URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2019, 20:01

Mai vrem! Proiecte europene de încă 150 milioane lei pentru decongestionarea traficului în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană a depus săptămâna aceasta proiecte europene de încă 150 milioane lei care vizează creşterea mobilităţii urbane.

Două poduri peste Criş

"Astăzi la ora 12, termenul limită pentru depunerea proiectelor pe Axa 4 de mobilitate urbană s-a împlinit. În aceste zile oraşul nostru a mai depus câteva proiecte în valoare de aproape 150 milioane de lei", a anunțat viceprimarul Mircea Mălan, vineri în cadrul unei conferinţe de presă.

Lista investiţiilor pentru care municipalitatea orădeană solicită finanţare europeană este deschisă de un pachet de proiecte în valoare totală de 58,8 milioane lei.

Acesta vizează înainte de toate construirea unui pod pietonal care să lege pe lângă Hotelul Hilton Parcul Bărtianu de strada Mareşal Averescu până la poarta estică a Cetăţii şi amenajarea unui coridor pietonal şi ciclistic între străzile Sovata şi Tudor Vladimirescu cu pod pietonal peste Crişul Repede în zona actualei insuliţe.

Un alt proiect vizează construirea unei pasarele pentru pietoni şi biciclişti care să lege peste şoseaua de centură strada Traian Blajovici de zona Pieţei 100 şi cea a centrului comercial Era Park.

Pentru fluidizarea circulaţiei în această zonă municipalitatea mai urmăreşte crearea unui culoar pietonal cu traversări pe sub şoseaua de centură şi bretele de ocolire la dreapta la intersecţia dintre şoseaua de centură şi DN 79 de care să se folosească şoferii care nu doresc să mai intre în sensul giratoriu.

În plus, municipalitatea mai intenţionează achiziţionarea a 40 de autobuze hibrid noi în valoare de 1,66 milioane lei fiecare.

În rezervă

Viceprimarul Mircea Mălan a precizat că Oradea şi-a atras toate sumele care i-au fost rezervate, iar proiectele depuse în ultima clipă sunt rezerve. Finanţarea acestora depinde de preocuparea altor oraşe faţă de atragerea de fonduri europene.

"Noi mizăm pe faptul că, de vreme ce sunt încă destule oraşe din România care nici acum, la ani buni după deschiderea perioadei de finanţare, nu au depus nici un proiect, vor rămâne fonduri disponibile iar Guvernul va lua, dacă vrea să facă absorbţie, proiectele care sunt depuse", a spus edilul.

Centru de transfer tehnologic...

Dincolo de cererile de finanţare deja depuse, municipalitatea pregăteşte un proiect european în valoare de 3 milioane euro care vizează construirea şi dotarea cu aparatură a unui centru de transfer tehnologic în campusul Universităţii Oradea.

Primăria va acoperi în locul instituţiei de învăţământ contribuţia de 50% şi o va consilia în derularea acestuia.

"Centrul va avea două scopuri principale: în primul rând acela de a transfera tehnologie de ultimă generaţie către mediul de afaceri local, pentru a veni în sprijinul acestuia, iar al doilea obiectiv este acela de a asigura condiţii pentru ca studenţii de la Universitatea din Oradea să poată să îşi dezvolte abilităţile pe aceste aparaturi de ultimă generaţie", a declarat Mălan.

... în domenii de vârf

Investiţia vizează construirea unei hale modulare cu etaj cu o suprafaţă de circa 800 de metri pătraţi. Aici ar urma să fie ampalsată aparatură din domenii precum: linii de sudură cu roboţi, centre de comandă numerică robotizat, motoare electrice, inteligenţă artificială şi producţie aditivă de ultimă generaţie.

"Producţia aditivă se referă la manufacturierea de produse unicat. Dacă ai o matriţă care se uzează, această tehnologie o poate rectifica şi o produci la Oradea fără să mai aştepţi luni de zile să vină din China", a explicat Mălan.

Potrivit viceprimarului, proiectul va fi depus cel târziu pe 20 aprilie, după consularea cu reprezentanţii Universităţii.

Tot în aprilie municipalitatea vrea să ceară finanţare pentru un proiect care vizează dotarea Centrului Ongologic cu aparatură în valoare de circa 10 milioane euro pentru depistarea şi diagnosticarea diferitelor forme de cancer.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
30 Comentarii
Moderator
Nu trebuiau șterse comentariile. Tocmai mi-am dat seama cine e LIVIU de Oradea
Postat 01 Aprilie 2019, 01:08 de Sandu1206
excalibur
Ai dreptate, pe ce s-au dus banii europeni. Pe drumuri de centura, pasaje peste centura, poduri, ciuperca ( care e un eșec ) , pe parcuri în Oradea, pe străzi asfaltate ( în 2008 mai erau 8 străzi în centru neasfaltate ) , pe Gutenberg nu era asfalt ( care acu , aproape tot cartierul e asfaltat ) , episcopia la fel, Ioșia la fel, pe spitale, pe un nou drum de centura, mai nou pe școli, pe înlocuirea infrastructurii CET, pe reactorul CET ( că noi sa avem căldură mai bună, preț mai mic, eu am platit mai puțin, nu cu mult dar mai puțin, pe ianuarie am platit mai mult pt că sa facturat mai multe zile ) , pe calitatea aerului din Oradea ( de care beneficiezi și tu ) , pe refacerea unor străzi din centrul vechi și clădiri, pt a veni turiști în Oradea, pe Aquaparc, . Primăria Oradea nu sa băgat la aeroport ( și se vede ) , nu sa băgat la drumuri județene, nu sa băgat la autostrada biharia și restul lumii, nu sa băgat în sate că sa le facă toalete și apă curentă, nu sa băgat in județ că sa facă poduri ( nici unul în ultimii 10 ani , nici macar reparat ).... Un lucru bun a făcut Dragnea, a transferat ajutoarele sociale la primării, așa că de acum înainte ai sa lucrezi 8 zile pe lună în folosul primăriei, respectiv a Orădenilor care te plătesc, și nu e rușine, ÎNAINTE SA PRIMEȘTI, TREBUIE SĂ DAI.
Postat 31 Martie 2019, 23:26 de Sandu1206
Sa nu uitam...
...pe ce s-au dus multe fonduri europene de cind suntem in ue: parcuri in sate pe vremea lu' udrea,sali de sport inutile, dealuri cu ciuperci samd. Daca voiau sa reduca decalajele veneau peste noi cu bani,specialisti,utilaje...mina de lucru mai gaseau p-aci.In schimb ne-au lasat sa pierim pe limba noastra.
Postat 31 Martie 2019, 22:09 de excalibur
Politica de coeziune a Uniunii Europene
Este centrata pe reducerea decalajelor economice, sociale si teritoriale intre diversele regiuni si state membre.
Postat 31 Martie 2019, 20:34 de Alcor
Fonduri europene
La finalul anului 2017 balanta financiara neta dintre Romania si Uniunea Europeana arata un plus in dreptul tării noastre de 30,4 miliarde euro. Astfel, Romania a primit in total 45,6 miliarde euro de la bugetul UE (37 miliarde din bugetul 2007-2013 si 8,6 din bugetul 2014-2020). Țara noastra a platit la randul sau catre bugetul Uniunii in total 15,2 miliarde euro, reprezentand propria contributie.
Postat 31 Martie 2019, 18:51 de Alcor
chrisdumi
Iata sumele oficiale, trollule - le gasesti pe situl Uniunii Europene si la Ministerul Fondurilor Europene- Romania aloca 15 miliarde euro la bugetul UE si primeste de la Uniunea Europeana 43 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Polonia si Romania sunt principalii beneficiari ai fondurilor europene, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene. Din toate cele 28 de state membre, 18 țari membre ale Uniunii Europene au primit mai multi bani decat au alocat la bugetul UE: Polonia, România, Grecia, Ungaria, Cehia, Spania, Slovacia, Bulgaria, Portugalia, Lituania, Croatia, Letonia, Estonia, Irlanda, Slovenia, Malta, Cipru si Luxemburg. La polul opus, statele care au alocat mai multi bani decat au primit de la bugetul Uniunii sunt: Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Olanda, Suedia, Belgia, Austria, Danemarca si Finlanda. Iata asadar cum stau treburile, mincinosule.
Postat 31 Martie 2019, 18:31 de Alcor
RO - Exit=Dezastru
Nu inteleg aceasta dorinta stupida a actualei puteri politice de a ne izola fata de U.E. Doar pentru simplul motiv ca nu suntem in stare, la nivel de tara, sa atragem fonduri UE, trebuie sa distrugem si putinele exemple pozitive - ORADEA, prin aceste corectii financiare decise politic. Se considera o problema achizitia de echipamente (tehnologie) din statele vest europene, in conditiile in care cercetarea romaneasca este pe butuci. Pai de unde sa fie cumparate echipamentele? Sau este mai bine sa ramanem inapoiati si fara echipamente moderne in spitale?
Postat 31 Martie 2019, 17:04 de Petcu
Felicitări primăriei Oradea
Restul țării, find incapabili de a atrage fonduri europene, dar sunt capabili să ne bage in datorii, 3 mld/30 ani = 5.2 mld bani dați înapoi. Felicitări PSD, sper că vedeți de ce nu avem autostrăzi.
Postat 31 Martie 2019, 15:55 de Sandu1206
Soldul e pozitiv...
...(20,8 miliarde de euro este soldul pozitiv al Romaniei in relatie cu Comisia Europeana, in perioada 2007 - 11 noiembrie 2015)= 32 primit,12 contribuit
Postat 31 Martie 2019, 12:34 de excalibur
Re: Alcor
Ești greșit informat ... România a atras din 2007 până la finele anului trecut, din Fonduri Structurale și Fondul de Coeziune, fix 26,72 miliarde Euro și se estimează ca, la încheierea celor două cicluri bugetare europene de până acum, să se cuantifice cca. 34 miliarde !?! Asta înseamnă că RO atrage exact cât a cotizat !?! Dar ia spune tu pe ce au mers și se consumă banii absorbiți prin mecanismele Instrumentelor Structurale ... pe bunuri și servicii realizate în România de români? Sau pe echipamente, bunuri, servicii și asistență tehnică provenită din alte țări UE? Așadar, la 1 EUR absorbit în RO, niște "colonizatori" fac 1,5 EUR ... că doar trebuie să funcționeze și economia vestului, nu-i așa !?!
Postat 31 Martie 2019, 10:07 de CrisDumi
Sandu
Sincer, ai citit vreo carte in viata ta ? Lasa-i pe altii sa discute despre educatie. :) E ca si cum un infractor i-ar acuza pe ceilalti ca sunt ei imorali si nu el. Oricat ar inerca cineva sa para ca e altfel de cum e, in momentul in care a deschis gura si-a dat examenul. Nici un profesor din lume nu poate sa faca efortul de a invata in locul nimanui. Profesorul te poate ajuta insa efortul de durata, ca sa-ti mobilezi creieru nu-l poate face in locul tau. De exemplu ii vezi pe sceleratii revizionisti care tot generalizeaza si injura pe toata lumea p'aici (hate speech-ul caracteristic). Niste indivizi cu un creier primitiv, cu mentalitati retrograde, bolnavi de ura si invidie pe succesele celor care nu sunt ca si ei. Asta le e educatia. Niste rebuturi umane in societate.
Postat 31 Martie 2019, 07:49 de Alcor
Alcor
Trebuie sa avem grija cu cine votam. Infrastructura rutiera nu avem, feroviară nu , spitale nu , educație nu. Când se iese in strada, trebuie sa ieșim, nu doar sa ne uitam la TV. La revoluție se striga fără violenta, și au avut dreptate, fără violenta nu se rezolvă .
Postat 31 Martie 2019, 00:09 de Sandu1206
Christa
Am prieteni în toată țara, dar moldovenii sunt pierduți can vin la Oradea, nu realizează. Îmi pun întrebări " pai mă voi aveți acolo drumuri de alea, poduri ETC , și noi nu avem nimic " . Eu le spun simplu " noi am votat altceva decât voi " . Referitor la Sibiu, pot să-ți spun că stagnează, și Oradea merge înainte.
Postat 31 Martie 2019, 00:02 de Sandu1206
CrisDumi
Europa îți dă că să construiești drumuri, poduri, ETC. PSD ne-a amanetat pe 3mld £ pe 30 de ani , că sa plătească pensii, salarii și ție SOCIALUL. In dezvoltate exista o rotație " INFRASTRUCTURA, SPITALE, EDUCAȚIE " . PSD nu investește în nici una. Noi ne bucuram de Oradea, tu ai grijă să nu arunci mucul de țigară pe jos, sau scumpit amenzile.
Postat 30 Martie 2019, 23:53 de Sandu1206
dummi
de fapt e atarnator
Postat 30 Martie 2019, 22:31 de Neutryno
chrisdumi
Esti bugetar ?
Postat 30 Martie 2019, 19:14 de Alcor
chrisdumi
Zici de Sandu ca e prost... La o contributie de zece miliarde de euro dati la UE, Romania a primit patruzeci de miliarde de euro. Ai sesizat diferenta ? Vezi ca dereglatul kid, asta cu parul sur de mai jos, iti trtage gales cu ochiul.
Postat 30 Martie 2019, 19:10 de Alcor
Ha, ha... kidu' cu parul sur aka pensionarul dereglat care-si spune (plangand dupa anii trecuti), pustiul !
Bai dereglatule, nu sunt gata autostrazile la unguri. Vor fi gata atunci cand o sa-ti treaca parul prin caciula, daca le taie europenii finantarile. Autostrazile sunt gata in Germania si Franta, nu la unguri. La unguri sunt inca in constructie. Cand se termina constructiile spui ca sunt gata.
Postat 30 Martie 2019, 19:03 de Alcor
Re: Sănduța "zero barat" ...
... ori ești rău intenționat, ori ignorant prin definiție, dacă îți imaginezi că există bani gratis care vin pentru Oradea sau România de la bugetul european !?! Odată că atragerea banilor, din 2007 încoace (pe fond de la finalul lui 2009 când s-au depus primele decontări) prin instrumente structurale (FDR&FS), nu a permis depășirea "cotizației" date de UE către RO !?! Apoi, din 100% pe un proiect ... minim 22% a însemnat contribuția proprie, ceea ce face ca sumele atrase să fie de fapt mai mici decât cele autohtone !?! Mai vine în plus la asta obligativitatea contractării bunurilor, serviciilor și lucrărilor propriu-zise, strict din surse europene, ceea ce face ca cca. 40% din banii veniți din afară să se întoarcă la acele surse !?! Așa că, trăgând linia și calculând după indicatorii Comitetului Social și Economic (lista scurtă de audiență unde România are doar 7 reprezentanți din cei peste 1.600 de angajați cât are structura de personal) ... la fiecare EUR cheltuit efectiv prin proiecte, țara asta și orașele ei să cheltuie în realitate cca. 1,5 EUR !?! Bașca statutul de "colonie" unde resursele se exploatează de către Europa ta dragă care, cu o mână îți dă "gratis" ceva, iar cu două mâini ia tot ce poate !?! Habar n-ai ce vorbești, bați câmpii pe un subiect cu care ești "paralel" !?!
Postat 30 Martie 2019, 18:25 de CrisDumi
@alcool
Tampitel! :) Ai aparut? Pai ungurii au 5 autostrazi mari si late, gata complet plus vreo 3-4 mai scurte, toate interconectate. Cele in constructie sunt suplimentare! Normal ca sunt facute pe bucati, ca doar nu le pica din cer autostrada complet mobilata! Da' bucatile lor de autostrada sunt facute cu cap, succesiv, sa poti circula pe ele, nu ca la noi! Mai lasa naibii cartile lui Pavel Corut si citeste si tu ceva util. APV - ist de 2 lei si o sticla de spirt medicinal!
Postat 30 Martie 2019, 18:06 de Kid
Ha, ha... kidu' cu parul sur aka pensionarul dereglat care-si spune (plangand dupa anii trecuti), pustiul !
Este exact asa. Autostrazile la unguri nu sunt gata cap-coada. Asa si in Romania sunt zece autostrazi incepute dar care inca nu sunt gata, insa, la un moment dat vor fi.
Postat 30 Martie 2019, 17:49 de Alcor
interesant
Sincer, cat costa atat costa. Democratia nu e ieftina. Dar puteti face o vizita la cei din Alianta Vestului. Sunt buni de gura si nu fac nimic nici AR nici TM nici CJ doar texte la greu. Si am patit ceva. Intr-o discutie cu cineva in Germania, cu un roman din Sibiu stabilit acolo, cand a aflat ca vin din Oradea, reactia a fost ca si cum as veni din Miami, cu remarci de genu' "oradea evolueaza, oradea se dezvolta, la voi se face treaba". Hai sa nu mai fim carcotasi.
Postat 30 Martie 2019, 13:04 de Christa
@zip
Cum poti sa afirmi ca autostrazile in ungaria sunt ca alea din romania? Ai fost in ungaria vreodata? M0 are vreo 80 km, M1 are vreo 170 de km, total 250 km doar pe centura budapesta si pe legatura budapesta cu austria. Daca stai sa le aduni pe toate, rezulta aprox 1300 km de autostrada fata de 800 km la noi, in conditiile in care ungaria are 30% din suprafata romaniei.
Postat 30 Martie 2019, 11:59 de Kid
Sandu1206
Au avut si ungurii vremurile lor mai bune in UE, dar acum au intrat in dizgratia Bruxelles-ului. Si la ei autostrazile sunt ca si la noi, construite deocamdata pe tronsoane (bucati).
Postat 30 Martie 2019, 05:42 de ZIP
ZIP
Deocamdată beneficiază doar Oradea, nu și Romania. Dar Romania poate sa fie în situația Ungariei pt că nu absoarbe. Cat despre banii alocați Ungariei, ar fi trebuit alocați Oradei. Dar totuși Ungurii bat la ușă cu 3 autostrăzi din fonduri europene.
Postat 30 Martie 2019, 00:49 de Sandu1206
Fonduri europene
Oradea se modernizeaza si dezvolta. Vor beneficia Romania plus celelalte tari central si est europene si de banii europenilor alocati Ungariei ? Ungaria a intrat in impas cu oficialii de la Bruxelles.
Postat 30 Martie 2019, 00:18 de ZIP
CrisDumi
Daca n-ai fi prost, ai fi prost. Se vede clar că UE îți dă bani, doar sa ii folosești, în timp ce guvernul îți dă prin guriță. Îți dă și guvernul dacă faci ca B.O.R, la fiecare slujba sa le reamintești sclavilor cu cine sa voteze.
Postat 29 Martie 2019, 23:19 de Sandu1206
Decongestionarea traficului, cu 150 milioane Euro ...
... prin patru proiecte de mobilitate pietonală, plus niscai biciclete pe traseu ?!? Dacă n-ar fi de plâns ar fi de râs, pentru că dacă le-ar cădea din cer direct în cap tot bugetul UE, edilii actuali n-ar fi în stare să decongestioneze nici măcar traseul de la intrarea principală a Primăriei ... până la cele secundare de la curțile interioare !?! La ce corecții bagă UE trăznăilor inutile ale acestui oraș, constând exclusiv în creșterea profitului stațiilor de betoane ... traficul va fi tot mai congestionat, nu invers !?!
Postat 29 Martie 2019, 23:06 de CrisDumi
Felicitari!
Felicitari tuturor care si-au dat interesul pentru realizarile acestor proiecte, pentru acest oraș.
Postat 29 Martie 2019, 20:56 de elehim
f bine
La mai mare. Sa ceara cat de multi. Sa poata face cat se poate de mult. Daca astepta dupa Bucuresti.......
Postat 29 Martie 2019, 20:17 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON