URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2021, 14:30

Măsurile de RELAXARE privind portul măştii, carantina de noapte şi petrecerile de Crăciun şi Revelion, aprobate de Guvern (DOCUMENT) 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a aprobat, miercuri, măsurile de relaxare propuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care includ renunţarea la portul măştii de protecţie în aer liber, prelungirea programului de funcţionare a magazinelor, restaurantelor, cafenelelor, precum şi anumite derogări pentru noaptea de Ajun al Crăciunului şi cea de Revelion. 

Decât dure şi nerespectate... 

"Ne aflăm pe un trend descendent (n.r. – în ceea ce priveşte îmbolnăvirile de Covid), dar toată lumea trebuie să înţeleagă că trebuie să respectăm regulile. Decât să avem reguli extrem de dure, extrem de limitative, care nu sunt respectate, este mai bine să avem o anumită relaxare şi cu o respectare riguroasă a tuturor acestor reguli", a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă organizată la finalul şedinţei de Guvern. 

Ministrul a spus că mizează pe un "parteneriat" al Guvernului cu populaţia şi angajatorii, pentru respectarea noilor reguli şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. 

"Această deschidere din partea Guvernului arată interesul ca în România viaţa să capete aspecte de normalitate, însă nu putem să ignorăm pericolele care urmează", a adăugat Rafila, referindu-se la varianta Omicron a Covid-19. 

Şi cu test negativ 

Conform hotărârii Guvernului României, din 9 decembrie, masca de protecţie nu va mai fi obligatorie în aer liber, cu câteva excepţii: locurile aglomerate, pieţe, târguri şi acolo unde se formează cozi. Masca rămâne obligatorie în spaţii închise. 

O altă măsură importantă este renunţarea la interdicţiile de deplasare pe timpul nopţii (carantina de noapte), care erau impuse persoanelor nevaccinate sau netrecute prin boală. 

De asemenea, din aceeaşi dată se introduce posibilitatea prezentării certificatului verde Covid de test negativ pentru participarea la mai multe activităţi, între care restaurante, cafenele, târguri (cum sunt şi târgurile de Crăciun) şi concerte. Ministrul Sănătăţii a spus că regulile de până acum care au exclus prezentarea certificatului de test negativ au fost discriminatorii. 

"Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi cu purtarea măştii de protecţie. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore", se arată în document. 

Până la 50% 

Din 9 decembrie, operatorii economici, inclusiv restaurantele şi cafenelele, vor putea ţine deschis până la ora 22, programul fiind astfel prelungit cu o oră. 

O altă măsură importantă este aceea că, în cazul tuturor activităţilor pentru care se prevedea o limită de ocupare a spaţiului de 30%, aceasta va creşte la 50%. Este cazul meciurilor, târgurilor, concertelor, spectacolelor de teatru.

Derogări pentru Crăciun şi Revelion 

Noua hotărâre a Guvernului prevede şi posibilitatea organizării petrecerilor de Revelion, în aer liber.

Concret, "evenimentele specifice dedicate marcării trecerii în noul an să poată fi organizate şi desfăşurate ÎN AER LIBER fără a fi limitate la un anumit interval orar, la un anumit număr de participanţi sau la îndeplinirea anumitor condiţii de către aceştia, dar cu respectarea strictă de către organizatori a măsurilor de protecţie sanitară ce vizează portul măştii de protecţie şi a celorlalte măsuri de diminuare a riscului epidemiologic". 

De asemenea, Guvernul a decis ca în perioada 24 – 25 decembrie şi 31 decembrie – 1 ianuarie, "activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, precum şi la terase, să fie permisă FĂRĂ RESTRICŢII DE PROGRAM şi cu participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului doar a persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARSCoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore". 

Citeşte textul complet al hotărârii CNSU, aprobate şi de Guvern!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON