, proiectul de lege prevede că petentul va putea solicita suspendarea plăţii amenzii în cazuri excepţionale (dacă face dovada că nu are venituri) şi dacă depune o cauţiune în cuantum de 10% din valoarea amenzii.

Trebuie precizat aici şi faptul că, potrivit unor modificări legislative recente, în cazul oricăror plângeri formulate după 15 februarie 2013, respingerea acestora va antrena suportarea cheltuielilor de judecată către stat (similar procesului penal) de către persoana care a făcut plângerea. În cazul în care plângerea se admite, amenda achitată va fi restituită persoanei care a achitat-o.

Dacă plângerea este respinsă, hotărârea va fi comunicată poliţiei rutiere care, în termen de 30 de zile de la această comunicare, va înştiinţa persoana în cauză să predea permisul în termen de 15 zile de la data comunicării acestei înştiinţări.

În ipoteza în care persoana în cauză nu predă permisul, perioada de suspendare se va prelungi cu încă 30 de zile iar din ziua următoare expirării termenului de predare a permisului, dacă va fi depistat în trafic, i se va întocmi dosar penal pentru infracţiunea de conducere pe drumurile publice cu permisul suspendat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Fă comentarii mai concrete Ursuţo !?!
Şi cum se face dovada lipsei de venituri ? Adeverinţă de la mama şi/sau tata e bună ? Sau trebuie cerut lui Bolojan o hârtie că n-am canalizare pe stradă ori că patrupedul e cu plata la zi a impozitului pe căţei, ..., sau ce trebuie ?
Postat 24 Aprilie 2013, 22:12 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON