URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iunie 2015, 18:48

Microelementele din apă şi importanţa lor pentru sănătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.

În compoziţia surselor de apă se pun în evidenţă substanţe care se găsesc în concentraţii relativ mari în organism şi care se numesc macroelemente (sărurile de calciu, magneziu şi potasiu, clorurile), precum şi substanţe în concentraţii foarte mici, denumite microelemente (iod, fluor, cobalt, zinc, seleniu, vanadiu etc.) care sunt vitale pentru numeroase funcţii. Există microelemente neutre (fără o acţiune biologică cunoscută asupra organismului) şi altele toxice, constatându-se că unele microelemente necesare organismului devin toxice în doze mai mari. Se cunosc 14 microelemente necesare organismului uman şi animal: fierul, iodul, cuprul, zincul, manganul, cobaltul, molibdenul, seleniul, cromul, nichelul, staniul, siliciul, fluorul şi vanadiul (acestea se mai numesc şi microelemente esenţiale), numărul lor putând creşte, în funcţie de posibilităţile tehnologice de investigaţie. În apă, sărurile microelementelor se găsesc sub formă dizolvată (cu excepţia siliciului şi fierului), pe când în alimente ele sunt sub formă nedizolvată.

ATENŢIE! Microelementele iau parte directă la metabolism în calitate de catalizatori biologici, alături de vitamine, enzime şi hormoni. S-a constatat că în infecţii cuprul din sânge creşte, la copiii bolnavi de rahitism scade conţinutul de fier şi creşte cel de cupru, în anemii scade fierul, cuprul şi cobaltul, în diabet scade concentraţia de mangan şi siliciu de 2,5 ori şi a cuprului, titaniului şi aluminiului de 3 ori, iar în hepatite este caracteristică modificarea conţinutului de cupru şi cobalt în funcţie de gravitatea bolii.

REŢINEŢI! Relaţia dintre microelemente şi sănătate nu este una strict biologică, contextul social având o mare importanţă. Astfel, intensificarea proceselor tehnologice industriale, urbanizarea şi creşterea accelerată a numărului de autovehicule au determinat creşterea microelementelor toxice din aer, sol şi apă. Carenţa de iod poate determina guşa endemică (distrofia endemică tireopată) şi cea de fluor caria dentară, excesul de fluor poate determina fluoroza dentară, iar excesul de minerale din apă poate duce la litiază renală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mendeleev obligatoriu. Yes!
Mi-as dori si eu sa fiu student la medicina dar nu prea le am cu chimia; de aceea va rog,daca s-ar putea , publicati si rezultatul reactiilor dintre elementele chimice pomenite in articol luate 3 cite 3.Multumesc. Cu sau fara apa,nu mai conteaza pentru mine. Si in general nu mai conteaza .
Postat 15 Iunie 2015, 23:19 de User anonimizat
Agenti patogeni la greu....veniti la Oradea
Dar de macroelementele din apa menajera incartcata si cu agentii patogeni de la toti pacientii tratati ,deversata de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea direct in paraul Paris ce spuneti .Dar de toate blocurile de locuinte din aceeasi zona care nu sunt bransate la reteaua de canalizare a orasului si deverseaza apa menajera tot in acest paraias,Paris ce spuneti? APM Oradea,Garda de Mediu,ABA Crisuri,Directia Sanitara Sanepid Oradea sau chiar Primaria Oradea( care doriti cu atata ravna sanatatea si prosperitatea populatiei Oradei) - ce masuri ati luat,ce responsabilitati aveti.... PUTIN VA PASA !Salariul vine,timpul trece..... mai construim cateva barci din peturi si le dam drumul,cu mare fast, pe Crisul Repede.. si asa cetatenii oradeni vor intelege ca noua "ne pasa" de mediu,de sanatatea viatii lor,si suntem mereu gata sa" intervenim" cu tot arsenalul din dotare pentru respectarea Legilor si Directivelor care reglementeaza trotectia mediului.(de care de altfel ni se rupe-n 14,vorba presei locale)
Postat 15 Iunie 2015, 22:47 de saint_paulia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON