Abia s-au împăcat şi se războiesc din nou! La nici patru luni de la stingerea conflictului dintre Primărie şi Fundaţia Mecena printr-un schimb imobiliar prin care ONG-ul şi-a "plătit" impozitele restante cedând oraşului Centrul Cultural Ady Endre, situat între Ştrandul Municipal şi Ştrandul Dinamo, primind în contrapartidă fosta Bibliotecă CFR din strada Republicii, asociaţia controlată de UDMR Bihor a fost dată în judecată de municipalitate pentru recuperarea unor noi datorii.
"Curtea de Conturi a stabilit că de vreme ce fundaţia nu a plătit, începând din 2010, cele 20 de burse pentru studenţii merituoşi pe care şi le-a asumat prin contractul cu Primăria, în baza căruia a primit terenul în anul 2003, nu mai putea beneficia de folosinţa gratuită a acestuia şi a dispus recuperarea chiriei neîncasate", spune Claudia Purde, directorul adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea.
Un proiect cu istorie...
Dacă şefii UDMR Bihor ar fi ştiut ce bătăi de cap o să le dea proiectul Centrului Cultural Ady Endre poate nici nu s-ar fi apucat de construirea lui. Povestea acestuia începe în anul 2000, când Episcopia Reformată condusă atunci de episcopul Laszlo Tokes era la un pas de a obţine o finanţare de la Guvernul Ungariei, controlat de FIDESZ, pentru un centru cultural în memoria poetului Ady Endre, care să fie realizat în satul cu acelaşi nume din judeţul Satu Mare.
Doi ani mai târziu, premierul socialist Peter Medgyessy a deturnat însă fondurile către Fundaţia Mecena, înfiinţată peste noapte de prietenul său, răposatul Alexander Mudura, patronul Lotus Center, şi de liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss. Cele 320 milioane forinţi, echivalentul a 1,1 milioane euro, urmau să fie investite într-o sală de conferinţe şi un motel în strada Codrilor nr. 3, între ştrandurile Municipal şi Dinamo.
În 2003, Consiliul Local a dat terenul fundaţiei, cu drept de folosinţă gratuită pentru 49 de ani. În schimb, Mecena urma să acorde anual câte 20 de burse studenţeşti a 200 lei/lună, 10 pentru cei de etnie maghiară şi 10 pentru români, care se obligau să nu părăsească ţara cinci ani după terminarea facultăţii.
Imobile contra impozite
Lăsat fără finanţare după ce cumpărase 2 hectare de teren în Satu Mare pentru a-şi implementa proiectul, Laszlo Tokes (foto) a făcut scandal. Episcopul s-a plâns Guvernului şi preşedintelui Ungariei, acuzându-i pe oamenii lui Kiss că i-au furat proiectul şi că vor toca banii în propriul interes. Aflat în opoziţie cu socialiştii, Tokes a fost însă ignorat de puterea de la Budapesta.
Fostul episcop a redevenit vocal în 2012, când i-a acuzat public pe liderii UDMR Bihor că încearcă să vândă cu 250.000 euro cele două imobile pentru construirea cărora fundaţia declarase cheltuirea a peste 1 milion de euro, fără măcar să finalizeze proiectul, şi a insinuat că udemeriştii ar fi băgat în buzunare diferenţa dintre costul real şi cel pretins.
Calculele episcopului au fost confirmate în octombrie, când municipalitatea a anunţat scoaterea la vânzare a sălii de evenimente Ady Endre, cu o suprafaţă de 787 mp, şi a unui viitor motel de 1.000 mp din care exista doar structura de rezistenţă. Evaluate la 195.000 euro, clădirile urmau să fie vândute de AIO în contul unei datorii de 230.000 lei pe care fundaţia o acumulase către oraş, fiindcă nu-şi plătise impozitele pe clădiri de şapte ani!
Centru Ady pentru casa Leda
Ca-n filme, clădirile au fost retrase de la vânzare în chiar dimineaţa licitaţiei, când ONG-ul a plătit brusc 70.000 lei, stingând o parte din datorie, şi a trecut la negocieri cu Primăria. O soluţie de compromis a apărut în februarie 2014, când Consiliul Local a aprobat un schimb imobiliar în urma căruia clădirile fundaţiei, evaluate de data aceasta la 310.000 euro, au intrat în proprietatea oraşului, iar fundaţiei i s-a dat clădirea fostei Biblioteci CFR din strada Republicii, estimată la 283.000 euro.
Casa are o semnificaţie aparte pentru minoritatea maghiară, întrucât aici a locuit o vreme Leda, iubita poetului Ady Endre. Diferenţa de valoare dintre cele două imobile a fost compensată cu impozitele încă datorate de fundaţie, astfel încât aceasta să ajungă cu restanţele la zero.
Datorii descoperite
La un control făcut în primăvară, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit însă că Mecena datorează şi acum bani AIO. "Contractul de comodat încheiat în 2003 condiţionează folosinţa gratuită a terenului de acordarea burselor pentru studenţi. Cum Mecena nu a mai acordat bursele începând din anul 2010, Curtea de Conturi a stabilit că, după această dată, ONG datorează chirie", spune Claudia Purde (foto), directorul adjunct al AIO.
Inspectorii au dispus AIO calcularea chiriei şi penalităţilor de întârziere aferente perioadei ianuarie 2013-martie 2014, pentru care a fost făcut controlul, înregistrarea datoriei în evidenţe şi luarea de măsuri pentru încasarea ei. Potrivit calculelor, ONG-ul datorează oraşului 142.500 lei ca taxă de folosinţă a terenului şi 43.600 lei penalităţi. În total peste 186.000 lei!
AIO a transmis către Mecena somaţii de plată în aprilie, după care, neprimind niciun răspuns, joia trecută a iniţiat la Judecătorie o acţiune pentru recuperarea prejudiciului.
"Ne vom apăra!"
Dacă AIO, care are de luat bani, şi-a însuşit concluziile raportului de control, Fundaţia Mecena, care trebuie să-i dea, nici nu vrea să audă de ele. "Ne vom apăra în instanţă şi se va vedea că avem dreptate", a declarat BIHOREANULUI, vizibil nervos, directorul Mecena, deputatul Szabo Odon (foto), preşedinte executiv al UDMR Bihor.
Deşi Szabo a refuzat să facă orice alt comentariu, cel mai probabil reprezentanţii fundaţiei vor invoca prevederea contractuală conform căreia terenul le-a fost pus la dispoziţie cu titlul de folosinţă gratuită, iar obligativitatea plătirii burselor decurgea doar de la darea în folosinţă a investiţiei. Iar cum n-a finalizat nici până astăzi motelul, ONG-ul se va pretinde scutit de obligaţie. Altfel spus, nu doar că nu datorează bani, ba chiar a dat burse studenţilor, câţiva ani, doar din mărinimie...
Rămâne de văzut dacă asemenea chiţibuşuri vor fi acceptate de judecători sau, dimpotrivă, fundaţia va fi obligată să-şi plătească datoria către oraş.
"Comodatarul are obligaţia să acorde 20 de burse pe an universitar, în cuantum total de 400 milioane lei, din care 50% să fie oferite studenţilor de naţionalitate română din municipiul Oradea, propuşi de comodant, de la data dării în folosinţă a investiţiei"
Contractul încheiat de municipalitate cu fundaţia Mecena
NUNŢI ŞI BOTEZURI
Cultura chefului
Gândit ca un centru cultural pentru minoritatea maghiară, Centrul Cultural Ady n-a fost niciodată folosit la întreaga capacitate şi exclusiv în acest scop. Ba, dimpotrivă, pe lângă şedinţele UDMR, a servit mai mult ca loc pentru banchete şi nunţi. Obiceiul a rămas şi după schimbarea proprietarului: începând din august, sala poate fi închiriată pentru nunţi, botezuri, conferinţe şi comemorări, la tarife ce încep de la 500 lei pentru 2 ore, 1.000 lei pentru 4 ore şi 1.500 lei pentru 6 ore. Rezervarea clădirii pentru un interval mai mare, dar de maximum 24 ore, costă 4.000 lei, tarifele incluzând costurile cu utilităţile şi nefiind purtătoare de TVA,
În ce priveşte finalizarea motelului, conducerea municipalităţii ia în calcul atragerea de fonduri europene. "Cea mai simplă variantă ar fi amenajarea unui centru de afaceri. Având în vedere vecinătatea viitorului aquaparc, am putea face însă altceva, cu profil de divertisment. Vom analiza ghidurile de finanţare şi vom alege cea mai bună soluţie", spune Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.